עשרות שופטים ושופטות לשעבר פרסמו היום (שלישי) מכתב שבו הזהירו מפני המהלכים של הממשלה הנכנסת, וקראו "לעצור כל מהלך שעלול לפגוע בשלטון החוק". ב"קול קורא" שפרסמו, השופטים בדימוס הביעו התנגדות לכוונה לחוקק פסקת התגברות, לשנות את שיטת מינוי השופטים ולהפוך את תפקידי הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה למשרות אמון. "עצמאות מערכת השפיטה חיונית לביצוע תפקידה המאזן מול שתי הרשויות האחרות", הדגישו השופטים.

לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

השופטים הביעו דאגה "מהקולות הנשמעים לאחרונה מנבחרי הציבור בדבר מהלכי חקיקה צפויים, שמשמעותם פגיעה עמוקה בערכי היסוד של המדינה". בין השופטים החתומים על המכתב: היועץ המשפטי לממשלה לשעבר מיכאל בן-יאיר. עוד חתמו על המכתב: שופטת בית המשפט העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, סגנית נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בעבר מיכל רובינשטיין-שמגר ושופטים בכירים נוספים.

הקמת הממשלה - סיקור N12

השופטים הדגישו כי "בכוונה לחוקק 'פסקת התגברות' משמעותה פגיעה בהגנה הניתנת מאז קום המדינה לזכויות אדם במשפט". לדברי השופטים, "הכפפת הגנה זו לרוב פוליטי משתנה מהווה פגיעה הנוגעת לכל אדם בחברה, לכל מיעוט ולכל קבוצה והיא משתרעת על כל מרקם החיים של הציבור בישראל".

במכתב הביעו השופטים התנגדות גם לכוונה להביא לשינוי מהותי בשיטת המינויים של שופטים. "דבר העלול לפגוע פגיעה אנושה באי התלות ובעצמאות מערכת השפיטה", הזהירו. בנוסף, הם הבהירו כי הכוונה להפוך את היועצים המשפטיים של משרדי הממשלה למשרות אמון של השרים עלולה לפגוע בתפקודם כ"שומרי סף" אובייקטיבים.

חברי הכנסת של הליכוד בכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
חברי הכנסת של הליכוד לאחר אישור מינויו של יריב לוין ליו"ר הכנסת, השבוע | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

"כשופטים ושופטות לשעבר ראינו לאורך שנים כמהות תפקידנו את השמירה על ערכי היסוד של המדינה מאז הקמתה, ובהם- ההגנה על זכויות האדם, הקפדה על טוהר המידות ושלטון החוק", הוסיפו השופטים. "מימוש מהלכים הפוגעים בערכים אלה עלול לשנות באורח מהותי את דמותה הערכית של מדינת ישראל ולפגוע בה לא רק פנימה אלא גם בעיני העולם".

הבוקר הוציא בג"ץ צו על תנאי בעתירה נגד מינוי יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר ונגד התיקון לחוק יסוד: הממשלה, שמכשיר את מינויו של דרעי חרף הרשעתו בפלילים. הצו מורה למדינה לנמק מדוע החוק חל באופן רטרואקטיבי, כלומר מהכנסת הנוכחית, ומדוע מינויו של דרעי סביר. העתירה נגד המינוי תידון בשבוע הבא בהרכב מורחב של 11 שופטי בית המשפט העליון.

נתניהו, דרעי וסמוטריץ' בהשבעת הכנסת ה-25 (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
נתניהו, דרעי וסמוטריץ' בהשבעת הכנסת | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

העותרים טוענים לחוסר סבירות קיצוני במינוי דרעי שאיננו עומד בתנאי הכשירות הקבועים בחוק. כמו כן, הם טוענים שהחוק לא אמור לחול באופן רטרואקטיבי מכיוון שמדובר ב"חוק פרסונלי שנחקק בהליך חפוז". מכיוון שלא מדובר בצו ביניים, לצו אין משמעות אופרטיבית ודרעי יוכל להתמנות לשר בהשבעת הממשלה ביום חמישי.

העתירה אושרה לאחר אישורו הסופי של חוק דרעי-סמוטריץ' במליאת הכנסת ברוב של 63 מול 54. החוק הוא מיזוג בין שתי הצעות חוק שונות. הראשונה קובעת כי הגבלת הכשירות למינוי אדם לשר בשל הרשעתו בעבירה תתקיים רק אם אותו אדם נידון לעונש מאסר בפועל. ההצעה השנייה קובעת כי בנוסף לשר הממונה על משרד, הממשלה רשאית למנות באישור הכנסת שר נוסף במשרד, כך שבאותו משרד יכהנו בו זמנית שני שרים.