בליכוד מתכננים שורה של צעדים שיגבילו את כוחה של מערכת המשפט, בין השאר בג"ץ יוכל לפסול חוקים רק ברוב מיוחד של 80%, פסקת התגברות ברוב של 61 וחקיקה מחודשת של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו – כך פרסמנו הערב (ראשון) במהדורה המרכזית.

המו"מ הקואליציוני - סיקור נרחב ב-N12:

פסקת ההתגברות היא מרכיב דיי קטן בתוכנית הליכוד להגבלת מערכת המשפט. המהלך המשמעותי שבליכוד מעוניינים לקדם הוא שבג"ץ יוכל לפסול חוקים רק בהרכב מלא וברוב של 80% - 12 מתוך 15 שופטים. אם אחד מהשופטים לא יוכל לשבת בדיון מסיבות בריאותיות וכדו', אז השופטים יוכלו לפסול ברוב של 80% מההרכב בדיון.

בית המשפט העליון דן בערעור בל"ד (צילום: לע"מ)
דיון בבית המשפט העליון, ארכיון | צילום: לע"מ

המהלך הנוסף הוא פסקת התגברות ברוב של 61 ח"כים. על פי התוכנית, "ההתגברות" תהיה בתוקף לארבע שנים בלבד, כך שבכל ארבע שנים הכנסת תצטרך "להתגבר" מחדש על פסיקת בג"ץ.

הדבר השלישי – הפרדה מבנית בין חוקי יסוד לחוקים רגילים. כלומר, חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ידרוש חקיקה מחודשת ברוב של 61 ח"כים. אם לא יושג רוב – הוא ייחשב כחוק רגיל ואי אפשר יהיה לפסול על פיו.

עוד לא ניתן להגיד באופן מוחלט אילו סעיפים בתוכנית הזו ייצאו לפועל, אך לא נרשמת התנגדות בתוך הקואליציה למהלך.

מינוי דרעי לשר: שאלת הקלון תיפתר בחקיקה?

גם בסוגיית מינויו של דרעי לשר הליכוד נוטה לשנות את החוק, במקום ללכת בדרך המלך ולפנות ליו"ר ועדת הבחירות כדי לשמוע את הכרעתו – אם יש להטיל על דרעי קלון.

בעצת ש"ס, נתניהו לא מתכוון כלל לשמוע את דעתו של יו"ר ועדת הבחירות, אלא להעביר מיד חוק, עוד לפני השבעת הממשלה, שיקבע שרק מי שנשלח למאסר בפועל לא יכול לכהן כשר בממשלה.  

כך או כך, ככל הנראה יוגשו עתירות לבג"ץ שיצטרך להכריע בסוגיה, אך בליכוד סבורים שמצבם יהיה טוב פחות אם הם יגיעו להכרעה המשפטית אחרי שיו"ר ועדת הבחירות קבע שדרעי לא יכול לכהן כשר. לכן כרגע הכיוון הפוליטי שנבחר הוא להעביר חקיקה – ובהמשך גם פסקת התגברות.