שש שעות – זה הזמן שעבר מהרגע שבו פורסם אתמול (רביעי) מכתב 90 חברי הכנסת נגד החרם של בן אנד ג'ריס על ההתנחלויות, ועד שסגן השר יאיר גולן הסיר ממנו את חתימתו. מה קרה באותן שש שעות? האם הלחץ שהפעילו עליו במרצ, בהיותו חבר הסיעה היחיד שחתם על הפנייה לתאגיד הבין-לאומי יוניליוור, חברת האם של בן אנד ג'ריס, הכריע אותו? אולי הוא לא קרא את שחתם עליו? או שפשוט שינה את דעתו?

רמז לתשובה ניתן למצוא בריאיון שהעניק גולן למגזין N12 טרם פרסום המכתב, ובו הוא פורש תפיסת עולם שעשויה לעצבן רבים מבוחרי מרצ וחבריו להנהגת המפלגה, שהצהירה כי "תפעל לביטול התיקונים בחוק שמטרתם לחייב נותני שירותים לקחת חלק במפעל ההתנחלויות" וכבר ב-2015 הגישה הצעת חוק לסימון מוצרים שיוצרו מעבר לקו הירוק. בעוד שראשות מרצ בעבר זהבה גלאון ותמר זנדברג אמרו כי הן מחרימות בעצמן מוצרים שיוצרו בהתנחלויות, ועמיתיו לסיעה מוסי רז וגבי לסקי הביעו הבנה לצעד של בן אנד ג'ריס – גולן מספק בעניין אמירות שגם אנשי ימין מובהקים היו חותמים עליהן. 

 

"אני מתנגד נחרצות לתנועת ה-BDS, שצריך להילחם בה עד חורמה", אומר גולן. "הייתי שמח להוביל בראייה כלל-ממשלתית את המאבק נגדה. יש לה גוונים אנטישמיים מובהקים, אין בה שום איזון בהסתכלות על הקונפליקט הישראלי-פלסטיני באופן אמיתי וכן או רצון לפתור את הבעיה והיא בעיקר רוצה להיכנס בישראל. אני חושב שההחרמה של יהודה ושומרון זו גישה לא נכונה שלא תורמת כלום. לדעתי זו שגיאה להסתמך או לשמוח על לחצים חיצוניים ואפילו מראיית הפלסטינים - התוצאה היא הרסנית". 

במילה "כיבוש", שמופיעה במצע מפלגתו לא פחות מתשע פעמים, גולן אינו מוכן להשתמש. "יש למילה הזו קונוטציה של מעשה בוטה, כאילו לקחנו חבל ארץ שאין לנו שום דבר איתו", הוא מסביר. "בסופו של דבר כור מחצבתנו הוא שטחי יהודה ושומרון וירושלים. אני חולם על ארץ התנ"ך, שרוב הסיפורים בו הרי לא קורים במישור החוף, בגליל או בנגב. אני אומר לחבריי בימין, הקשר שלי לכל רגב בארץ ישראל הוא לא פחות משלכם. ברור שיש לי קשר נפשי ורגשי עמוק לשילה, לבית אל וחברון וזה לא מקרי שאני מחזיק את ספר הספרים צמוד אליי בכל מקום".

"אני רוצה שיהיה ברור שבכל הסדר עתידי, אני אעשה כל שבידי שמינימום שבמינימום של אזרחים ישראלים יצטרכו לפנות את בתיהם", מוסיף גולן. "אני מבין היטב שאם מישהו בנה את ביתו בתוך ישוב או נולד בו ואומרים לו לפנות אותו - זו גזירה נוראית שצריך להמעיט בה ככל שרק ניתן. אבל אנחנו חייבים להבין שלטובתנו - אסור לנו לשלוט על עם אחר ומבחינה בין-לאומית זה פשוט בלתי מקובל. לכן אנחנו חייבים להיפרד מהפלסטינים".

עוד במצע מרצ, מבין המפלגות היחידות שטורחת לפרסם מסמך שכזה לפני כל מערכת בחירות, נכתב כי "לצד העוול המתמשך, הנישול, האלימות, והאדנות שכרוכים בהתנחלות, השתקעות אזרחי ישראל בשטחי הכיבוש מנוגדת לחוק הבינלאומי ולאינטרס הביטחוני והמדיני של ישראל". גולן חולק גם על העמדה הזו.

"אני לא מקבל את זה שעצם הישיבה שם אינה מוסרית. אני חושב שזו השקפה מאוד צרה. כל מתיישבי יהודה ושומרון הם אזרחים שומרי חוק ונאמנים למדינת ישראל". לעומת זאת, כשהסיר את חתימתו מהמכתב, כתב בטוויטר כי "ערים ביהודה ושומרון אינן בישראל".

יו"ר מפלגתו של גולן, שר הבריאות ניצן הורוביץ, אמר במרץ האחרון כי "היה מקום" להחלטת בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג לפתוח בחקירה נגד ישראל בחשד לביצוע פשעי מלחמה כלפי הפלסטינים. גם במקרה זה, נראה כי גולן משמש אופוזיציה ימנית פנימית במפלגתו. 

האלוף לשעבר יאיר גולן (צילום: פלאש 90 / הדס פרוש, חדשות)
"כל מתיישבי יהודה ושומרון הם אזרחים שומרי חוק ונאמנים למדינת ישראל", חה"כ גולן | צילום: פלאש 90 / הדס פרוש, חדשות

"אני חושב שזו החלטה אומללה ומעוותת, שכוללת האשמות מופרכות לחלוטין, וצריך להילחם בה בכל הכוח. היא מתעלמת לחלוטין מהעובדה שנאבקנו באויב מר ונמהר, שעד לא מזמן נקט נגדנו במתקפות טרור מטורפות, וגם היום עוד מקיים פעילות טרור ברמה נמוכה. הדבר הראשון שאנחנו צריכים לעשות הוא מאמץ עליון, דיפלומטי ומשפטי, כדי שהתובע החדש יהפוך את ההחלטה של קודמתו ורוע הגזירה יוסר".

מרצ ידועה כמפלגה שתומכת באופן מוצהר בפעילות ארגון "שוברים שתיקה", שאוסף ומפרסם עדויות על התנהלות פסולה של חיילי צה"ל מול הפלסטינים. חברי כנסת בסיעה הקריאו חלק מהעדויות הללו בכנסת ויו"ר המפלגה לשעבר, זהבה גלאון, אף כינתה את פעילי הארגון "גיבורים", על אף הביקורת החריפה כלפיהם בישראל בשל פעילותם ההסברתית בחו"ל. גולן מאמין כי זו גישה מוטעית.

"שוברים שתיקה הוא ארגון שעושה עבודה נורא חשובה, אבל אני אומר לפעילים - שדה הפעולה שלכם הוא לא בחו"ל. מה אתם רצים החוצה? תעבדו פנימה, תיאבקו פה. זה יוכרע כאן, לא בניו יורק, וושינגטון, לונדון או פריז".

צריך להגביל בחוק את הפעילות שלהם בחו"ל?

"לא. מי שמחזיק בעמדות ליברליות צריך גם לתמוך בדברים שהוא לא אוהב אותם באופן אישי. מי שרוצה - שיעשה שטויות. אפילו על הטיפשות אין איסור בחוק".

"נאום התהליכים נכון היום שבעתיים"

יש שיקשרו בין הדעות הלא שגרתיות של גולן במרצ לעובדה שמדובר ב"גנרל", במפלגה שכבר יותר מעשור לא כיהן מטעמה בכנסת אדם שהיה בכיר במערכת הביטחון (האחרון היה השר לשעבר רן כהן, אל"ם במיל', שפרש ב-2009). "נאום התהליכים" שנשא אלוף במיל' גולן בתור סגן הרמטכ"ל בטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ב-2016 - הוביל לסערה פוליטית וציבורית. גולן אמר בנאומו כי "אם יש משהו שמפחיד אותי בזיכרון השואה, הוא זיהוי תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו באירופה בכלל ובגרמניה בפרט, אז לפני 70, 80 ו-90 שנה ומציאת עדות להם כאן בקרבנו כיום". רבים, כולל ראש הממשלה דאז נתניהו, ראו בדברים השוואה בין ישראל לגרמניה הנאצית, וגינו אותם בחריפות. עם זאת, גם היום גולן לא מתחרט על אותו הנאום.

"אני חושב שהדברים היו נכונים אז והם אולי נכונים שבעתיים היום", טוען גולן. "כל מה שתיארתי ב-2016 הולך ומתקדם. ההיקף והחומרה לא דומים למה שהיה בגרמניה אז, אבל אני רואה כאן סממנים מטרידים של גזענות חמורה שהופנתה כלפי בני עמנו לאורך ההיסטוריה, התבהמות הולכת ונרחבת בתוך החברה הישראלית ותהליכים מאוד מטרידים בתוך המרחב הפוליטי הישראלי".

במישור האישי, השלכות אותו נאום הותירו את רישומן על גולן עד היום. כשנתיים לאחר הנאום, כאשר עלה שמו כמועמד להחליף את גדי איזנקוט כרמטכ"ל – כמאה משפחות חללי צה"ל פנו לשר הביטחון דאז אביגדור ליברמן בדרישה לפסול אותו על רקע אמירותיו.

"כנראה שהנאום חיסל את הסיכויים שלי להיות רמטכ"ל, אבל אין בי חרטה", אומר גולן. "זו הדרך שבחרתי ואני שלם איתה. יכול להיות שזה מה שהוביל אותי לזירה הציבורית ואני שמח שנכנסתי אליה".

עם זאת, עבור אשתו רותי וחמשת בניו, החוויה הייתה קשה יותר. "קיבלתי הרבה הודעות בסגנון של 'הלוואי שתמות ותישרף'. ברמה המשפחתית זה קשה, והם ניסו להגיד לי לא להיכנס לפוליטיקה. הבן הצעיר שלי, היום בן 17, הוא המתנגד הראשי. הוא חוזר ושואל אותי בשביל מה אני צריך את זה. גם לרותי זה קשה כשאול. אני מעריץ אותה על כושר העמידה שלה. אולי אם הייתי יודע מה אני גוזר עליהם בכניסתי לפוליטיקה הייתי נמנע מזה".

"אני מופתע מכמה שאני מרוצה מהממשלה הזו"

בשבוע האחרון גולן הגיע לפסגת הקריירה הפוליטית שלו עד כה, עם מינויו לתפקיד סגן שרת הכלכלה. גולן, שהרבה לתקוף מהאופוזיציה את חברי הממשלה הקודמת בשל גודלה המנופח, סופג כעת את אותה הביקורת מהצד השני, מאחר שנכנס לתפקיד שלא אויש יותר מעשור, ובעיני רבים נחשב למיותר.

גולן הודף את הטענות ואומר כי "המשרד הזה הוא מפלצת ענקית, ואפילו אם היינו מוסיפים עוד סגן שר – גם לו הייתה עבודה. זו ממשלת אחדות לאומית שבה מראש ניתן יותר כוח למפלגות הימין. יש לנו קהל בוחרים שהתחייבנו לו והציפייה היא שאנחנו נדע לממש את תפיסת העולם והאידיאולוגיה שלנו. אין היגיון בכך שמפלגת שמאל תוותר על מוקד כוח ולא תשפיע. אני נשאר גם חבר כנסת, ויכול לומר שאני הולך לעבוד בה קשה מאוד. אני מדבר מניסיון, אחרי יותר משלושה שבועות קשוחים כמעט ללא שינה".

בחודש וחצי שחלפו מאז הקמת הממשלה, גולן הספיק לשנות את דעתו על העומד בראשה, נפתלי בנט. בעוד שבאפריל האחרון, כחודשיים לפני הקמת הממשלה, גולן אמר כי "לחבר את בנט למרצ או לעבודה זה בלתי אפשרי. בלהט הרצון להזיז את נתניהו, אנחנו שוכחים שהוא בסוף ימין קיצוני שנאמן לבייס שלו. הוא רוצה לרסק את מערכת המשפט כדי לאפשר סיפוח ושליטה בשטחים" – היום הוא כבר משמיע מנגינה אחרת לחלוטין.

"אני חייב לומר שאני מופתע מכמה שאני מרוצה מהממשלה הזו", אומר גולן. "יש מרחק בינינו אבל אנחנו יודעים לגשר עליו, להתחבר ולמצוא את המכנה המשותף שמאפשר לעבוד ביחד. לדוגמה, בנט קיבל במלואה את הצעתנו לפשרה סביב חוק האזרחות. מי היה מאמין? פתאום גם הוא אומר – נפגשתי עם אנשי שמאל וגיליתי שאין להם קרניים, הם לא עוכרי ישראל ולא בוגדים. אני מזכיר למשל שראש הממשלה אריאל שרון, אבי ההתנחלויות, שבמשך שנים נחשב להארד קור של הימין, בסופו של דבר הוא האיש שמימש את ההתנתקות. אני מקווה שזה מה שיקרה לבנט".

יאיר גולן (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
"אין היגיון בכך שמפלגת שמאל תוותר על מוקד כוח ולא תשפיע", חה"כ גולן | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

"נאום השיימינג של בנט הוא טעות"

גולן היה מהפוליטיקאים המזוהים ביותר עם מחאת בלפור, ביחד עם השר המיועד אלי אבידר מישראל ביתנו. בין המפגינים הקבועים מול מעון ראש הממשלה הייתה גם קבוצה של מתנגדי חיסונים, שממשיכים גם היום ביתר שאת את מחאתם. גולן אומנם אינו אחד מהם, אך גם לו יש ביקורת על התנהלות הממשלה בנושא, במיוחד על רקע "נאום השיימינג" לסרבני החיסונים שראש הממשלה בנט נשא בשבוע שעבר.

"אני חושב שזו טעות", אומר גולן. "אמרתי את זה גם לשר הבריאות, חברי ניצן הורוביץ. אדם הוא סוברני ואוטונומי ביחס לגופו ואני חושב שבמיוחד עם זן הדלתא, בכלל לא ברור האם יש קשר בין לא מחוסנים להפצת המחלה. זה נעשה יותר ויותר מפוקפק. אני בעד שאנחנו ניתן כבוד כדמוקרטים אמיתיים וליברלים לכל מי שלא רוצה להתחסן מסיבות כאלה ואחרות".

שבועות לאחר שהושגה המטרה המקורית של מחאת בלפור, החלפת נתניהו – במערכת הפוליטית יש מי שמנסים לקדם חוקים שימנעו ממנו את היכולת לשוב לשלטון, בראשם שר המשפטים גדעון סער. גולן, יש שיגידו במפתיע, מתנגד לכך.

"אני נגד חקיקה פרסונלית. אני לא מתלהב מהחוקים שהם בעלי גוון אישי בהקשר של נתניהו ולא בטוח שהם באמת חיוניים. עם זאת, מדובר במנהיג פופוליסטי ומסוכן וטוב שנפטרנו ממנו".