רגע לפני שנציגי המפלגות מוסרים לנשיא את שם המועמד שעליו הם ממליצים לראשות הממשלה - ראשי המפלגות מפעילים מאמצים אדירים אחרונים. לפיד, בנט, נתניהו, סער ועבאס - כולם נמצאים כעת בצמתים קריטיים ושוקלים את צעדיהם במשא המתן הפוליטי המותח. אילו אפשרויות עומדות בפני כל אחד מהשחקנים הראשיים, מה הם מקווים להרוויח ומה הם עלולים להפסיד? כל הפרטים. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נפתלי בנט נמצא בדילמה לא פשוטה: מצד אחד, הוא מבין שחבירה ללפיד משמעותה להיות ראש ממשלה באופן מיידי. בנט תוהה אגב, אם 7 המנדטים שהשיג מקנים לו לגיטימציה ציבורית לכהן בתפקיד. מנגד - ישיבה עם המפלגות הערביות בממשלת שמאל לא יציבה עלולה לשרוף את המוניטין שלו בקרב מצביעיו. אלא שגם ממשלה עם נתניהו תישען באופן כזה או אחר על רע"ם, אז לפחות הצטרפות לגוש השינוי מעניקה לו את ראשות הממשלה.

למכלול השיקולים של בנט הצטרפה אמש גם החבילה שהציע לו נתניהו: המלץ עליי בפני הנשיא, ובתמורה - 7 חברי ימינה ישוריינו ב-37 המקומות הראשונים של המפלגה, וכן המפלגה תקבל תיקים בכירים ו-20 אלף מתפקדים. מדובר בחלום של בנט ושקד מאז שיצאו לדרך עצמאית ב-2013 מפני שנחסמו בידי נתניהו.

נפתלי בנט (צילום: TPS)
בנט - נמצא תחת לחצים אדירים | צילום: TPS

כמו כן, מאז הבחירות מופעל לחץ אדיר על בנט לשבת עם נתניהו על ידי הצד הימני של המפה הפוליטית. משפטים כגון "לא נשכח ולא נסלח" הופנו כלפיו בטוויטר, לחץ בכלי תקשורת, רשתות חברתיות ובמסיבת העיתונאים אתמול - ראש הממשלה עושה הכול כדי להטמיע את השורה התחתונה, תשב איתי או שאתה מחוק בימין.

יו"ר ימינה צפוי להיפגש עם לפיד בסוף השבוע, בשובו מטיול בדרום, ככל הנראה לפני כניסת החג. מטרת הפגישה מבחינתו היא להבין מה לפיד יכול לעשות כדי להתגמש וללכת לקראתו.

יאיר לפיד (צילום: החדשות 12, החדשות12)
לפיד, רוצה את המושכות אצלו | צילום: החדשות 12, החדשות12

הדילמה של יאיר לפיד ברורה: מצד אחד יו"ר יש עתיד נכווה קשות בסבבים האחרונים, לאחר שהעניק את הבכורה לגנץ - וזה נכנס לממשלה תחת נתניהו. הוא מעוניין במושכות אצלו בידיים, רק כך יוכל לשלוט בתהליך.

לפיד חושש שאם ימליץ על בנט לפני שהצהיר במפורש שלא יישב תחת נתניהו - הוא למעשה מעניק את המנדט פעמיים לראש הממשלה. אם אני המפלגה הגדולה ביותר ועדיין מוכן לתת לבנט את ראשות הממשלה - חושב לפיד, שבנט יתכבד ושיגיד שלא יישב עם נתניהו. להסכמות האלה הוא ינסה להגיע בפגישה עימו בסוף השבוע.

מבחינת בנימין נתניהו, עומדות בפניו כמה אפשרויות. הקמת ממשלה עם 59 ממליצים, איתור עריקים במפלגות הימין מהגוש השני, או הישענות על רע"ם. למרות קריאותיו אמש לסער ובנט שיחזרו הביתה, ראש הממשלה לא מאמין שהראשון באמת יחבור אליו. הניסיון מופנה למעשה לבנט, שם נמצא הלחץ האמיתי.

בנימין נתניהו, נפתלי בנט וגדעון סער בכנסת, 2013 (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
בנט, נתניהו וסער - כנסת 2013 | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

גדעון סער נמצא בתיאום צמוד מאוד עם לפיד ובנט. במובנים מסוימים הפך יו"ר תקווה חדשה לאיש הקשר בין השניים האחרים, שהחליפו הודעות בימים האחרונים. את הימים האחרונים הוא העביר בחופשה בצפון, ומשם ניהל את המערכה, גם את חילופי הדברים עם לפיד בטוויטר. למרות העקיצות ההדדיות - רמת התיאום שם היא גבוהה והיו שסברו שהציוצים זה נגד זה מתואמים ונועדו ללחוץ על בנט.

מנסור עבאס, לשון המאזניים. בכיר ברע"ם אמר אתמול שהמפלגה לא החליטה עדיין על מי להמליץ בפני הנשיא. עבאס שוקל ללכת עם נתניהו לממשלת ימין יציבה ומעריך שממשלת שמאל היברידית לא תחזיק מעמד זמן רב. בממשלת ימין יהיה קל יותר להתנהל מבחינתו, זולת הסוגייה המדינית, אך הוא סבור כי זאת תהיה בקיפאון מסוים בממשלה הבאה.

המערכה הפוליטית מחכה לנאומו של יו"ר רע"ם היום ב-20:00, שבו הוא צפוי להושיט יד ולהציג את המצוקות של המגזר הערבי-ישראלי. יש לציין כי עבאס מעוניין להביא לבדו הישגים לציבור הערבי בארץ, וישיבה עם השמאל משמעותה לחלוק את הקרדיט עם הרשימה המשותפת.