חברי הממשלה יתכנסו הערב (ראשון) לדון בהצעת משרד הבריאות להאריך את הסגר בשבוע לפחות. רה"מ בנימין נתניהו הודיע על כוונתו לכנס את חברי הממשלה מיד בתום ההצבעה בכנסת על חוק הגדלת הקנסות, שצפוי לעבור בקריאה שנייה ושלישית ולסלול את הדרך להסכמה על הארכת התקנות. אם חברי הממשלה לא יגיעו להסכמה על הארכה, הסגר יפוג הלילה בחצות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי העדכון האחרון של משרד הבריאות, בסוף השבוע אובחנו 2,596 חולי קורונה מתוך 26,817 בדיקות שנערכו. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 10%, ומספר החולים קשה נותר גבוה ועומד על 1,162. נוסף על כך, יש 298 חולי קורונה מונשמים. בסך הכול מפרוץ המגפה מתו 4,745 בני אדם. במקביל, עדכנו במשרד הבריאות שכ-3 מיליון ישראלים התחסנו במנה הראשונה, ו-1,728,625 קיבלו את המנה השנייה.

התחלואה ממשיכה להתמקד בחברה החרדית, שמהווה 22% מסך התחלואה הארצי. אחוז הבדיקות החיוביות עומד בממוצע שבועי ארצי על 9.6%, ובהתמקדות בחברה החרדית הוא מזנק ל-20.2%. הערים שבהן אחוזי התחלואה הם הגבוהים ביותר הן עמנואל, מודיעין עילית, רכסים, ביתר עילית ובני ברק.

סגן שר הבריאות ח"כ יואב קיש התראיין הבוקר ל"חדשות הבוקר" עם ניב רסקין והתייחס לביקורות על יעילות הסגר, לנוכח התמשכות נתוני התחלואה הגבוהים: "ללא הסגר, מבחינת נדבקים ביום היינו מגיעים ל-20 אלף, ולמעגל התחלואה היו מצטרפים 200 אלף חולים נוספים, שזה אומר קרוב ל-2,000 מתים נוספים. הסגר בלם עלייה מטורפת בתחלואה".

"אם הסגר מוריד את מקדם ההדבקה - הוא אפקטיבי", הוסיף קיש. בנוסף, הוא טען שהסיבה להארכת הסגר היא העומס הקשה בבתי החולים, אך גם סיפק מסר אופטימי: "בשבוע הזה נראה ירידה של מספר החולים הקשים בבתי החולים והשפעה של החיסונים". באשר לפתיחת המשק, סגן שר הבריאות אמר ש"הדגש הראשון הוא החינוך, עם חלוקה לקפסולות והקפדה עליהן. לגבי המסחר - כשנחליט לפתוח, נפתח את כולו ולא נשחק עם זה".

לנוכח המצב הקשה, נראה כי גם המחלוקות הפוליטיות אינן יכולות למנוע את הארכת הסגר. במשרד הבריאות יבקשו להאריך את הסגר בשבוע וגם אם יוארך בפחות מכך - קרוב לוודאי שתתבקש הארכה נוספת. גורמי המקצוע הבהירו כי אנו עדיין לא עדים לירידה במספר החולים קשה, שמתחיל לגרד את רף אי הספיקה של בתי החולים.

נתניהו צפוי להביא לאישור הממשלה את ההצעה להאריך את סגירת נתב"ג ואת המעברים היבשתיים בשבועיים נוספים. עם זאת, גורמים משפטיים טוענים כי ישנו קושי משפטי במהלך וכי לא מן הנמנע שהדבר יצטרך להיות מעוגן בחקיקה ראשית. על פי הייעוץ המשפטי, סגירת המעברים לימים בודדים יכולה להתאפשר, אך הארכת התקנות לשבועיים נוספים תגרום לקושי משפטי. 

בנימין נתניהו, בני גנץ, כנסת (צילום: אורן בן חקון, פלאש/90 )
נתניהו וגנץ, ארכיון | צילום: אורן בן חקון, פלאש/90

בתוך כך, בשעה 14:00 תתכנס מליאת הכנסת להצביע בקריאה שנייה ושלישית על חוק הגדלת הקנסות למפירי תקנות הקורונה. קביעת הישיבה התאפשרה לאחר פנייתו של יו"ר הכנסת יריב לוין לסיעות השונות, שהסירו את התנגדויותיהן לכינוס המליאה. המהלך הזה בסופו של דבר סלל את הדרך לכינוס הממשלה ולאישור הארכת הסגר.

שר הביטחון בני גנץ אמר בסוף השבוע כי אחרי המאבק שלו יועבר חוק האכיפה השוויונית שיאפשר סגירה של מוסדות לימוד שפתחו בניגוד להנחיות. "אם לא תהיה אכיפה – לא יהיה סגר. דין ביתר עילית כדין הרצליה", אמר. בהתייחסות להצבעת משרד הבריאות אמר כי "ככל שתימשך מגמת ההתייצבות בירידה בתחלואה - ניתן יהיה לבצע הקלות מסוימות בסגר".

בהערכת מצב שנערכה בצאת השבת, טען גנץ שיהיה קשה להאריך את הסגר ללא בשורה לציבור, ולכן ידרוש: הארכה של הסגר במתכונת ההרמטית עם התחייבות ברורה לאופן שבו תיראה היציאה ממנו או לחלופין, לאפשר פתיחה מינורית כבר בשלב הזה.

במשרד הבריאות עשויים להתנגד לשתי ההצעות של גנץ וכבר החלו לגבש את התוכנית לפתיחת מערכת החינוך ביום שאחרי הסגר, ככל הנראה ביום ראשון בשבוע שלאחר מכן.

nona

על פי הטיוטה הראשונית, יפתחו בשלב הראשון את הגיל הרך ואת הכיתות הנמוכות - כלומר, כיתות א'-ב' או כיתות א'-ד', העניין הזה טרם הוכרע. בשלב שלאחר מכן, צפויות לחזור לספסל הלימודים כיתות י"א-י"ב, אך בכפוף לכך שבערים הכתומות והאדומות התלמידים יעברו בדיקות קורונה אחת לשבוע, בתנאי ש-80% מההורים מסכימים לכך. בשלב הזה להבנתנו, כיתות ה'-י' יישארו סגורות בכל הארץ - ועל כך צפוי קרב גדול מאוד בערים שבהן התחלואה נמוכה בשלב הזה.

פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, התייחס אמש בריאיון ב"פגוש את העיתונות" למצב התחלואה ואמר כי "אנו נמצאים במקום שבו התחלואה יורדת לאט מהצפוי, צריך לתת לזה זמן". עם זאת, הדגיש פרופ' אש כי הסגר הוכיח את עצמו והוריד את מקדם ההדבקה. "לא נכון לומר שהוא לא הוכיח את עצמו ובעיניי צריך להמשיך בשבוע את הסגר. מודע לקושי של הציבור, זה לא פשוט והאכיפה היא חלק חשוב מהתהליך וצריכה להיות שווה".

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין תקף בשבוע שעבר ואמר כי יציאה מהסגר תהיה הפקרות. "הסגר הוא לא מה שחלמנו עליו. היציאה ממנו תהיה הפקרות וגורמי המקצוע מאמינים שבלי הסגר הנתונים היו קשים יותר".