מדינת ישראל שילמה עד כה 2.6 מיליארד שקלים על חיסוני הקורונה לטובת אזרחי ישראל - כך נחשף היום (שלישי) בוועדת הכספים, לבקשת יו"ר הוועדה, חבר הכנסת משה גפני. את הנתונים הביא נציג האוצר בוועדה אחרי שקיבל אישור לכך ממשרד ראש הממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עוד נחשף בוועדה כי חלק מהחיסונים שנקנו לא יהיו בשימוש. גפני ביקש לחשוף את המידע במהלך דיון של ועדת הכספים שבראשותו, שהתכנסה כדי לאשר העברה תקציבית בסכום של כ-2 מיליארד שקלים נוספים, לטובת משרד הבריאות ולפרויקט החיסונים לתושבי מדינת ישראל. 

עד כה, הסכום ששולם על חיסוני הקורונה נותר חסוי. בריאיון שנערך עם מנכ"ל פייזר, אלברט בורלא, הוא הסביר מדוע נבחרה ישראל לחלוקת חיסונים נרחבת כל כך. "שוחחתי עם כמה ראשי מדינות, ביניהם עם נתניהו, והוא שכנע אותי שישראל היא מקום עם תנאים נכונים לניסוי", אמר בורלא. המנכ"ל מנה את הסיבות בגללן בחרה פייזר בישראל כמדינת הפיילוט, ביניהן האוכלוסייה הקטנה יחסית, מערכת הבריאות ואיסוף הנתונים באמצעות קופות החולים.

גפני: ליברמן דיקטטור - לא אשב איתו (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות)
יו"ר ועדת הכספים גפני, דרש את חשיפת המחיר | צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות

ההוצאות על החיסונים הן רק חלק מהוצאות הממשלה הגדולות בשנת הקורונה. במהלך 2020 הוציאה הממשלה כ-100 מיליארד שקלים חוץ-תקציביים, באמצעות "קופסאות קורונה", שהגדילו את תקציב ההתמודדות עם המגפה. בין השאר אישרה ממשלת ישראל בספטמבר את התוכנית הכלכלית של האוצר שעלותה הוערכה בכ-10.5 מיליארד שקלים.

זאת במקביל להכנסות נמוכות באופן יחסי והתכווצות של הכלכלה בשל השבתת הפעילות במשק. על פי דוח הנומרטור של האוצר, התוצר בשנת 2020 התכווץ ב-2.4% בהשוואה לשנה חולפת וכשמשווים לתחזיות, המשמעות היא פגיעה מצטברת של 5.4% על התוצר. עם זאת, בהשוואה עולמית, הפגיעה בכלכלה הישראלית כתוצאה ממשבר הקורונה מצומצמת יחסית.