אי אמון של הציבור במקבלי ההחלטות: סקר שערך אמש (ראשון) מכון מדגם בראשות מנו גבע בשיתוף iPanel עבור חדשות 12, מגלה מה חושב הציבור על השיקולים של מקבלי ההחלטות בכל האמור ליציאה מהסגר השני וההתנהלות במשבר הקורונה המתמשך. הסקר מעלה שרוב גדול בציבור סבור שהשיקולים הם פוליטיים ולא מקצועיים ונותן ציון רע לתפקודו של ראש הממשלה נתניהו. וגם: מה תמונת המנדטים הנוכחית ואיך משפיעה על המפה הפוליטית כניסה של מפלגות חדשות? הנתונים המלאים 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על רקע היציאה המדורגת מהסגר השני שהוטל על ישראל בימי החגים, שאלנו את המשתתפים בסקר איך הם מעריכים את תפקודו של ראש הממשלה נתניהו בטיפול משבר הקורונה, בנושא הבריאותי והכלכלי. הנתונים שהתקבלו מדאיגים למדי מבחינתו: 58% מהנשאלים סבורים שתפקודו בנושא הבריאותי בסך הכול רע, 36% סבורים שתפקודו בנושא זה בסך הכול טוב. בנושא הכלכלי, הנתונים עגומים אפילו יותר - 63% סבורים שתפקודו של נתניהו בסך הכול רע ורק 31% השיבו שתפקודו בנושא זה בסך הכול טוב. 

השיקולים ליציאה מהסגר (צילום: N12)
רוב הציבור סבור שהשיקולים ליציאה מהסגר - פוליטיים | צילום: N12

על השאלה איך מתנהלת היציאה מהסגר, רוב המשתתפים בסקר סבורים כי השיקולים הם לא מקצועיים, אלא פוליטיים: 63% מהמשיבים סבורים שהיציאה מהסגר מתנהלת בעיקר על פי שיקולים פוליטיים ו-26% סבורים שהיציאה מתנהלת בעיקר על פי שיקולים מקצועיים. 59% מהנשאלים סבורים שהיציאה ההדרגתית מהסגר לא תצליח ונגיע לסגר שלישי, ורק 21% סבורים שתצליח. 

תמונת המנדטים: התחזקות קלה לנתניהו וגנץ, בנט עדיין נושף בעורפו של נתניהו  

לו הבחירות היו מתקיימות היום, מפלגת הליכוד בראשות נתניהו הייתה זוכה ב-27 מנדטים - התחזקות של מנדט אחד בהשוואה לסקר הקודם שערכנו, אז זכה הליכוד ב-26 מנדטים. המפלגה השנייה בגודלה היא עדיין ימינה בראשות נפתלי בנט, שזוכה לפי הסקר ב-22 מנדטים - מנדט אחד פחות מהסקר הקודם, אז הפער מהליכוד עמד על 3 מנדטים - וכעת הפער בין המפלגות הוא 5 מנדטים. 

יש עתיד-תל"ם בראשות יאיר לפיד, עם 17 מנדטים לפי הסקר, הרשימה המשותפת עם 15 מנדטים, כחול לבן מתחזקת קלות ועולה מ-9 ל-10 מנדטים בסקר הנוכחי, ש"ס עם 9 מנדטים, ישראל ביתנו של ליברמן עם 7 מנדטים וכמותה גם יהדות התורה ומרצ בראשות ניצן הורוביץ עם 6 מנדטים לפי הסקר. 

גם לפי הסקר הנוכחי, 4 מפלגות שחברות בקואליציה הנוכחית לא צפויות לעבור את אחוז החסימה בבחירות הבאות: העבודה בראשות עמיר פרץ (2% תמיכה),הבית היהודי בראשות רפי פרץ (0.6%), דרך ארץ של יועז הנדל וצבי האוזר (0.5%) וגשר של אורלי לוי-אבקסיס (0.3%). 

 

כשבוחנים את החלוקה לגושים, גוש הימין (הליכוד וימינה) עם 49 מנדטים ואם מצרפים גם את החרדים עם 16 המנדטים שלהם, לגוש יש 65 מנדטים. גוש המרכז-שמאל עם 33 מנדטים (כחול לבן, יש עתיד-תל"ם ומרצ) ואם מצרפים את הרשימה המשותפת, הגוש מונה 48 מנדטים. ישראל ביתנו בגוש העצמאי שלה עם 7 מנדטים. 

איך תשפיע כניסת מפלגה חדשה של חולדאי או שאשא-ביטון על הגושים?  

לו הבחירות היו מתקיימות היום והייתה מתמודדת בהן מפלגה חדשה בראשות ראש עיריית תל אביב-יפו רון חולדאי, היא הייתה מקבלת 6 מנדטים, הליכוד וימינה היו שומרות על כוחן (27 ו-22 מנדטים בהתאמה), יש עתיד-תל"ם של לפיד הייתה נחלשת במנדט (16 מנדטים), הרשימה המשותפת שומרת על כוחה עם 15 מנדטים, ש"ס עם 9, וכחול לבן של גנץ הייתה נחלשת בשני מנדטים ויורדת ל-8 בלבד. יהדות התורה עם 7, ישראל ביתנו הייתה יורדת במנדט ל-6, ומרצ נחלשת בשניים ל-4 בלבד, על סף אחוז החסימה. 

"מחירי המלונות מאוד גבוהים". חולדאי (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
מפלגה בראשותו כמעט ולא משנה את תמונת הגושים. חולדאי | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

התמודדות אפשרית של רון חולדאי עם מפלגה חדשה כמעט ולא משנה את התמונה: גוש הימין נותר עם 65 מנדטים (הליכוד, ימינה והמפלגות החרדיות) ואילו גוש המרכז-שמאל מתחזק רק במנדט אחד, על חשבון ליברמן - ולרשותו 49 מנדטים (כחול לבן, יש עתיד-תל"ם, מפלגת חולדאי ומרצ). ישראל ביתנו בגוש העצמאי שלה עם 6 מנדטים. 

במקרה שבו תרוץ בבחירות מפלגה עצמאית בראשותה של יו"ר ועדת הקורונה ח"כ יפעת שאשא-ביטון, גם היא תזכה לפי הסקר ב-6 מנדטים, אך במקרה של שאשא-ביטון, גוש הימין נחלש בשני מנדטים: הליכוד עם 26 מנדטים, ימינה עם 21, יש עתיד-תל"ם של לפיד עם 16, הרשימה המשותפת עם 15, ש"ס שומרת על כוחה עם 9 מנדטים, כחול לבן של גנץ עם 8 מנדטים בלבד, יהדות התורה עם 7, ישראל ביתנו עם 6 בלבד ומרצ עם 6 גם כן. 

יפעת שאשא- ביטון בוועדת הקורונה (צילום: ערוץ כנסת)
6 מנדטים למפלגה בראשותה. יפעת שאשא-ביטון | צילום: ערוץ כנסת

כאמור, במקרה שמפלגה בראשות שאשא-ביטון רצה, גוש הימין נחלש מ-65 ל-63 מנדטים (הליכוד, ימינה והחרדים), גוש המרכז-שמאל נחלש ל-45 מנדטים בלבד (כחול לבן, יש עתיד-תל"ם ומרצ), ובגוש שאינו מזוהה, ישראל ביתנו עם 6 מנדטים ויפעת שאשא-ביטון עם 6 המנדטים שלה. 

בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה, הפער בין ראש הממשלה נתניהו לנפתלי בנט גדל מעט בהשוואה לסקר הקודם אך לא באופן משמעותי: בעוד נתניהו זוכה לפי הסקר ל-32% התאמה לתפקיד (29% בסקר הקודם), מי שמסתמן כיריבו העיקרי בבחירות הבאות, יו"ר ימינה, זוכה ל-21% תמיכה (20% בסקר הקודם). יאיר לפיד עם 9% התאמה לתפקיד ובני גנץ, ראש הממשלה החליפי, עם 6% בלבד. 22% השיבו שאף אחד מהם לא מתאים.

מה חושב הציבור על הקלטות מנדלבליט ופרשת הצוללות? 

לאחר שחשפנו במהדורה המרכזית את הקלטות היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, בהן הוא נשמע מתבטא במילים קשות כלפי פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, שאלנו את המשתתפים בסקר האם הם מסכימים עם הטענה שהפרקליטות פועלת באופן ענייני? 37% השיבו שבסך הכול הם לא מסכימים, זאת לעומת 31% שהשיבו שהם בסך הכול מסכימים. 

מנדלבליט (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
37% סבורים שהפרקליטות לא פועלת באופן ענייני | צילום: Olivier Fitoussi Flash90

על השאלה האם יש לפתוח בחקירה נגד ראש הממשלה נתניהו בפרשת הצוללות, רוב הנשאלים השיבו בחיוב. כמעט מחצית מהם - 48% - סבורים שיש לפתוח בחקירה נגד נתניהו, 34% השיבו שלא צריך ו-18% השיבו שהם אינם יודעים.  

" (צילום: לע"מ, חדשות)
רוב הנשאלים תומכים בחקירה נגד נתניהו בפרשת הצוללות | צילום: לע"מ, חדשות


____________________________________

מזמין הסקר: חברת החדשות
עורך הסקר:
מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע
מועד איסוף הנתונים:
18/10/2020 
אוכלוסיית המחקר:
מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה
מספר המשיבים בפועל:
510
מספר המתבקשים להשתתף:
3,475
טעות הדגימה המירבית:
4.4%+
שיטה סטטיסטית:
הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות
שיטת הדגימה:
דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית
אופן ביצוע הסקר:
אינטרנטי + טלפוני