N12
פרסומת

היסטוריה: ישראל ואיחוד האמירויות הערביות יכוננו יחסים מלאים

ראש הממשלה נתניהו יכנס מסיבת עיתונאים בה יודיע על המהלך ההיסטורי • התמורה הישראלית: הקפאת הסיפוח בתמורה לנרמול היחסים עם המדינה הערבית • נשיא ארה"ב טראמפ: "השגנו הסכם שלום היסטורי" • נתניהו שוחח עם טראמפ בנושא בשיחת טלפון שקיבל באמצע ישיבת קבינט הקורונה • גנץ ואשכנזי עודכנו על המהלך רק אחרי השיחה

עמית סגל
יונה לייבזון
פורסם: | עודכן:
הסכם שלום בין ישראל לאיחוד האמריות
הסכם שלום בין ישראל לאיחוד האמריות | עיבוד: רויטרס_
הקישור הועתק

ישראל ואיחוד האמירויות יכוננו יחסים דיפלומטיים: נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע היום (חמישי) על השגת "הסכם שלום היסטורי" בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות. ראש הממשלה נתניהו שוחח על כך עם טראמפ ונסיך הכתר של איחוד האמירויות מוחמד בן זאייד בטלפון באמצע קבינט הקורונה, אותו נטש במפתיע. בשעה 20:00 יכנס מסיבת עיתונאים בה יכריז על המהלך; גנץ ואשכנזי עודכנו על המהלך ההיסטורי רק לאחר השיחה. 

עידכונים נוספים על הסכם השלום ב-N12:


 
"אני רוצה לברך את כל האנשים שמאחוריי, קרה דבר מדהים - משהו שאי אפשר היה להשיג ב-25 שנים", אמר טראמפ בהתייחסות ראשונה להישג בהצהרה בבית הלבן. "ערכתי שיחה עם נתניהו ובן זאייד שהסכימו להגיע להסכם שלום. כולם אמרו שזה בלתי אפשרי". 

"מוחמד הוא אחד מהמנהיגים הגדולים בעולם הערבי", הוסיף הנשיא האמריקני, "אחרי 49 שנים, המדינות ינרמלו את היחסים, יחליפו שגרירויות וישתפו פעולה בתחומי התיירות, החינוך והביטחון". 

"מדובר ברגע היסטורי", הדגיש טראמפ, "לא היה אחד כזה מאז ההסכם בין ישראל לירדן. זה שלב חשוב בדרך לבניית מזרח תיכון בטוח יותר. אחרי שדאע"ש הובסו, אני מצפה שמדינות אחרות ילכו בעקבות איחוד האמירויות. כמי שמכיר את מוחמד, זה לא מפתיע. אנחנו מדברים על זה עם אומות אחרות ועם אנשים שרוצים שלום במזרח התיכון. אנחנו נראה עוד, וזה הראשון מזה 25 שנה".

פרסומת

 

"אני קורא להסכם 'הסכם אברהם' - אברהם הוא המייסד של 3 הדתות הגדולות ואין אדם שמסמל את הפוטנציאל לשלום יותר מאברהם", אמר טראמפ, "רציתי לקרוא לזה "הסכם דונלד ג'יי טראמפ אבל לא חשבתי שהתקשורת תבין את זה".

בן זאייד התייחס בחשבון הטוויטר שלו להסכם וכתב: "דיברתי היום עם הנשיא טראמפ ועם ראש הממשלה נתניהו. הסכמנו לעצור את הסיפוח ושוחחנו על כך שיכוננו יחסים בין שתי המדינות". 

 
"פריצת דרך דיפלומטית והיסטורית" 


באיחוד האמירויות אישרו את דבר ההסכם שלמעשה יפסיק את הליך הסיפוח. בשגרירות איחוד האמירויות ציינו שההסכם בין הנסיכות לישראל ישדרג את היחסים בין המדינות ויביא לנורמליזציה מלאה וכי מדובר ב"ניצחון לדיפלומטיה ולאזור". 

גורמים בבית הלבן מסרו כי יועצו הבכיר של טראמפ וחתנו ג'ארד קושנר, שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן ושליח המזרח התיכון אבי ברקוביץ' היו מעורבים במשא ומתן על העסקה, כמו גם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו והיועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, רוברט אובריאן.

בנימין נתניהו
נתניהו בשיחת הטלפון ההיסטורית עם טראמפ ובן זאייד | צילום: קובי גדעון / לע"מ, קובי גדעון / לע"מ

פרסומת
 
"פריצת דרך דיפלומטית היסטורית זו תקדם את השלום באזור המזרח התיכון והיא עדות לדיפלומטיה הנועזת ולחזון של שלושת המנהיגים ואומץ לבם של איחוד האמירויות וישראל לשרטט דרך חדשה שתפתח את הפוטנציאל הגדול באזור ", נכתב בהודעות משלחות ישראל ואיחוד האמירויות הערביות. שתי המדינות צפויות בקרוב להחליף שגרירים ושגרירויות. 

על פי ההסכם, למוסלמים תהיה גישה רחבה יותר למסגד אל-אקצא בעיר העתיקה בירושלים. ההסכם מאפשר לטוס מאבו דאבי לתל אביב, כך אמרו בכירים בבית הלבן לרויטרס. בהצהרה המשותפת נמסר כי איחוד האמירויות וישראל ישתפו פעולה גם ביחס לטיפול ולפיתוח חיסון נגד נגיף הקורונה.