>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

הדרך של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד לשיחת הטלפון עם נשיא המדינה שבה הכריז "עלה בידי" הייתה מפותלת ומרובת מכשולים. יש בקואליציה המסתמנת אי בהירות לגבי זכויות להט"בים, ויכוח מר לגבי הוועדה לבחירת שופטים, ומחלוקות בשלל תחומים נוספים הנובעים מכך שהקואליציה מתפרשת מתקווה חדשה ועד רע"ם. בין הוויכוחים האלו בלט ויכוח נוסף, שנותר גם אחרי החתימה של לפיד ועבאס על ההסכם הקואליציוני הראשון למפלגה ערבית. זה ויכוח מורכב מאוד, שהוא לכאורה על עבירות בנייה אבל במהותו הוא על משילות, לאומיות ותמצית הסכסוך הערבי יהודי בארץ ישראל.

חוק קמיניץ נתן לממשלה סמכות נרחבת לתת קנסות ולהרוס בנייה בלתי חוקית, ועל אף שלשון החוק שוויונית, הוא חוקק כאמצעי לטיפול בבנייה הבלתי חוקית ביישובים הערביים. יותר מ-60% מהבנייה הבלתי מאושרת בארץ היא בחברה הערבית, דבר הנובע ממערכת היחסים הקלוקלת בין המדינה לאזרח הערבי.

אז על מה המחלוקת בין רע"ם לבנט וסער בנוגע לחוק? למה בחברה הערבית יש כל כך הרבה בנייה בלתי חוקית? איך טיפלו בבנייה בלתי מאושרת לפני חוק קמיניץ? ומה הפתרון? בפרק החדש של "אחד ביום" - יחד עם מוחמד מג'דאלה, ננסה להבין איך הפך המאבק בבנייה הבלתי חוקית לסוגיה פוליטית מרכזית.

 

אז הפעם אנחנו עם חוק קמיניץ. מוחמד מג׳אדלה, הפרשן הפוליטי של רדיו נאס, יספר לנו איך תוספת לחוק התכנון והבנייה הפכה למוקש פוליטי.