זה קרה כמה שבועות מאוחר מדי, אבל השבוע סוף-סוף הורגש השינוי בכל הנוגע למאמצי הממשלה במאבק בנגיף הקורונה בחברה הערבית. משרד הבריאות העלה הילוך בהסברה, פיקוד העורף נכנס לתמונה, המפלגות הערביות יצאו בקמפיינים וסוף-סוף, ראש הממשלה נפתלי בנט הגיע לעיר טייבה, לביקור הראשון בחברה הערבית מאז הקמת הממשלה.

הקורונה בחברה הערבית - סיקור N12:

"באתי לטייבה הבוקר כי אכפת לי מהבריאות שלכם", כך פתח בנט את נאומו וסגר אותו במשפט בערבית "רוּחוּ תִּטָּעֲמוּ" (روحوا تطعموا) - לכו להתחסן. ביקורו של בנט בעיר טייבה פתח את כל מהדורות החדשות בתקשורת הערבית המקומית. ראש העירייה, שועאע מנסור, לא החמיץ שום הזדמנות לפרגן לבנט על בחירתו לבקר דווקא בטייבה. על הדרך מצא את ההזדמנות למתוח ביקורת על ביקורי קודמו, בנימין נתניהו. בריאיון לרדיו נאס, אמר מנסור: "סירבנו בעבר לביקורי 'החיסונים' של נתניהו; אלו היו כסות לקמפיין בחירות".  

יום לפני הגעתו של בנט לטייבה, גם השרה לשווין חברתי, מירב כהן, ביקרה בסח'נין והשיקה קמפיין עידוד התחסנות בשיתוף פעולה עם שחקני קבוצת הכדורגל איחוד בני סח'נין, הקבוצה הפופולרית ביותר בחברה הערבית. כהן, שפעלה יותר מכל חברי הכנסת הערבים גם יחד לעודד התחסנות, התקבלה בברכה בעיר, כשברקע מתגבשת לה תוכנית החומש הכלכלית שמשרדה אמון עליה. 

אולי זה יכול להסביר את השמחה וההתלהבות שבה קיבלו ראש העירייה וחבריה את השרה ויו"ר הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, חסאן טוואפרה - שניצלו את ההזדמנות לפרוס בפניהם את צרכיה ודרישותיה של החברה הערבית בכלל ושל סח'נין, אחת הערים המרכזיות, בפרט. 

נתניהו בביקור במתחם החיסונים של כללית בטירה עם מתחסנת (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
כש"אבו יאיר" ירד לשטח זה השתלם לו. נתניהו במתחם חיסונים בטירה, ינואר 2021 | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

רבים שואלים מדוע מדובר באירוע חריג בכלל, ששר או ראש הממשלה מבקר בחברה הערבית. האמת היא שזה מסמל בעיקר תעודת עניות לממשלות ישראל לדורותיהן, ומעיד על הצורך של החברה הערבית לקבל תשומת לב מהמדינה וקברניטיה לא רק בסיסמאות, אלא גם בשטח. זאת הייתה הסיבה שקמפיין "אבו יאיר טוב לערבים" ומספר ביקורי בזק מתוקשרים של נתניהו הצליחו לצבור תאוצה בקרב המצביעים הערבים עד כדי כך שהסקרים נתנו לליכוד פוטנציאל של יותר מ-30% מהמצביעים בחברה הערבית. המספרים בקלפי לא היו רחוקים מאוד מההשערות.

ראש הממשלה, נפתלי בנט בביקור בעיר טייבה במטרה לעודד התחסנות (צילום: דיאא חאג׳ יחיא)
הביקור פתח מהדורות בתקשורת בערבית | צילום: דיאא חאג׳ יחיא

זה לא בגלל שמדובר בחברה "נאיבית" או בציבור ש"קונה את כל מה שמוכרים לו", כמו שנוהגים לחשוב. מדובר בחברה שצמאה לשינוי אמיתי ביחס המדינה כלפיה, שניסתה כמעט הכול כדי לחולל את השינוי שלא הגיע מעולם, לפחות עד עכשיו - החל מהצבעה באחוזים גבוהים למפלגות השלטון הציוניות וכלה בהצבעה למפלגה ערבית שלראשונה נכנסת לממשלה.

ראש הממשלה, נפתלי בנט בביקור בעיר טייבה במטרה לעודד התחסנות
הביקור מסמל שינוי במאבק בקורונה בחברה הערבית

החברה הערבית היא לא אותה חברה של פעם, שמכובדי הכפר עמדו בשורה בליווי ילדים שהחזיקו דגלוני ישראל כדי לקבל בשמחה מזויפת את שרי הממשלה או העומד בראשה. החברה הערבית ב-2021 רואה בביקור ראש הממשלה כביקור הכרחי של ראש הרשות המבצעת שאחראית לבריאות, לכלכלה ולביטחון של החברה הערבית בדיוק כמו כל שאר האזרחים במדינה. כך, בכל אופן, הסביר בנט בביקורו בטייבה, וכך הציבור הערבי רוצה להאמין.

נפתלי בנט מבקר במתחם חיסונים בטייבה (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
מדובר בחברה שצמאה לשינוי אמיתי ביחס המדינה כלפיה | צילום: קובי גדעון , לע"מ