צפו בכתבה (צילום: AP)
שרון במלחמת כיפור | צילום: AP

אריאל שרון נחשב במשך שנים לכוכב עולה בכל הקשור לתחום הביטחון, אך גם כזה השנוי במחלוקת על רקע אופן פעילותו. כבר בגיל 14 הוא הצטרף הצעיר לכוחות ההגנה, ובגיל 19 כבר שימש כשומר במשטרת היישובים העבריים, עוד בטרם קמה המדינה. במלחמת העצמאות פיקד על מחלקה בחטיבת אלכסנדרוני ונפצע בקרב על לטרון מקליע בבטנו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ב-5 באוגוסט 1953 הוקמה יחידה 101 לשם ביצוען של פעולות תגמול, כמענה לחדירות רבות של מסתננים מירדן ומרצועת עזה למטרות גניבה ורצח. הצורך בהקמת היחידה נבע מכישלונות חוזרים ונשנים של צה"ל, בלחימתו במסתננים ובכוחות סדירים של מדינות ערב. מקימה ומפקדה היה רס"ן אריאל שרון, שהוזעק לשם כך מלימודיו באוניברסיטה העברית.

יחידת 101 נודעה בפעילותיה, גם אלו השנויות במחלוקת, נגד פעולות ה'פדאיון' שרווחו באותה תקופה. הפעולה הנודעת ביותר של יחידה 101 היא פעולת 'קיביה' בשנת 53' לאחר שמסתננים רצחו אישה ושני ילדיה ביהוד, אז יצרה היחידה פעולת תגמול שכללה את פיצוצם של כ-45 מבתי הכפר קיביה שבשומרון. פעולה שגררה ביקורת רבה כלפי שרון הצעיר שפיקד על הפעולה. לימים הפכה היחידה לגדוד 101 בצנחנים עליו פיקד שרון ופעילות הגדוד נמשכו במתכונת דומה לזו של היחידה.

בשנת 1956 התמנה שרון למפקד חטיבת הצנחנים ולקח חלק במבצע קדש, בקרב המתלה המפורסם, בו נפלו חללים רבים, הוטחה בשרון ביקורת רבה ואז נתקל לראשונה בהתנגדות לדרך פעילותו גם מצד הרמטכ"ל דאז, משה דיין. בשנת 1957 יצא לקורס פיקוד ומטה בבריטניה וקידומו הוקפא לתקופת מה.

התקדמותו הצבאית של שרון המשיכה עם מינויו של יצחק רבין ז"ל לרמטכ"ל והוא התמנה לראש מטה פיקוד צפון וקיבל את דרגת האלוף. במהלך תקופה זו קבע שרון מדיניות תקיפה בגבול ישראל-סוריה: הוא הוציא סיורים המסיירים קרוב לגבול ומעודד חקלאים לגדל את גידוליהם ליד הגבול כדי לבסס את ריבונות ישראל באזור. במלחמת ששת הימים היה שרון מפקד אוגדת שריון וזכה להצלחות רבות בקרבות שניהל באום כתף ובאבו עגיילה באזור מצריים.

במסגרת תפקידו כראש אגף הדרכה בצה"ל, מעביר שרון את בסיסי הטירונות של צה"ל לגדה המערבית, למחנות שננטשו על ידי הלגיון הערבי הירדני. מהלך זה נועד לממש את חזונו הפוליטי לפיו אזורים אלה צריכים להיות מיושבים ביהודים.

בין הצלחות לנזיפות

היזכרו בריאיון עם גלעד שרון
איש צבא וומשפחה | צילום:

שרון מונה לתפקיד אלוף פיקוד דרום בשנת 1969 ובתפקיד זה היה אחראי לביצורו של קו בר לב, תקופה שגם הוביל את הלחימה במלחמת ההתשה. במהלך המלחמה פעל שרון בחיסול תאי מחבלים ברצועת עזה ובפינוי הבדואים מצפון סיני פעולה שעליה ננזף על ידי הרמטכ"ל דדו.

בשיחות שמקיים באותה תקופה שרון עם שר הביטחון דיין, הוא מבין ששאיפתו להפוך לרמטכ"ל לא תאושר על ידי הממשלה. כיוון שאינו רואה עתיד לקידומו בצה"ל, הגיש אריאל שרון לרמטכ"ל דוד אלעזר את התפטרותו וכעבור ימים ספורים מכנס מסיבת עיתונאים ושוטח באופן פומבי את ביקורתו על כך שאולץ לפרוש מצה"ל בניגוד לרצונו. ב- 15 ביולי מסתיימת כהונתו של אריאל שרון כמפקד פיקוד דרום.

שרון ורבין (צילום: רויטרס)
שרון ורבין | צילום: רויטרס

אך זה לא היה סוף דרכו הצבאית, שרון אפילו התמודד בבחירות לכנסת באותה שנה, אך מלחמת יום כיפור שפרצה באוקטובר באותה שנה גרמה לחזרתו הבהולה כמפקד אוגדת שריון וצלח אז עם חייליו את תעלת סואץ, שם גם נפצע.

אריאל שרון הלך לעולמו - סיקור מיוחד:

גלעד שרון: "אבא הלך כשהחליט ללכת"

נפרדים מאריק: "אהב את עמו ועמו אהב אותו"

אריאל שרון: תחנות חייו של מנהיג בתמונות

רה"מ לשעבר אריאל שרון הלך לעולמו בגיל 85