התקרית החריגה בגבול סוריה: צה"ל יירט היום (שלישי) מטוס קרב סורי שחדר לתוך שטח ישראל. דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס, אמר בשיחה עם כתבים כי המטוס המריא מבסיס חיל האוויר הסורי T4 וטס כדי להשתתף בלחימה הסורית בדרום רמת הגולן. לאחר שחצה במייל אחד את הגבול, הוחלט להפיל את המטוס, שהיה תחת מעקב. על פי דיווח של סוכנות הידיעות הרוסית "ספוטניק", אחד הטייסים נהרג בתקרית והטייס השני נעדר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מנליס הבהיר כי "כשהפלנו אותו ידענו שמדובר במטוס סורי ולא רוסי", זאת הודות למנגנון התיאום הביטחוני עם רוסיה. המטוס נפל והתרסק בצד הסורי, באזור שפך הירמוכ. "המטוס המריא משדה התעופה T4 ונע במהירות לכיוון ישראל. הוא חצה את קו הגבול כשני ק"מ, שוגרו לעברו שני טילים, והוא נפל בשטח סוריה", ציין.

מקום ההתרסקות של המטוס שיורט (צילום: מוקד הידיעות Global, חדשות)
זירת הפלת המטוס הסורי | צילום: מוקד הידיעות Global, חדשות

דובר צה"ל הוסיף כי בימים האחרונים מורגשת עלייה בעצימות הלחימה הפנימית בסוריה, וכן "התקרבות לעבר הגבול עם ישראל ופעילות אווירית רבה כחלק מהפעולה של המשטר הסורי לכיבוש רמת הגולן הסורית".

תא"ל מנליס חזר על הטענה שצה"ל לא מתערב בלחימה בסוריה אך כן ערוך ומוכן להתפתחויות. "אנו עוקבים אחר מה שנעשה ברמת הגולן הסורית, נחושים לאכוף את הסכם הפרדת הכוחות ורואים במשטר אסד אחראי למה שקורה ברמת הגולן הסורית", הוסיף.

ככל הנראה המטוס שחדר לישראל הוא מדגם סוחוי 24, חרף הדיווחים, בצה"ל מסרו כי עדיין לא ברור האם המטוס שהופל הוא אכן מסוג סוחוי 24, הדו מושבי, או מסוג סוחוי 22, בו יש רק טייס אחד. כמו כן לא ידוע מה עלה בגורל הטייסים הסורים. גורם בצה"ל סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס כי לא זוהו מצחנים של הצוות. הפעם האחרונה שמטוס סורי הופל על ידי ישראל הייתה בספטמבר 2014, מאז לא חדרו מטוסים סורים מאויישים למרחב האווירי של ישראל.

לאורך היום כולו נרשמה פעילות אווירית סורית ענפה, בעיקר בדרום רמת הגולן, שם עדיין יש מובלעת שנמצאת בשליטת דאע"ש. לאזור זה מכווונים הסורים בימים אלה חלק מהפעילות הצבאית. "אנחנו העברנו ועדיין מעבירים מסרים – בכמה שפות שלא נאפשר חריגה מעבר לאזור החיץ שנקבע ב-1974 עליו ישראל מתעקשת לשמר על פי הכללים שנקבעו אז", ציין מנליס. דובר צה"ל עדכן כי הועברו מסרים לסורים, באמצעות מתווכים, לפיהם ישראל לא תסבול כל ניסיון הפרה של הסכמי הפסקת האש משנת 1974.

מטוס סוחוי 24, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מטוס הקרב "סוחוי 24" שיורט | צילום: רויטרס, חדשות

מיד לאחר חציית המטוס, נשמעו אזעקות ברמת הגולן ובעמק הירדן. זמן קצר לאחריה התושבים הונחו לחזור לשגרה. מקור בצבא אסד סיפר לסוכנות הידיעות הסורית: "האויב תקף את אחד ממטוסינו עמק הירמוכ".

האירוע החל בסביבות השעה 12:30 בצהריים, כשחיל האוויר הסורי פתח בגל תקיפות בעברה הסורי של רמת הגולן באזור קוניטרה. מטוסי קרב של צבא אסד, בליווי כוחות ארטילריה, תקפו עמדות של המורדים. "החל משעות הבוקר ישנה עלייה במאפייני הלחימה הפנימיים בסוריה ובתוך כך פעילות גוברת של כוחות אוויר סוריים", מסרו בצה"ל.

בישראל החלו לעקוב מקרוב אחר המתרחש ומטוסי קרב הוזנקו לאזור הגבול. בשלב מסוים אחד המטוסים הסוריים, מסיבה שעדיין לא ידועה, נכנס למרחב האווירי הישראלי. בישראל הוחלט מיד להפעיל את אמצעי האש הזמין ביותר באותו הרגע, טילי פטריוט. כשהמטוס התקרב לעבר הגבול, נורו לעברו שני טילים שפגעו בו והפילו אותו לקרקע, סמוך לגבול.

לאחר היירוט, יתר המטוסים הסוריים חזרו על עקבותיהם ועזבו את מרחב הגבול. בישראל העבירו מיד באמצעות גורם שלישי מסרים לסורים שמדובר באירוע הגנתי. "צה"ל נמצא בערנות ומוכנות גבוהה וימשיך לפעול כנגד הפרות של הסכמי הפרדת הכוחות משנת 1974", נמסר מהצבא לאחר היירוט.

סוכנות ידיעות המקורבת לדאע"ש אישרה שהמטוס נפל בשטח העיירה תסיל, הנמצאת בשליטת אנשי הארגון. מקור בצבא סוריה גינה את הפלת המטוס, ואמר: "הפעולה מוכיחה שהוא (האיוב הישראלי) לוקח תחת חסותו את חבורות הטרוריסטים שהמטוס כתש את ריכוזיהם". לפני שנה נרשם אירוע דומה כשמטוס קרב סורי חצה לתוך שטח ישראל, אך הספיק לשוב חזרה לשטח הסורי.

"קלע דוד" הופעל לראשונה אתמול (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"קלע דוד" הופעל לראשונה אתמול | צילום: דובר צה"ל, חדשות

הפלת המטוס הסורי מגיעה יממה אחרי רצף ההתרעות שהופעלו בגולן בעקבות שיגור שני טילים בליסטיים סוריים סמוך לגבול עם ישראל. הטילים נורו במסגרת הלחימה הפנימית בסוריה, שם צבא אסד רשמו הישגים משמעותיים בלחימה נגד המורדים בעברו הסורי של רמת הגולן.

מערכת "קלע דוד" זיהתה שלפחות אחד מהטילים שנורו עלול לנחות בשטח ישראל והתקבלה ההחלטה לשגר לעברו מיירט. לאחר שהתברר כי מסלול הטיל השתנה, הוחלט להשמיד את המיירט. המיירט השני ששוגר זמן קצר לאחר מכן לא פגע במטרה ונחת בשטח בסוריה. בעוד התחקיר של התקרית נמשך, בצה"ל עדיין מנסים לברר מדוע אחד המיירטים ששוגר נפל בשטח סוריה מבלי לפגוע במטרה. כמו כן, נבדק מדוע הטיל המיירט לא התפוצץ.