יזכו ב-47 מנדטים? נתניהו וליברמן אמש (צילום: רויטרס)
יזכו ב-47 מנדטים? נתניהו וליברמן אמש | צילום: רויטרס

בבוקרו של היום שלאחר ההכרזה הדרמטית של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר החוץ אביגדור ליברמן שלפיה הליכוד וישראל ביתנו ירוצו יחד ברשימה משותפת לכנסת בבחירות הקרובות, מתברר כי סקרים פנימיים שערכו הצדדים לקראת ההסכם שהתגבש - מנבאים כי המפלגה המשותפת צפויה לגרוף 47 מנדטים.

 הליכוד וישראל ביתנו מתאחדות - סיקור מיוחד:

"האיחוד הוא מה שהעם בישראל רוצה"

איחוד בין הליכוד לישראל ביתנו  

התנגדות בליכוד: ההסכם יחסל אותנו

הזוג המוזר: ההיסטוריה של ליברמן ונתניהו

הרשת סוערת בעקבות האיחוד

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדיווח שפורסם הבוקר בעיתון "הארץ", ליברמן ימוקם במקום השני ברשימה, כאשר שאר נציגי ישראל ביתנו ישובצו בהמשך הרשימה על פי יחסי הכוחות הנוכחיים: 27 מנדטים לליכוד ו-15 מנדטים לישראל ביתנו, כך שעל כל תשעה מקומות של הליכוד ישובצו חמישה חברים ממפלגתו של ליברמן.

אמש הכחישו נתניהו וליברמן את הדיווחים לגבי הסכם רוטציה שלפיו ליברמן יחליף את נתניהו בתפקיד ראש הממשלה כעבור שנתיים. למרות הודעתם של השניים על האיחוד, ההכרזה עליו לא התקבלה בתמיכה מלאה בתוך מפלגת השלטון. "הסכם שכזה, אם יצא אל הפועל, יביא לחיסול התנועה", הגיב השר מיכאל איתן להודעה.

הפעם האחרונה שבה מפלגה זכתה לכמות מנדטים כפי שצפויה הרשימה המשותפת לגרוף הייתה בשנת 1992 עם היבחרו של יצחק רבין ז"ל לראשות הממשלה כאשר כיהן כיו"ר מפלגת העבודה. בבחירות שנערכו לכנסת ה-13, זכתה מפלגת העבודה ב-44 מנדטים.

המיזוג: "הליכוד שבר חזק ימינה"

המיזוג: "הליכוד שבר חזק ימינה" (öéìåí: חדשות 2)
תגובות במערכת הפוליטית: "הליכוד שבר ימינ | öéìåí: חדשות 2

ההתפתחויות הדרמטיות שהוליד המיזוג בין ישראל ביתנו לליכוד בבחירות הקרובות עוררו תגובות סוערות בכל רחבי הקשת הפוליטית. בשיחה עם חדשות 2 התייחסו חלק מראשי המפלגות למהלך, שזכה לביקורת חריפה מחוץ לאגף הימני של הכנסת.

יושב-ראש מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, הביע מורת רוח מגוש הימין האיתן שמתגבש - אך עם זאת, לא פסל תרחיש שבו יחליט, אחרי הבחירות, לחבור לממשלה שתקום. "תהליך ההקצנה שהפוליטיקה הישראלית עוברת נמשך", הוא אמר.

נוסף על כך, הוא הבהיר פעם נוספת כי אין בכוונתו לחבור, טרם הבחירות, לרשימות שמאל-מרכז אחרות כדי לחסום את דרכו של נתניהו בחזרה ללשכת ראש הממשלה.

"הליכוד שבר חזק ימינה, זו מפלגת ליברמן-פייגלין. הליכוד של מנחם בגין, כפי שהכרנו אותו, מפלגת מרכז-ימין הגונה, נעלם הערב לטובת קואליציה ימנית מאוד שלא יכולה להוביל את מדינת ישראל לשום מקום", תקף - וכשנשאל האם בכוונתו לשלול מראש חבירה לממשלה בראשות נתניהו הבהיר: "אני לא עוסק בהתחייבויות".

על יתר יריביו אמר: "מפלגת העבודה שברה חזק שמאלה וכעת הליכוד נמצא בעומק הימין הקיצוני מאוד. זה טוב ל'יש עתיד', מכיוון שכיום - לרוב הציבור הישראלי אין כתובת אחרת והוא נמצא במרכז. הדיבורים על איחוד במרכז-שמאל הגיוניים - אבל אנחנו לא שייכים לגוש הזה. לכן, זה לא יקרה".

יחימוביץ' קורצת לתומכי הליכוד

יושבת-ראש מפלגת העבודה, חברת הכנסת שלי יחימוביץ', אמרה אחרי ההודעה על המיזוג: "אני קוראת לכל הכוחות במפה הפוליטית לחבור למפלגת העבודה בראשותי כדי לא לאפשר לממשלת ליברמן-נתניהו למשול. קריאתי מופנית גם למצביעי הליכוד, אנשי ימין מתונים, שהרגישו שאיבדו את ביתם הפוליטי וגם בחלומות הבלהות שלהם לא חשבו שהם יצביעו לאביגדור ליברמן".

את אופיו של גוש הימין החדש הגדירה יחימוביץ' "מפלגה קיצונית מאוד, גזענית וימנית". בשל כך, הדגישה כי לא תצטרף בשום מקרה לממשלה שתונהג על ידי אנשיו. "זה נראה כמו תסריט בדיוני", אמרה. "לא עולה בדעתי לחבור למפלגה שכזו".

"סוף נשף המסכות של נתניהו"

מי שניסה לשדר אופטימיות הוא יושב-ראש קדימה, שאול מופז - שהצהיר בעקבות המיזוג כי "מדובר בסוף נשף המסכות של נתניהו. הליכוד יצא מהארון. המהלך הזה מוביל את המפלגה להיות רדיקלית וקיצונית שאינה מאמינה בהסכמי שלום. ליברמן אמר זאת מספר פעמים. הרבה מאוד ממצביעי הליכוד מתביישים במה שקרה".

בניגוד לקודמיו, קרא מופז להקים גוש חוסם לרשימה החדשה - שתכונה "הליכוד ביתנו": "זוהי הקריאה האחרונה למרכז הישראלי להתאחד ולשים את האגו בצד על מנת שלא לאפשר לנתניהו וליברמן להוביל למציאות שאין בה תקווה לאזרחי המדינה. בקדימה יש כוחות מצוינים".