שנה לממשלה ראשי - ביבי
צילום:

סיכום שנתה הראשונה של ממשלת נתניהו הרביעית - והפעם ראש הממשלה במבחן: הפרויקט המיוחד שפורסם בשבועיים האחרונים בחדשות 2 Online מגיע לסיומו. היום (חמישי) נחשוף מה הציבור חושב על תפקוד נתניהו בשנה הראשונה שלאחר השבעת הממשלה, מה היה השיח סביבו ברשת ואיך עמית סגל מסכם את השנה שהסתיימה בטלטלה פוליטית לא פשוטה עם צירוף "ישראל ביתנו" ופרישתו הדרמטית של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. פרק אחרון בפרויקט.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

סקר - ביבי
צילום:

מכון "שילוב I2R" ערך עבורנו סקר, בו נשאל מדגם מייצג של הציבור היהודי בישראל (500 גברים ונשים יהודים דוברי עברית בני 18 ומעלה) מה עמדתו כיום בנוגע לביצועי ראש הממשלה: על פי נתוני מכון "שילוב", הציון הממוצע שקיבל נתניהו בסקר האינטרנטי הוא 2.5 (מתוך 5). 26% דירגו את ביצועיו לטובה לעומת 49% שהביעו אכזבה מתפקודו עד כה.

מנתוני הסקר עולה כי בקרב גברים שביעות הרצון מנתניהו הייתה מעט גבוהה יותר (29% לעומת 24 אצל הנשים), ואצל המבוגרים (50+) נתניהו קיבל את אחוזי שביעות הרצון הנמוכים ביותר (21%). הציון הממוצע שקיבל בקרב הצעירים (18-29) היה 2.65, לעומת 2.39 אצל גילאי 50 ומעלה.

דירוג שביעות רצון
צילום:

מניתוח הסקרים שפורסמו במסגרת הפויקט המיוחד עולה כי נתניהו מדורג שני מהסוף - כאשר רק אריה דרעי מדורג נמוך ממנו, עם 2.0 (מתוך 5). השר שקיבל את הציון הגבוה ביותר הוא ליצמן, כאשר גם שקד, רגב, ארדן ויעלון (שהתפטר מאז) היו בצמרת הדירוג.

שינויים בשיח ובאהדה ברשת - ביבי
צילום:

זינוק בשיח השלילי סביב נתניהו

בנוסף לתוצאות הסקר, בדקנו מה הגולשים ברשת חשבו וכתבו על נתניהו: בחברת "באזילה" (Buzzilla), העוסקת בניתוח וחקר השיח החברתי ברשת, דגמו את תגובות הגולשים בפלטפורמות שונות – אתרי חדשות, פורומים, בלוגים, רשתות חברתיות ועוד – ומצאו מה חשבו ברשת על ראש הממשלה.

לפי נתוני חברת Buzzilla, נתניהו הוא ללא ספק המוביל בשיח הציבורי הפוליטי ברשת – יותר מכל השרים שסוקרו במהלך הימים האחרונים. מעל לחצי מיליון דיונים בהם הוזכר שמו נוטרו בשנה האחרונה.

נושאים שעוררו שיח רב ברשת - ביבי
צילום:

האתגרים הרבים שניצבים בפני הממשלה, ובראשם גל הטרור, הובילו לעלייה משמעותית של יותר מ- 60% בשיח השלילי, וירידה של השיח החיובי בחצי. ב-2015, עם השבעת הממשלה, 44% מהשיח סביב ראש הממשלה היה שלילי לעומת 24% חיובי, בעוד כיום 72% מהדיונים שליליים ו-10% חיוביים בלבד. מדובר בצלילה חדה בדעת הקהל ברשת.

מרב בורנשטיין, סמנכ"ל אסטרטגיה ומחקר Buzzilla, הסבירה כי לפני כשנה השיח היה טעון ועסק בתוצאות הבחירות המפתיעות: השיח השלילי נבע מכעס ואכזבה מניצחון הליכוד, ומנגד דיונים שמחים של אוהדי "ביבי המלך". 

הממשלה בעת הקמתה (צילום: חיים צח / לע"מ)
הממשלה לאחר ההשבעה, לפני כשנה | צילום: חיים צח / לע"מ

כיום נתניהו מותקף משלושה כיוונים: הביטחוני – תחושת חוסר הביטחון מול הטרור, הפוליטי – בדגש על פרשת החייל שירה במחבל בחברון והכלכלי – מתווה הגז. תומכי הימין טוענים שנתניהו היה צריך לתמוך בחייל היותר יותר, ובנושא הכלכלי סיקור מתווה הגז הוביל לשיח על שחיתות. "השיח החיובי כולל עדיין את אותם אלמנטים של תמיכה אישית, אך פשוט מצטמצם בהיקפו", הסבירה.

הדיונים שמתבססים על תמיכה אישית בנתניהו הצטמצמו במהלך השנה: "השיח כלפי ראש הממשלה שלילי בצורה משמעותית. קיימים כעס ואכזבה משמעותיים כלפיו, הן מקרב אוהדיו והן מקרב מתנגדיו", סיכמה בורנשטיין.

עמית סגל (צילום: החדשות)
"נתניהו נאבק בשיניים". עמית סגל | צילום: החדשות

דבר הפרשן: מבט לעתיד הממשלה והעומד בראשה

עמית סגל, הכתב הפוליטי של חדשות 2, סיכם את השנה שעברה על נתניהו: "אל כהונתו הרביעית הגיע בנימין נתניהו עם להט מהפכני שלא ראינו מאז שנות ה-90. הוא הגיע עם רפורמות כלכליות, עם נחישות ימנית גדולה וחזקה מאי פעם אבל אז הסתבר לו שדווקא כשהוא רוצה, לא בטוח שהוא יכול".

"הממשלה שלו עד לפני כמה ימים הייתה אולי הצרה ביותר בתולדות מדינת ישראל וכללה 61 ח"כים בלבד - במקום לקדם את הנושאים שהוא מאמין בהם, הוא מצא את עצמו נאבק בשיניים כדי להחזיק את הממשלה הצרה. רק בימים האחרונים הוא הצליח להגיע לתקציב דו שנתי אבל מתווה הגז תקוע, סדר היום בכנסת דליל ואינתיפאדת היחידים גם לא מוסיפה רבות לבריאות של ראש הממשלה, כך שאם אנחנו מסכמים את שנתו הראשונה של נתניהו בפעם הרביעית, אפשר להגיד שחשיבות הממשלה שלו היא בעצם קיומה".

לכתבות הקודמות בפרויקט:

כך סיכמתם את הכהונה של איילת שקד

הציון של שר הבריאות ליצמן נחשף

"תעודת סוף שנה": הציון של ארדן

מה חשבתם על השנה של כחלון באוצר? 

יעלון התפטר: מה אתם חשבתם על תפקודו?

מהפכת התרבות של רגב: שלב הציונים

בנט עמד ביעדים? זה הציון שנתתם

השנה הסוערת של דרעי: שלב הציונים