היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה הערב (חמישי) לשר הביטחון בני גנץ כי ניתן להמשיך במינוי רמטכ"ל חדש. בהודעת היועמ"ש נכתב כי "הגם שהמשך הליך מינוי הרמטכ"ל בתקופת בחירות כרוך בקשיים משפטיים משמעותיים, הרי שבנסיבות העניין הקונקרטיות, ולאחר שבחנה את מכלול נסיבות העניין עם כלל גורמי המקצוע הרלוונטיים, הגיעה למסקנה כי קשיים אלה אינם עולים כדי מניעה משפטית".

זמן קצר לפני ההודעה על הקדמת הבחירות, ביקש שר הביטחון גנץ את עמדת היועמ"ש בשאלה האם ניתן, מבחינה משפטית, להמשיך בהליך מינוי הרמטכ"ל. בהרב-מיארה ביקשה משר הביטחון לבחון את האפשרות להאריך את כהונת הרמטכ"ל הנוכחי, באופן חריג, לנוכח הדינים הייחודיים החלים בתקופה זו.  היא ציינה את "האתגרים הביטחוניים הייחודיים והחריגים העומדים כעת בפני צה"ל", כפי שהובא לידיעתה.

גלי בהרב מיארה, היועצת המשפטית לממשלה (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
מסכימה להמשך הליך המינוי. היועצת המשפטית לממשלה | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

לאחר ששקל את הדברים, ביקש שר הביטחון להמשיך ולקדם את הליך המינוי, ונימק כי החלפת רמטכ"ל במועד מאוחר יותר תפגע פגיעה מהותית באפשרותו של צה"ל להיערך לאתגרים הביטחוניים הייחודיים הצפויים לו בשנת 2023 ואילך. בהרב-מיארה קיימה הליך סדור, שכלל בין היתר שיח עם שר הביטחון והייעוץ המשפטי במשרדו והתייעצויות עם הגורמים הרלוונטיים, בהן "כולם היו תמימי דעים כי חרף הקשיים המשפטיים, הרי שלאור הנסיבות הייחודיות שהוצגו, אין מניעה משפטית לקידום תהליך המינוי", נכתב בהודעת היועמ"ש.

שר הביטחון בני גנץ בירך על החלטת היועמ"שית, ומסר כי "למדינת ישראל יש כיום רמטכ"ל מצוין והוא ימשיך למלא את תפקידו ולהוביל את צה"ל באופן איכותי כפי שעשה עד היום. לצד זאת, למינוי רמטכ"ל במועד ובתהליך סדור, יש חשיבות גדולה מבחינת הרציפות הפיקודית של צה"ל וביטחון מדינת ישראל". הוא הוסיף כי "אמשיך לקיים את התהליך באופן מסודר, ממלכתי ונקי מכל שיקול פוליטי".

 

 

במכתבה לשר הביטחון, ציינה היועצת המשפטית כי  המתח בהקשר של מינוי בעלי תפקידים בכירים בתקופת בחירות נבחן לא אחת בעבר. "בחינת מקרים אלו מעלה כי החלת עיקרון האיפוק והריסון ביחס למינויים אלו אינה מונעת אותם אפריורית", נכתב בהודעה. "במקרה הנדון על הפרק שתי חלופות, שתיהן אינן אופטימליות ואינן חפות מקשיים משפטיים ומעשיים. בראי דיני הבחירות - החלופה של מינוי רמטכ"ל כבר עתה, מעוררת קשיים משפטיים. עם זאת, בהתחשב במכלול נסיבות העניין, היא אינה מוצאת שקיימת מניעה משפטית להמשיך בהליך מינוי הרמטכ"ל בעת הזו".

בנוסף לכך, ציינה היועמ"ש כי מדובר במינוי מקצועי, שהמועמדים לו הם חלק מקבוצה מצומצמת של אלופים המכהנים במטכ"ל, וכי תפקיד הרמטכ"ל כולל סמכויות ביצוע רבות, ללא סמכויות שיש להפעיל ישירות מול הדרג המדיני הממנה את הרמטכ"ל.  כמו כן, הביאה בהרב-מיארה בחשבון את כוונתו של שר הביטחון לקיים הליך התייעצות סדור לפני קבלת ההחלטה. 

הרמטכ"ל, אביב כוכבי (צילום: חדשות 12)
מחליפו ייבחר בקרוב. הרמטכ"ל כוכבי | צילום: חדשות 12

בעבר הביעה בהרב-מיארה את התנגדותה למינוי של רמטכ"ל חדש בעת הנוכחית, למעט במקרה של "צורך חיוני". כמה ימים מאוחר יותר, הודיע משרד הביטחון על חוות דעת חדשה שנועדה להכשיר את המינוי. "הועברה ליועצת המשפטית לממשלה חוות דעת מקצועית שהוכנה על ידי יועמ"ש מערכת הביטחון עו"ד איתי אופיר", נמסר מלשכת שר הביטחון בני גנץ. עוד ציינו כי לפי חוות הדעת "ניתן לאפשר בנסיבות העניין להמשיך בתהליך מינוי הרמטכ"ל גם בתקופת הבחירות".

גנץ כבר הודיע על רצונו להאיץ את תהליך המינוי ולראיין את שלושת המועמדים. ליועמ"שית הוא אמר כי מדובר בצורך חיוני ואסטרטגי והבהיר כי יתייעץ גם עם ראש האופוזיציה בנימין נתניהו. "לחוות הדעת המשפטית, צורפו סקירה מבצעית מסווגת של צה"ל אודות אתגרי מערכת הביטחון וסקירה מדינית מסווגת של ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון אודות האתגרים הביטחוניים והמדיניים הניצבים כעת בפני מדינת ישראל", נמסר.

_OBJ

עוד לפני שהחליטה היועצת לאשר את הליך המינוי, יצאו נגדה ח"כים בליכוד במתקפה. "אם היועמ"שית תאשר מינוי רמטכ"ל לממשלת מעבר - המשמעות הישירה תהיה דווקא כלפיה ולמעמדה", צייץ חה"כ קיש (הליכוד). "רק יועמשית 'מטעם' תאפשר זאת ולכן אם תפעל כך היא תוחלף מיידית כשנחזור לשלטון". שר המשפטים, גדעון סער, צייץ מחדש את דבריו של קיש, והוסיף: "גנגסטריזם".