כאלף שוטרים, לוחמי מג"ב ויחידות מיוחדות משתתפים במצוד אחר 6 האסירים הביטחוניים שנמלטו מכלא גלבוע בלילה שבין ראשון לשני. למרות שעברה פחות מיממה מאז הבריחה, כבר עכשיו ניתן להצביע על שרשרת כשלים ומחדלים שאפשרו למעשה את ההימלטות. גורמים במערכת הביטחון, במשטרה, בצה"ל ובמשרד לביטחון הפנים אמרו ל-N12 שהשר עמר בר-לב צריך לשקול אם נציבת שב"ס רב גונדר קטי פרי יכולה להמשיך לכהן בתפקידה. אמנם היא מכהנת רק 8 חודשים בתפקיד אבל היא זו שנושאת באחריות הכוללת לאירוע החמור הזה.

הבריחה מכלא גלבוע - סיקור שוטף ב-N12:
6 אסירים ביטחוניים נמלטו מכלא גלבוע דרך מנהרה
אלה המחבלים שהצליחו להימלט מהכלא
השאלות הקשות מאחורי בריחת האסירים מהכלא
המצוד בעיצומו: טלפון סלולרי שמיוחס לחולייה אותר בבית שאן

רשימת הכשלים ארוכה: החפירה התנהלה במשך שבועות מתחת לאפם של הסוהרים ודבר הבריחה התגלה רק כעבור שעתיים, מערכת חסימת השיחות לסלולריים בתוך הכלא לא הופעלה, לא היה מידע מודיעיני על כוונת האסירים המסוכנים לברוח – ואף לא נעשה דבר מאז שב-2014 נחשפה מנהרה דומה בבית הכלא גלבוע.

עומר בר לב, השר לבטחון פנים בחפ״ק שהוקם בעקבות ברי
עומר בר לב, השר לבטחון פנים בחפ״ק שהוקם בעקבות בריחת האסירים בכלא גלבוע

נוסף על כך, בשב"ס לא התעורר חשד לנוכח בקשת זביידי, איש פת"ח, לעבור לתא עם חברי ג'יהאד האיסלאמי – איתם נמלט לבסוף יממה אחר כך. כמו כן, הסוהרת שהוצבה במגדל השמירה מעל פיר המנהרה הודתה שנרדמה במשמרתה. עוד מתברר כי תוכנית הכלא הייתה זמינה לצפייה לכל אדם באתר של חברת האדריכלים שהייתה שותפה בתכנון בית הסוהר.

כך התבצעה הבריחה – דקה אחר דקה:

בסביבות 1:20: ששת האסירים הביטחוניים מרימים את הפלטה באזור השירותים בתאם בכלא. הם יורדים אחד אחרי השני ומשתחלים לרווח שנוצר מעל הכלונסאות. המחבלים זוחלים אחד אחרי השני, בין 21 ל-25 מטרים, עד שמגיעים לנקודת היציאה – שם הם חופרים את דרכם החוצה, ממש מתחת למגדל השמירה.

1:49: מתקבלת שיחה במוקד 100 של אזרח שנוסע בכביש 71, בין עפולה לבית שאן, והוא מדווח על שלושה חשודים שנראים רצים ומחזיקים משהו ביד.

1:58: מגיעה ניידת לזירה ומבצעת סריקות שבמסגרתן נתקלו בעובד של תחנת דלק במקום, והוא דיווח על אדם חשוד אחד שראה שעובר במקום.

2:14: סגן מפקד תחנת בית שאן, מחליט לדווח לכלא על שני הדיווחים שמגיעים אליו מהניידת: גם של האזרח וגם של עובד תחנת הדלק.

3:29: שעה ורבע לאחר שהתקבל הדיווח מהמשטרה, שב"ס מודיע על 3 אסירים חסרים - ואחרי חצי שעה נוספת הוא מדווח כבר על 6 אסירים חסרים. בשלב זה, במחוז הצפוני של המשטרה מקפיצים כוחות גם ברמה המחוזית וגם ברמה הארצית. בשיחה עם ראש אגף המבצעים במשטרה, ניצב אבי ביטון, הוא אומר: "אין ספק שבפרק הזמן הזה האסירים הבורחים יכולים להגיע לכל מקום בארץ".

ממצאי החקירה: האסירים רצו 3 קילומטרים עד לרכב המילוט - והתפצלו

במערכת הביטחון בודקים את האפשרות שאסיר נוסף, המשתייך גם הוא לארגון הג'יהאד האסלאמי, היה אמור להצטרף לששת האסירים הנמלטים אך ברגע האחרון חזר בו והחליט שהוא נשאר. על פי כל הממצאים, יותר מגורם חיצוני אחד סייע למחבלים שברחו.

שרשרת הכשלים שאיפשרו את הבריחה (צילום: N12)
שרשרת הכשלים שאיפשרו את הבריחה | צילום: N12
שרשרת הכשלים שאיפשרו את הבריחה (צילום: N12)
שרשרת הכשלים שאיפשרו את הבריחה | צילום: N12

על פי ממצאי החקירה שנאספו עד כה, מיד לאחר שהם יוצאים מפתח הפיר ומוצאים את עצמם מחוץ לחומות הכלא הם מחליפים בגדים ואז פותחים בריצה של כמעט 3 קילומטרים – עד לנקודה שבה על פי הממצאים המתין להם רכב. על הרכב לא עלו כל ששת הנמלטים ובמערכת הביטחון עדיין בודקים אם מדובר במשהו מתוכנן מראש או שהפיצול נובע מוויכוח שפרץ ביניהם.

לא ניתן לקבוע בשלב הזה לאן הרכב לקח את הנמלטים ולאן הקבוצה השנייה ממשיכה ברגל – אם הם עברו לשטחי הרשות הפלסטינית או שעדיין הם נמצאים בשטח ישראל. ברגעים אלו מתבצעות פעולות מודיעיניות של צה"ל ושב"כ, באופן גלוי וחשאי, כדי לנסות ולהבין היכן הם נמצאים ומי הסייענים שעזרו להם בבריחה.

ההערכה כרגע היא שייקח זמן עד שהם ייתפסו, אך ככל שנאספים עוד ועוד פרטים אפשר להתחיל לשרטט את הכיוונים ולהבין את המקום שהם מסתתרים בו. במערכת הביטחון מבינים שמדובר באירוע סמל מבחינת הפלסטינים. אל מול הדבר הזה, הדבר היחידי שעשוי לצמצם את ההישג באירוע זה לשים את היד על המחבלים מהר ככל הניתן, יש כאלו שאפילו אומרים: "מתים או חיים".

יעד ההימלטות האפשרי: מחנה הפליטים ג'נין

יש מספר הערכות לאן הם נמלטו: אחת ההערכות מדברת על כך שהיעד הבטוח ביותר עבורם הוא מחנה הפליטים ג'נין. צריך לשים לב לכך שקבוצת הנמלטים מורכבת מ-5 אנשי ג'יהאד אסלאמי שצירפו אליהם את זכריה זביידי שמשויך לארגון פת"ח. זאת כנראה מתוך הבנה של החמישה שזביידי הוא אדם שמחזיק בידע וקשרים במחנה הפליטים ג'נין שעשויים לסייע להם במנוסה.

רב-גונדר קטי פרי (צילום: דוברות שב"ס, חדשות)
ניצבת שב"ס רב גונדר קטי פרי תודח מתפקידה? | צילום: דוברות שב"ס, חדשות

גם בימים כתיקונם מחנה הפליטים ג'נין הוא מקום שמהווה אתגר מבחינתו של צה"ל. מדובר במקום שסובל מאנרכיה, ללא ריבון, הרשות הפלסטינית לא שולטת ברחובות וכל כניסה של צה"ל מלווה בירי. כך שאם אותם שישה אסירים נמלטים מחפשים מקום שיגן עליהם – כנראה שג'נין זה המקום בשבילם. יותר מכך, זהו המקום היחיד בגדה שבו אתה יכול למצוא חמושים של הג'יהאד האסלאמי, שגם פרסמו היום אזהרה לישראל שלא תעז להיכנס למחנה - אחרת "המחנה יהפוך לגיהנום".