"יש עליך טלפון?" זאת הייתה השאלה הראשונה שקצין המודיעין שאל את סנגורו, עו"ד בני קוזניץ, בפגישתם הראשונה מאחורי דלתות הברזל של כלא "נווה צדק". עורך הדין נזכר: "למרות מצבו הרגיש, הוא זה שבדק אם אני שומר על ביטחון מידע ומה הסיווג הביטחון שלי לפני שהוא בכלל התחיל לדבר איתי על החשדות נגדו שהפכו לאישומים".

עו"ד קוזניץ בילה יחד עם הסנגורית הצבאית, עו"ד סרן אריאל חברון, הכי הרבה שעות משותפות עם הקצין בחודשים האחרונים לחייו, עד שנמצא מת בתאו לפני כחודש. את מרבית הזמן הם ייחדו לשיחות הקשורות לתיק המשפטי, אבל ככל שנחשף לאישיותו וליכולותיו של הקצין, הבין עד כמה הוא מיוחד. "אני יכול לומר ששמעתי ממנו על דברים שעשה ואין לי דרך אחרת לתאר זאת חוץ מקסמים", הוא אומר בריאיון למגזין N12.

כלא "נווה צדק" (צילום: מערכת את"צ)
עורך הדין עדיין זוכר את המפגשים הראשונים עם החייל. בית הכלא נווה צדק | צילום: מערכת את"צ

"מדובר בילד עם יכולות מטורפות בנושא מאוד ספציפי. מהיום שנעצר ועד לעד ליום שבו נקבע מותו, הבין הקצין לאיזו צרה נכנס. הכוונות שלו לא היו רעות, מבחינתו הוא לא גרם נזק", אומר עוד קוזניץ. באותם מפגשים הרגיש הקצין שהוא האיש הנכון לייצג אותו, כך גם המשפחה שביקשה ממנו להמשיך לייצג את המשפחה גם לאחר הטרגדיה. אחרי שהיה "איש סודו" של הקצין, הפך עו"ד קוזניץ לאיש הקרוב למשפחתו. 

הוריו של הקצין פנו לא מזמן במכתב לרמטכ"ל במחאה על פגיעה בשם הטוב של בנם. "השבוע, בדברים שנשאת בכנס של המרכז הבינתחומי בהרצליה, דיברת על 'החייל שלך, על חייל של כולנו, קצין אמ"ן, שמת בכלא'. החייל הזה הוא בן הזקונים שלנו", פתחו ההורים את מכתבם, "לא חלמנו שבננו, שהקדיש חמש שנים מחייו לצה"ל, תוך הערכה עצומה ממפקדיו, יסיים את חייו בצורה כה טראגית וכואבת, בנסיבות לא ברורות ומעורפלות, והוא בסך הכל בן 24". 

"הוא לא רצה ולא התכוון לגרום נזק למדינת ישראל"

הימים הם ימי מבצע "שומר החומות". בין אלפי הדיווחים שליוו את המבצע הצבאי, ירי הטילים אל העורף הישראלי ושלל העדכונים מהעימותים הקשים בערים המעורבות בין יהודים לערביים, התפרסם לו דיווח קצר על אודות חייל צה"ל שנכלא בבסיס כליאה צבאי באזור מרכז הארץ ונמצא בתאו במצב רפואי קשה. אז גם דווח כי החייל פונה לקבלת טיפול רפואי בבית חולים, שם גם נקבע מותו. לימים יתברר כי לא מדובר בעוד חייל ששם קץ לחייו בכלא הצבאי, אלא בקצין מאגף המודיעין שנעצר והואשם בחודש ספטמבר האחרון בעבירות חמורות. גם היום על רוב פרטי חקירת העבירה, האישום כנגד הקצין וחקירת נסיבות מותו הוטלו צווי איסור פרסום.

עו"ד בני קוזניץ (צילום: חדשות 12)
עו"ד בני קוזניץ בבית המשפט בדיון על פרסום פרטי המקרה | צילום: חדשות 12

סא"ל (מיל') עו"ד קוזניץ (42), נשוי ואב לשלושה, שותף למעלה משתיים עשרה שנים של עו"ד עידן פסח, שניהם יוצאי הפרקליטות הצבאית. קוזניץ ביצע תפקידים הן בתביעה והן בסניגוריה הצבאית, בעל סיווג בטחוני גבוה ביותר, והספיק לצבור ניסיון רב בייצוג משרתי מערכת הביטחון בתיקים רגישים ותקשורתיים. עו"ד קוזניץ מטפל שנים רבות בייצוג משפטי ומתן ייעוץ לחברות בנושא הייצוא הביטחוני מישראל. כמו כן, משמש כיו"ר הוועדה המייעצת לאלוף פיקוד המרכז לתפיסת רכוש פלסטיני. ניסיונו הרב של עו"ד קוזניץ, והיכרותו הקרובה עם המערכת הצבאית, היוו לו יתרון במערכה המשפטית הזו. העובדה שהקצין המנוח ומשפחתו זוכים גם היום לתמיכה ציבורית נרחבת, בעוד חיצי ביקורת רבים מופנים למערכת הצבאית - היא גם בזכות פעילותו של השקטה של קוזניץ, שייצג את הקצין מטעם הסנגוריה הצבאית. לאחר מותו של הקצין הוא ייצג גם את המשפחה, ששכרה את שירותיו באופן פרטי.

"כבר בתחילה, כשהוא נחקר כחשוד והציגו לו את סעיפי העבירה שמייחסים לו, הוא הבין מהר מאוד את סדר הגודל של הדברים שמייחסים לו, הוא מבחינתו לא רצה ולא התכוון לגרום נזק למדינת ישראל, הוא לא עבר עבירות של בגידה, ריגול או מגע עם סוכן זר כפי שפרסמו בהתחלה, הוא רק רצה להראות ולהסביר את הצד שלו למעשים", אומר קוזניץ. "בניגוד לשמועות הקצין ישב בכלא עם כלואים נוספים ולא בבידוד כפי שדווח בהתחלה, דאגו שם בכלא להצמיד אליו את האסירים עם פרופיל 'פחות עברייני' והתחושה הייתה שלמרות החשדות הקשים, באגף המודיעין סמכו עליו גם בזמן שהיה בכלא, הם ידעו שהוא לא יספר את הסוד ולא יגלה את זה לאף אחד - גם לא להוריו. במפגשים האישיים ביניהם הוא לא סיפר על החשדות המיוחסים לו". 

"יש דברים שהצליחו לחמוק מעינינו"

במלאת 30 יום למותו של הקצין, האב דיבר מעל קברו ואמר דברים קשים על הצבא. "קיבלו חייל בריא, הוא נשבר במאסר", אמר בין היתר. "מבחינתנו, הילד שלנו נרצח, גם אם לא באופן ישיר, וכעת מידי פעם רוצחים גם את שמו הטוב בכל מיני הדלפות מגמתיות כאשר דבר לא הוכח במשפט". 

עם הדיווחים הרבים שנפוצו לאחר מותו של הקצין והשמועות על סיבת מותו הטרגית, שאלתי את עו"ד קוזניץ אם בין מפגש למפגש הוא זיהה הידרדרות במצבו הרפואי והנפשי. "התשובה היא לא - אני חייב לומר, למעט הרצון שלו לשפר מעט את תנאי מעצרו ולעבור ל'קצינייה', המתחם שבו כלואים קצינים ונגדים. ידעתי שהוא מקבל כדורי שינה שיסייעו לו לישון בכלא, וליווי של גורמי בריאות הנפש".

"האם הקצין שם קץ לחייו? אני לא יודע, אני חייב לומר, מצד אחד זה ממש לא הגיוני לי, הן בגלל המיקום שבו היינו במהלך הדיונים, והן בגלל איך שהצלחתי להכיר אותו, אבל מהצד השני, מתברר שיש דברים שהצליחו לחמוק מעינינו - אז אני לא יודע. כל עניין המוות הוא מאוד נסתר מהעין. הקצין, כמו שהתנהל מולנו, לא היה במצב שהיה אמור לגרום לו להביא קץ לחייו. אם אתה שואל על נקודת שבר בימי המשפט, אז היו - אבל מזמן עברנו אותן והיינו כבר בדרך למעלה".

קוזניץ זוכר בפירוט את השיחה בינו לבין הקצין לפני שמת. "זה היה כמה ימים לפני כן. בדיוק קיבלנו את החומרים שאומרים לסייע לנו במערכה המשפטית והייתה תחושה מעודדת שאני בדרך למפנה, אני יודע שהוא גם דיבר עם הוריו שעות לפני מותו וגם שם לא עלו סימני אזהרה מטרידים - זה לא היה בכיוון, המוות שלו הפתיע את כולנו".

ההודעה על מות הקצין: "הייתי בהלם"

"זה התחיל בהודעת וואטסאפ מאימא שלו בבוקר חג שבועות, שם היא כותבת לי 'בני, כשתוכל תתקשר אליי', משחזר קוזניץ כיצד עודכן על מותו של הקצין, "לא שמעתי את ההודעה כשנחתה אצלי בנייד כי עדיין ישנתי, אחרי חצי שעה הגיעה עוד הודעת וואטסאפ מאביו של הקצין שבה הוא כותב לי: 'הגיעו אנשים הביתה מהצבא ואמרו לנו שהבן שלנו נפטר', את ההודעה הזאת כבר ראיתי".

"מיד יצרתי איתם קשר, אמרו שהם לא יודעים יותר מדי, הם גם היו בדרכם לחדר הלידה כי אחותו של הקצין כרעה ללדת את נכדם הראשון", הוא משחזר. לדבריו של קוזניץ, מיד עם קבלת הבשורה הקשה הוא ניסה למצוא פתולוג שיהיה נוכח בנתיחת הגופה, ובאופן מיידי דרשו שמי שינהל את חקירת מותו של הקצין בכלא יהיו שופט-חוקר.

מותו של הקצין הפתיע מאוד את עו"ד קוזניץ: "זה הלם, הגוף רועד, הידיים רועדות, אתה מנסה להבין אם פספסת משהו בשיחות איתו, אותות מצוקה, האם שמרת עליו כמו שצריך? או שאולי קרה משהו שלא ראית? אבל מהר מאוד אחרי שיחה עם ההורים של הקצין אתה משנה את החשיבה במטרה אחת לדעת מי האחראי למה שקרה כאן, מהר מאוד אתה חוזר להיות העו"ד שהיית - יש לי בן 18, אתה חושב על ההורים ששלחו ילד לצבא, שהצבא אמור היה לשמור עליו, גם אם הוא עשה טעויות, טעויות שלא נעשו מרוע והצבא לא שמר עליו".

"כשאני מדבר עם לקוחות שלי, הורים של חיילים כלואים אחרים, קורה שהם אומרים שלא שמעו מהבן כמה ימים, אז אני אומר להם "אל דאגה הוא נמצא במקום הכי בטוח, אם יהיה משהו חריג, יעדכנו אותנו' - אז הנה, מת לי לקוח במקום הכי בטוח", מאשים עו"ד קוזניץ. יום לאחר קבלת ההודעה הקשה הוא התייצב בבית המשפחה, זמן קצר לאחר מכן התייצב בבית המשפחה גם מפקד הכלא שסיפר להם על השתלשלות האירועים עד שנקבע מותו של יקירם: "הקצין התעורר באמצע הלילה אחרי שלא הרגיש טוב, משם הוא פונה אל בית החולים לנידאו בנתניה ושם הוא נפטר". קוזניץ מדגיש: "גם היום עדיין לא ברור ממה הקצין מת, בן להורים מבוגרים, אב ששבוע לפני מותו קם משבעה על מות אחיו, אתה רואה את הכאב בעיניים שלהם, אתה שומע את השקט בדירה". 

"התמונה המלאה לא ידועה"

מאז שהתפוצצה הפרשה, ניסו רבים לנחש או להעריך מה המעשים החמורים שיוחסו לקצין, בין היתר הוקמו קבוצות ברשתות החברתיות דוגמת פייסבוק וטלגרם שהפיצו תרחישים שונים. "שמעתי המון תיאוריות וסיפורים של 'יודעי דבר' לגבי המעשים שיוחסו לו, אני יכול להגיד שאף אחד מהם לא מתקרב לדברים שיוחסו לו", מדגיש עו"ד קוזניץ כממתיק סוד. "אחרי שהפרשה הותרה לפרסום, נכתבו עשרות טורי דעה, המלצות וכיווני פעולה מצד אישים שונים. את רובם קראתי כי אני מבין היטב את העניין הציבורי הרב שהפרשה הזאת עוררה, עם זאת, התמונה המלאה לא ידועה וכך פרטים משפטיים רבים, ולכן הייתי מצפה לקצת יותר זהירות וצניעות של הציבור", הוסיף.

כעת המשפחה פועלת בשני ערוצים מבחינה משפטית, לפי קוזניץ: הערוץ הראשון הוא סיבת מותו של הקצין, והערוץ השני - הכרתו של הקצין כחלל צה"ל. "באשר לסיבת המוות, אנחנו נפעל ככל שנוכל להשגת חומרי החקירה, הגעה לאחראיים ומהי הסיבה למוות. באשר לערוץ השני נמשיך להשקיע מאמצים מול משרד הביטחון בהכרתו של הקצין כחלל צה"ל".

הפרקליט, שמלווה את המשפחה, מאשים: "במהלך ימי המעצר כל הגופים התנתקו ממנו: חבריו ליחידה, מפקדיו, היחידה עצמה - הוא נשאר לבד. גם מפקדיו הקרובים לא האמינו שהמעשים שיוחסו לו, אכן יוחסו לקצין המדובר, מבחינתם הקצין שהכירו היה זה שפותח בבוקר את הבסיס וסוגר אחרון את שער הבסיס בלילה, ולכן חשוב לנו שיכירו בו כחלק מן המערכת".

עו"ד קוזניץ הבהיר: "שלא יתפרש שהדרך הממלכתית בה נקטנו לאורך המעצר, וגם כעת, היא חולשה. כל מה שנעשה זה לטובת התיק. המשפחה מאוד נחושה. כאשר שמעה את הרמטכ"ל פוגע בשמו הטוב של בנם – שיגרה לו מכתב נוקב, באזכרה האב אמר את אשר על ליבו בצורה נוקבת, הם נחושים שהמחדל ייחקר עד תום, הם נחושים שבנם יוכר כחלל צה"ל והם לא יוותרו", סיכם.