מטח רקטות באשדוד ובשפלהברקע הדיווחים על הפסקת אש - הירי הרקטי נמשך הלילה (רביעי) מרצועת עזה לעבר ישראל. מקורות פלסטיניים אמרו ל-N12 כי חמאס הסכימה להצעה המצרית להפסקת אש החל ביום חמישי בבוקר. לפי ההצעה, הפסקת האש תיכנס לתוקף בשעה 06:00. עוד ציינו הגורמים כי ישראל לא התייחסה להצעה המצרית. גורם מדיני ישראלי הגיב על הפרסום ואמר: "בניגוד לדיווחים הערב אין שום סיכומים ושום התחייבויות מצד ישראל". עם זאת, על פי דיווחים זרים נתניהו הודיע לוושינגטון שהוא מוכן להפסקת אש החל בעוד יומיים-שלושה. ניו יורק טיימס דיווח כי ביידן הזהיר את נתניהו שלא יוכל לדחות את הלחץ הבין-לאומי לאורך זמן.

מצרים הציעה את הפסקת האש באמצעות צינורות חשאיים. בטורקיה דיווחו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו עדכן את הבית הלבן שישראל מוכנה לעצור את האש ולהפסיק את הלחימה בתוך יומיים-שלושה. CNN דיווחו כי אחד הקשיים המרכזיים בדרך להפסקת אש הוא דרישת חמאס לערב את סוגיית ירושלים - נושא שלא היה על הפרק עד כה בעזה. בחמאס הציגו דרישות הנוגעות להר הבית ולשכונת שיח' ג'ראח בבירה, שני נושאים שהיוו את הגורמים לתחילת הסבב הנוכחי.

כבר עם הירי לירושלים והסביבה במהלך יום ירושלים, מה שפתח את סבב הלחימה, ביקשו בחמאס להציג את המשוואה החדשה: תוקפנות כלפי ישראל בתגובה על אירועים בירושלים, ולא רק בשל אירועים ברצועה כפי שנהגו ארגוני הטרור בעזה עד כה. דרישות שכאלו מהוות מכשול רציני בדרך להשגת הפסקת אש.

בתוך כך, ניו יורק טיימס פרסמו פרטים נוספים משיחת ביידן-נתניהו שהתקיימה שלשום. בדיווח נאמר כי לפי שני מקורות, הנשיא ביידן הזהיר את נתניהו כי הוא לא יוכל להמשיך ולדחות לאורך זמן את הלחץ הבין-לאומי לשינוי הגישה מול חמאס.

גם בסוכנות הידיעות AP דווח כי ממשל ביידן העביר לממשלת ישראל קריאות להפחית את כמות התקיפות בעזה. לפי הדיווח נאמר לישראל שהזמן לא לטובתה בכל הנוגע ללחץ הבין-לאומי, וכי עדיף לה להביא לרגיעה בקרוב.

גורמים בחמאס טענו היום כי ישראל דרשה שחמאס תנצור את האש באופן חד-צדדי לכמה שעות לפני שיסכימו לנצור את האש מהצד הישראלי גם כן. בישראל הכחישו ואמרו כי אין דיונים על הפסקת אש בשלב זה.

יצוין כי גם בסבבים קודמים הדיווחים על הפסקת אש הגיעו תחילה מגורמים זרים, תוך הכחשות ישראליות. הסיבה היא שישראל מעדיפה שלא לדבר על הפסקת אש, כדי לא להעלות את המחיר מצד חמאס.

בניו יורק טיימס ראיינו היום את מוסא אבו מרזוק, בכיר חמאס קטארי, שטען: "היינו מוכנים להפסקת אש עם ישראל, אך ישראל דרשה שחמאס תנצור את האש קודם באופן חד-צדדי למשך שעתיים או שלוש לפני שישראל תחליט אם היא תעשה אותו דבר".

תקיפת צה"ל בעזה (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
תיעוד מתוך תקיפת צה"ל בעזה | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

עוד הוא הוסיף בריאיון כי "נסכים לסיים את המלחמה בצורה בו-זמנית והדדית". לדבריהם, אבו מרזוק רמז כי עלולה להתקיים הסלמה נוספת אם מדינת ישראל תמשיך לפנות משפחות פלסטיניות ממזרח ירושלים או שתוסיף לפעול באלימות נגד פלסטינים במסגד אל-אקצא.

צה"ל יורה לעבר עזה מגבול הרצועה (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן סינדל, פלאש/90
המהומות בלוד (צילום: N12)
שרפת מכוניות במהלך הפרות הסדר בלוד | צילום: N12

פלסטינים רבים בישראל ובעזה טענו בפני הניו יורק טיימס כי הם "קורבנות של אותה מערכת דיכוי - כזו הפועלת ברמות אינטנסיביות שונות ומשתמשת נגד אזרחיה הערבים בדרגות חופש שונות". אנאס תינה, גבר בן 46 שהשתתף בהפרות הסדר ההמוניות ברמאללה, טען: "מה שקורה בעזה ובלוד, שבה ראינו בשבוע שעבר עימותים אלימים בין יהודים לערבים, זה אותו סבל - אנחנו משפחה אחת גדולה".

עוד פורסם בכתבה כי גורם בכיר בממשלת ישראל, שמשתתף בדיונים על הפסקת אש, מסר שישראל עדיין לא מוכנה להפסקת אש, אך הודה שייתכן שתגיע בזמן הקרוב.