מנתוני משרד הבריאות שמתפרסמים הבוקר (ראשון) עולה כי אתמול התגלו בישראל 45 מקרים חיוביים חדשים לנגיף, 0.3% מכלל הבדיקות שנעשו באותו היום. בבתי החולים מאושפזים 23 חולי קורונה במצב קשה, 17 מתוכם מונשמים. מקדם ההדבקה (R) אומנם נמצא בימים האחרונים במגמת עלייה ועומד על 1.55, אך מנתחי הנתונים מסבירים כי לאור המספר הנמוך של מאומתים חדשים שמתגלים ביום - ישנן תנועות חדות במקדם ועל כן השינוי אינו מעיד בהכרח על התפשטות אמיתית של התחלואה.

סיקור N12 על התפרצות הקורונה:

אלא שלמרות שהעלייה במקדם ההדבקה לא מצביעה על התפשטות משמעותית, במשרד הבריאות כן מודאגים מהתפשטות של הווריאנט ההודי בישראל: מתוך הריצופים הגנומים לזיהוי וריאנטים שנעשים בעיקר אצל חוזרים מחו"ל, בתקופה האחרונה חלה עלייה בשיעור המקרים החיוביים לווריאנט הודי. הנתון העדכני ביותר נוגע לכך שכ-30% מהריצופים שנעשים - מתגלים כחיוביים לווריאנט ההודי. "מניתוחים ראשוניים עולה כי הזן ההודי מדבק ב-60% יותר מהזן הבריטי הדומיננטי בארץ ואחראי לפי 2.5 יותר אשפוזים בהשוואה לזן הבריטי", נכתב בדוח אגף המודיעין.

נמל התעופה בן גוריון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
חשש של ממש מ"ייבוא" וריאנטים דרך נתב"ג | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

הבוקר פרסם משרד הבריאות הודעה חריגה על חולה מאומתת שנכחה בהופעה באולם בעמק המעיינות - ועל כל הנוכחים, בהם גם המחוסנים והמחלימים, להיכנס מיד לבידוד. במשרד הודיעו כי החולה המאומתת הייתה במופע באולם קימרון ביום חמישי האחרון בין השעות 21:00-19:30 וקראו לכל מי שנכח במופע להיכנס לבידוד ביתי ולהידגם לקורונה בהקדם האפשרי.

עם זאת, כפי שפרסמנו לראשונה משרד הבריאות חזר בו מההחלטה והודיע כי מחוסנים ומחלימים שהיו במקום לא צריכים להיכנס לבידוד. על פי הודעת משרד הבריאות, רק אלו שבאו במגע עם חולת הקורונה באולם בהופעה בעמק המעיינות, למעט המחוסנים והמחלימים, צריכים להיכנס לבידוד. במשרד הבריאות הוסיפו כי "מומלץ למחוסן או למחלים (שהשתתף בארוע) להיבדק לקורונה ולהמנע מחשיפה לאנשים, עד לקבלת תוצאה".

החולה שהתגלתה במופע, נדבקה מאדם מחוסן שחזר מדובאי, שנדבק בנגיף והוביל להדבקה של בני משפחתו. בעקבות המקרה החריג של מחוסן שנדבק והדביק, הרופאה המחוזית מטעם משרד הבריאות החליטה כצעד נקודתי ומקומי לנקוט במשנה זהירות. הערב יכנס ראש הממשלה בנט דיון עם בכירי משרד הבריאות, זאת כדי לקבל תמונת מצב על ההתפרצויות האחרונות.

בישיבת הממשלה, עדכן ראש הממשלה בנט כי "בשבוע החולף אנחנו עדים להתפרצויות קורונה בשני בתי ספר ולהדבקה של עשרות תלמידים. זה נבע מחוסר הקפדה על בידוד, אלה ששבו מחו"ל, והערכת גורמי המקצוע, וזה עוד לא ודאי, שמדובר בווריאנט ההודי. אתמול בלילה קיימנו דיון נקודתי והיום תתקיים הערכת מצב עם השרים הרלוונטיים, גורמי המקצוע והמל"ל גם בנוגע לווריאנט ההודי, גם בנוגע לסדרי הכניסה והיציאה מהארץ, ואנחנו נעדכן את הציבור".

בנט ולפיד בישיבת ממשלה ראשונה
רה"מ בנט ורה"מ החליפי לפיד

"אני רוצה להבהיר - האסטרטגיה הלאומית צריכה להישען לא רק על רגל אחת של חיסונים, כי אם מחר יש וריאנט עוקף חיסון, הכול מתמוטט", סיכם רה"מ בנט. "אנחנו גם עם החיסונים אבל גם תחת הנחה שלא לכל מגפה או וריאנט בהכרח יהיה חיסון. אנחנו צריכים, על ידי ניהול נכון, להימנע ממצב של אובדן שליטה".

הזן ההודי, מכונה גם "דלתא", עלול להתפשט במהירות רבה יותר וזאת מפני שהוא כולל מוטציה בחלבון המעטפת שמסייעת לו להיקשר בקלות רבה יותר לתאי הגוף. הבשורות המעודדות הן שעד כה לא נרשמו עדויות לכך שמדובר בזן קטלני או מסוכן יותר. מחקר שנעשה לאחרונה מצביע על כך שהחיסון של פייזר יכול להגן ב-94% מפני תחלואה קשה מהזן ההודי.

פרופ' רונית קלדרון-מרגלית, מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית והדסה, התייחסה לנתונים בשיחה עם N12: "צריך להסתכל על נתוני הקורונה הללו כעל סימני אזהרה. הנתונים מדאיגים מפני שבסוף השבוע נכנסו לישראל אנשים רבים ללא ביצוע בדיקות קורונה. נראה שהתחלואה מקושרת לייבוא של וריאנטים מחו"ל ואנו לא מצליחים לשלוט היטב בנכנסים החיוביים. אני מקווה שאנחנו לא עומדים בפני גל תחלואה נוסף. פרסומי המחקרים האחרונים מצביעים על כך שהחיסון ככל הנראה יעיל גם כנגד הווריאנט ההודי, אבל החשש עדיין קיים. בראש סדר העדיפויות חשוב לדאוג כעת שהחוזרים מחו"ל יקפידו על בידוד בית ויבצעו בדיקות".

חיסון בני נוער (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
חיסון למתבגרים: ההמלצה כעת היא לחסן ילדים שנמצאים בקבוצת סיכון | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

בסוף השבוע אותרו 45 תלמידים כחיוביים לנגיף בעקבות התפרצות בבית ספר 'כרמים' בבנימינה. ד"ר אלברטו אולצ'ובסקי, מומחה ברפואת משפחה ומנהל מרפאת כללית בעיר, אמר בשיחה עם N12: "אנחנו מלווים את התלמידים וההורים מבית הספר בבנימינה שבו זוהתה התפרצות קורונה. לאור הניסיון בארץ ובעולם, קורונה תתבטא לרוב כמחלה קלה אצל ילדים צעירים. ההמלצה כעת היא לחסן ילדים שנמצאים בקבוצת סיכון וכל הורה צריך להפעיל שיקול דעת האם לחסן את ילדיו. המדינה כעת צריכה לבצע בדיקות קפדניות בשדה התעופה וללמוד מטעויות העבר: מה שלא נעשה בצורה מושכלת עד כה, צריך להשתנות כדי לעצור התפשטות וריאנטים בישראל".

בצל ההתפרצויות הנקודתיות, שנגרמו ככל הנראה בשל חוזרים מחו"ל שהפרו בידוד, גם בדוח אגף המודיעין ממליצים הבוקר להקפיד הקפדה יתרה על הכניסה מחו"ל: "לאור המשך התפרצויות נרחבות ברחבי דרום אמריקה, אפריקה, הודו וסביבתה החשש הוא שווריאנטים מדאיגים ימשיכו להתפתח ולצבור מוטציות נוספות עד שבשלב מסוים ייתכן שיאיימו גם על מועילות החיסונים", נכתב בדוח, "על רקע זה, מניעת כניסת זני נגיף בעייתים מחו"ל מהווה גורם חיוני להמשך שימור ההצלחה מול הקורונה בישראל".