לאחר שפיתחה יחד עם חברת BioNTech את החיסון הראשון לנגיף הקורונה, חברת פייזר האמריקאית כעת נמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים של כדור בעל פוטנציאל לרפא את המחלה שנגרמת בעקבות הנגיף. על פי הדיווחים, התרופה האנטי-ויראלית, בעלת שם הקוד PF-07321332, תוקפת את "עמוד השדרה" של נגיף הקורונה, במטרה למנוע ממנו להשתכפל באף, בגרון ובריאות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

בימים אלה נעשים ניסויים קליניים עם מתנדבים בטווח הגילים 18-60 בארה"ב ובבלגיה. לפי פייזר, השלב הראשון של הניסוי הקליני מיועד לבדוק כיצד המתנדבים מגיבים לתרופה ואיך הם מרגישים לאחר שנטלו אותה ואם יש תופעות לוואי משמעותיות. השלב השני של הניסוי הקליני יבדוק כיצד המתנדבים מגיבים למינונים שונים של התרופה והשלב השלישי יבחן את ההשפעה של אכילה בזמן נטילת התרופה.

"פיתחנו את PF-07321332 כטיפול אוראלי פוטנציאלי שניתן יהיה לרשום לאחר הופעת סימנים ראשונים למחלה, ללא צורך באשפוז או בטיפול נמרץ", הסביר מיקאל דולסטן, המדען הראשי של פייזר, בהצהרה רשמית. הכדור מבוסס מעכבי אנזימים מסוג פרוטאזות (אנזימים מפרקי חלבונים) שמונעים מהווירוס להשתכפל בתאים.

תרופה (אילוסטרציה:  Grigvovan, shutterstock)
טיפול פוטנציאלי לאחר סימנים ראשונים של המחלה | אילוסטרציה: Grigvovan, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> נגמרה הקורונה והתחיל הצינון: למה כולם חולים?
>> מצחצחים שיניים אחרי הקפה של הבוקר? טעות
>> 10 כללי האכילה שיגרמו לכם להרגיש מעולה

זוהי לא הפעם הראשונה שנעשה שימוש במעכבי פרוטאזות לטובת טיפולים במחלות. מעכבי פרוטאזות הוכחו יעילים בטיפול בווירוסים מחוללי מחלות, כמו וירוס ה-HIV ונגיף הפטיטיס-C כתרופה שעומדת בפני עצמה, או בשילוב עם תרופות אנטי-ויראליות אחרות. לפי פייזר, טיפולים קיימים שמבוססים מעכבי פרוטאזות נחשבים בטוחים, כך שלתרופה יש פוטנציאל לספק טיפול עם מעט תופעות לוואי, אם בכלל. רק לאחר שיסתיימו השלבים של הניסויים הקליניים נדע באמת עד כמה התרופה בטוחה ויעילה. על פי הדיווחים, אם תירשם הצלחה בניסויים הקליניים, התרופה תוכל להיות זמינה כבר בהמשך השנה.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (27.04.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.