עיני העולם נישאות לישראל עקב נתוני הקורונה המרשימים באזור. מחלקות הקורונה נסגרות אחת אחר השנייה ומרבית היישובים נצבעו בירוק אופטימי. למרות זאת, בפרדס חנה-כרכור חווים התושבים התפרצות נקודתית של הנגיף, בעקבות קבוצה של הורים שסירבה להתחסן וגרמה להדבקת שרשרת שבעטיה הוכתר הישוב כאזור הכתום היחיד בארץ. בעקבות ההדבקה נכנסו לבידוד 13 כיתות ביישוב ושלושה גנים. לפי נתוני משרד הבריאות, באזור ישנם 48 חולים פעילים, וכשני אחוזים מהאוכלוסייה נמצאים חיוביים בבדיקות. מדד הצבע היומי – 6.4.

זוהי לא הפעם הראשונה שפרדס חנה עולה לכותרות בהקשר זה. למעשה, כבר ב-2018 דווח על מקרה ראשון של הידבקות בחצבת באזור, שסיכנה מאות ילדים שהוריהם סירבו לחסנם בחיסון שנכלל במסגרת חיסוני השגרה המקובלים. 

לנוכח ההתפרצות הנוכחית שוחחנו עם כמה תושבי המקום. הדעות, כך מתברר – חלוקות. "בימים האחרונים נראה שהשיח בין התושבים הופך לסוער יותר. מצד אחד הורים מביעים כעס על כך שרק בגלל קבוצה של מתנגדים שוב נכנסנו למצב בעייתי, ומנגד – יש הורים שאומרים 'אל תגידו לנו מה לעשות'", מספרת רתם, תושבת כרכור.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"מה שתרם להתפרצות הנוכחית קשור לכך שרוב מתנגדי החיסון מרוכזים באזור אחד"

"מבחינת אחוז האנשים המחוסנים הכללי אני לא חושבת שיש משהו ייחודי או שונה דווקא בפרדס חנה לעומת שאר היישובים בארץ", מוסיפה טליה (שם בדוי) מפרדס חנה. "אני חושבת שמה שתרם להתפרצות הנוכחית קשור לכך שרוב מתנגדי החיסון מרוכזים באזור אחד – כולם אגב שולחים את הילדים שלהם לבית הספר הדמוקרטי. ובניגוד לאזורים אחרים בארץ שיחסית שומרים על פרופיל נמוך בנושא, פה רוב מתנגדי החיסון הם אנשים קיצוניים בדעותיהם. זה מתבטא בכפירה מוחלטת בעובדות מדעיות ובנתוני התחלואה וגם בשיח בוטה במיוחד שכולל הפצת מידע כוזב בכל דרך אפשרית".

ואיך מגיבים לכך תושבים שתומכים בחיסון?

"בעיקר מתעצבנים. מה יש לנו לעשות כבר? אם עד עכשיו כולנו שיחקנו את המשחק הליברלי, עכשיו אנחנו מבינים שמי שכופה משהו על אחר זה דווקא אלה שמתנגדים לחיסון שכופים עלינו בידוד וגם סיכונים מיותרים, בטח לאור העובדה שכל הארץ ירוקה כרגע. לצערי, ראש המועצה בוחרת לנקוט גישה דיפלומטית ומתבטאת בעדינות. היא לא באמת מודה שיש פה בעיה אמיתית שצריך להתמודד איתה, למשל באמצעות הסברה נרחבת ותקיפה יותר".

איתי, תושב המקום שלא נמנה עם התושבים המחוסנים, אומר: "אני לא התחסנתי עדיין, אבל אני לא אנטי-חיסונים. פשוט לא מצאתי סיבה מספיק טובה להתחסן עד כה, בטח לא עכשיו כשהמצב בארץ רגוע. גם עכשיו כשיש התפרצות אין פה תחושה של סכנה שמרחפת מעל הראש. אני חושב שבסך הכל אנשים באזור כן נוהגים באחריות, ומי שצריך להיכנס לבידוד עושה את זה. יש פה קהילות שונות, אבל ברגע שיש מצב של הידבקות מיד מתנפלים על הקבוצה שלא מתחסנת, אני בטוח שיש פה גם אג'נדות פוליטיות שמשרתות את המטרה הזאת. אני מבין את התסכול, אבל אני חושב שזה רק עניין של זמן עד שהקורונה תרים את ראשה בשלב כזה או אחר, ולכן אין חשיבות מהותית לכל הדיון הזה בעיני".

עוד ב-mako בריאות:
>> נגמרה הקורונה והתחיל הצינון: למה כולם חולים?
>> מצחצחים שיניים אחרי הקפה של הבוקר? טעות
>> 10 כללי האכילה שיגרמו לכם להרגיש מעולה

רופאת שיניים באזור, ששמה שמור במערכת, גילתה לתדהמתה שנדבקה בקורונה אף שהתחסנה. היא מוחה על כך שדווקא היא זו שצריכה לשלם את המחיר: "כיוון שאני מטפלת באנשים רבים החלטתי לקחת אחריות ולהיבדק אף שלא חוויתי תסמינים. לתדהמתי גיליתי שאני שייכת לקבוצה קטנה של מתחסנים שכן נדבקו – נדיר אבל קורה. בשל כך נאלצתי להיכנס לבידוד. השאלה שלי היא מדוע אני צריכה לשלם את המחיר? אני חושבת שאנשים מחוסנים לא צריכים להיכנס לבידוד כיוון שהסיכוי שלהם להדביק אחרים נמוך מאוד. לעומת זאת, אני חושבת שמי שבוחר לא להתחסן צריך לשלם מחיר מסוים – להיבדק יותר, להתבודד יותר. דווקא באזור שכולל אוכלוסייה ממוקדת שלא מתחסנת חשוב שבדיקות קורונה יהיו עניין שבשגרה".

בתוך כך, ראש המועצה המקומית, הגר פרי התייחסה למצב באמצעות סרטון, שמשום מה אינו כולל קריאה או עידוד להתחסנות. עם זאת, לאחר הביקורת הוסיפה כי המועצה קוראת לציבור מעל גיל 16 לצאת להתחסן.

בין הדברים בסרטון אומרת פרי: "אנחנו מקיימים שיחות עם התושבים, אנחנו כאן לכל שאלה ולכל סיוע... הגרף אמנם הולך ועולה ואנחנו נמצאים בגרף כתום, אך בערך מחצית מהמבודדים הם באותה שכבת גיל - זה בערך 0.09 מהאוכלוסייה של פרדס חנה כרכור. הסיפור שלנו זה חיים של שגרה לצד קורונה".

לסיום היא פונה במסר למשרד החינוך: "אם אפשר לקצר את זמן הבידוד זה יועיל לכל המערכת". לתושבים אומרת פרי: "אני רואה את המסכות, את ההיצמדות להנחיות. תמשיכו לשמור על עצמכם. תשמרו אחד על השני. אנחנו ניתן את כל הסיוע למאומתים ולמבודדים".