ענקית התרופות ומי שמובילה את מבצע החיסונים בעולם, חברת פייזר, פנתה היום (שישי) ל-FDA בבקשה לאשר להחזיק את החיסונים שהיא מפיצה בטמפרטורה "רגילה" של מינוס 20-15 מעלות. עד כה, אוחסנו החיסונים ברחבי העולם בטמפרטורת קיצון של מינוס 80 מעלות צלזיוס, ורבים מהחיסונים אף נזרקו בשל החשש שלא עמדו בתקן ההקפאה הנדרש. אם המהלך אכן יאושר - האחסון והשינוע של מנות החיסון יהפכו להליכים קלים משמעותית, בייחוד כשמדברים על אזורים מרוחקים ומדינות עניות יותר. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כתבות נוספות ב-N12:

נכון להיום, החיסון המשותף של פייזר וביונטק חייב להיות מאוחסן בטמפרטורה "אולטרה קפואה" שנעה בין מינוס 60 למינוס 80 מעלות. אם המנות מאוחסנות בטמפרטורות הללו, הן יישארו בתוקף עד לתקופה של שישה חודשים. כיום, החיסונים משונעים במכלים תרמים מיוחדים שבהם הם יכולים לשהות לתקופה של 30 ימים במקסימום, וגם זאת, בתנאי שבכל חמישה ימים מוסיפים למכלים הללו קרח יבש. לאחר מכן, ואם עמדו בכל התנאים, ניתן לאחסן את החיסונים לחמישה ימים נוספים בטמפרטורת מקרר שנעה בין 2 ל-8 מעלות מעל האפס.

הפנייה של חברת פייזר מגיעה על רקע איסוף מידע שהיא ביצעה אודות מבצעי החיסונים ברחבי העולם, שהחלו בעיקר בזכותה, והראו כי המנות יכולות להיות מאוחסנות גם בטמפרטורה גבוהה יותר מזו שנקבעה בתחילה. החברה הגישה את הבקשה למנהל המזון והתרופות האמריקני במטרה שזה יאשר לאחסן את המנות השונות בטמפרטורות שנעות בין מינוס 25 למינוס 15 מעלות למשך שבועיים, בנוסף לחמישה ימים שיוכלו לשהות בטמפרטורת מקרר רגילה. המהלך הזה הוא משמעותי מאוד בשל העובדה שמקררים כאלה הרבה יותר נפוצים מהמקררים שנדרשו לאחסן את החיסונים בטמפרטורה "אולטרה קפואה".

החיסון של פייזר נחת בבריטניה (צילום: AP)
טמפרטורה "אולטרה קפואה", חיסוני פייזר בבריטניה | צילום: AP

אלברט בורלא, יו"ר ומנכ"ל חברת פייזר, הסביר כי מאז החלו בפיתוח החיסון הם מבצעים "כל הזמן מחקרי עמידות, במטרה לייעל את מערך הייצור וההפצה של החיסון". לדבריו של בורלא, המטרה שלהם היא להפוך את החיסון לנגיש ככל האפשר למערכות הבריאות השונות ולאנשים ברחבי ארה"ב בפרט ובעולם בכלל. "אנו מעריכים את שיתוף הפעולה עם ה-FDA, ביחד נבטיח שהחיסון שלנו יוכל להישלח ולהיות מאוחסן בתנאים טובים הרבה יותר".

אוגור שאהין, מנכ"ל חברת BioNTech, השותפה של חברת פייזר לייצור החיסון, התייחס גם הוא למהלך המעודד ואמר: "בראש סדר העדיפויות שלנו עמד בהתחלה הפיתוח המהיר והבטוח של חיסון אפקטיבי במטרה להציל כמה שיותר חיים. באותו הזמן, אספנו כל העת מידע חשוב הנוגע לעמידותו של החיסון בטמפרטורות שונות וכעת אנו יודעים להגיד שהחיסון יוכל להיות מאוחסן בבתי המרקחת השונים ומרכזי הבריאות בגמישות יתרה". שאהין המשיך ואמר: "נמשיך לחקור ולפתח את החיסון כך שיהיה קל יותר להעביר אותו ממקום למקום".