מקדם ההדבקה הגיע היום ל-1 בדיוק - הרף שעליו הכריזו במשרד הבריאות שאם ייחצה - ימליצו על הקפאת פתיחת המשק. הממשלה תתכנס היום כדי לדון בהמשך צעדי היציאה, ובמשרד הבריאות כבר מכינים את הקרקע לבקשה שעניינה הקפאת הפעימה השנייה של פתיחת המשק ב-7 במרץ. ואולם, לאור מבצע החיסונים הנרחב שבמסגרתו התחסנו כבר כמעט 5 מיליון ישראלים, ואליהם מצטרפים יותר מ-700 אלף מחלימים - כלל לא בטוח שמקדם ההדבקה הוא המשתנה המכריע, אלא דווקא מספר החולים קשה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרופ' צבי בנטואיץ', מומחה לרפואה פנימית ומחלות זיהומיות, אמר באופן הנחרץ ביותר: "עליית מקדם התחלואה לא צריכה להיות גורם מטריד או כזה הקובע מדיניות, והסיבה לכך היא שמרגע שמרבית האוכלוסייה חוסנה אז הסכנה להידבק או לפתח מחלה קשה חדלה מלהתקיים. השיקול העיקרי של קובעי המדיניות לגבי פתיחת המסחר, בתי הספר ומערכת הבריאות, צריך להיות הסיכון לקריסתה של מערכת הבריאות לעמוד בטיפול או בתוצאות של החולים קשה. מאחר שתרחיש זה לא מתקיים, התחלואה של הצעירים או הילדים איננה מצדיקה חששות שכאלה".

מסיבות פורים המונית בשוק הפשפשים  (צילום: זוהר צלח, פרטי)
מסיבה בפורים. "הרבה מהנדבקים צעירים שלא מפתחים תחלואה קשה" | צילום: זוהר צלח, פרטי

לדברים מצטרף גם פרופ' יהודה אדלר, יועץ קורונה לעיריית ראשון לציון והרצליה, שאומנם הוסיף סייג אך מנגינת הדברים דומה: "מקדם ההדבקה עולה בשבועיים האחרונים כי הצעירים נדבקים יותר ויותר. רובם לא מחוסנים ובמקביל מספר המאושפזים במצב קשה יורד לאיטו כי רוב הצעירים לא מפתחים מחלה קשה. המקדם מעיד בעיקר על הידבקות של צעירים, אי אפשר להתעלם ממנו, אך הוא לא מדויק במיליון אחוז ואי אפשר לבסס את ההחלטות רק עליו. לדעתי צריך לפתוח את המשק, כולל מסעדות, תוך שמירה על הכללים בצורה אדוקה ביותר".

בשיחה עם N12, בכיר במשרד הבריאות מסביר: "מצד אחד, אם מסתכלים על העובדה שמקדם ההדבקה הוא 1 בדיוק, לכאורה זה מספר שניתן להתקדם איתו לשלבים הבאים. אבל השבוע האחרון הצביע על מגמת עלייה תלולה בתחלואה. לכן, אנחנו חושבים שבנקודת הזמן הזו צריך לא לקבל החלטה היום, להמתין ליום רביעי ולראות איך המקדם נמשך".

קורונה בישראל, בית חולים שערי צדק, ירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
כשכל אוכלוסיית הסיכון מחוסנת אין סיבה לחשוש לפתוח | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

תומר לוטן, ראש תוכנית מגן ישראל, מציין כי "מקדם ההדבקה עדיין נשאר מדד העל שמוביל את הכול. אבל במקביל, הכנסנו גם מדדי בקרה שהמרכזי בהם הוא החולים קשה שצריך להמשיך שלא לעלות". לדבריו, "מספר החולים במצב קשה נמצא במגמת ירידה אך גם היא התמתנה. גם 750 חולים במצב קשה זה מספר מאוד גבוה ולכן צריך לחכות קצת כדי להבין יותר טוב לאן זה הולך. אם מקדם ההדבקה יטוס למעלה ויגיע ל-1.2 זה אומר הכפלת מספר המאומתים אחת לשבועיים. משהו בתמהיל הזה קצת מלחיץ אותנו ולכן אנחנו לא ממהרים לרוץ קדימה".

לוטן הוסיף: "מקדם ההדבקה הוא הפרמטר החשוב ביותר כי זו המראה של המגפה שמשקפת את השפעת ההגבלות, החיסונים והמוטציות גם יחד. זה מלמד אותנו בצורה הטובה ביותר מה היא תמונת המצב. כל עוד ה-R גבוה מ-1, המשמעות היא עלייה בהדבקה. אם מקדם ההדבקה יזנק פי 2, נראה מגמה דומה גם במספר החולים במצב קשה. לכן, זה כלי שניתן להשתמש בו כדי ללמוד האם אנחנו בשליטה או במצב של חוסר שליטה".