עשרה חודשים מאז שפרצה הקורונה לחיינו, מדינת ישראל תיכנס היום (ראשון) לסגר כללי בפעם השלישית. החל משעה 17:00 בערב ההגבלות החריפות יחזרו, אך הפעם חלק ממערכת החינוך תישאר פתוחה. באופן רשמי הסגר מתוכנן לשבועיים, אך במשרד הבריאות מבהירים כי ייתכן שהוא יתארך לחודש. כל זה קורה בתוך שבוע, לאחר שרבע מיליון ישראלים חוסנו, והיעד מהיום הוא לחסן מאה אלף ביום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הממשלה אישרה את משכו של הסגר עד 9 בינואר - שבועיים בסך הכול - אלא שבכירים במשרד הבריאות מעריכים שפתיחת מערכת החינוך כפי שהוחלט עליה בממשלה תאריך את הסגר מעבר לשלושה שבועות, ולכן ההערכה המעודכנת היא שהסגר יימשך ארבעה שבועות לפחות.

הערכת משרד הבריאות היא שבתוך חודש, קרי בתום הסגר הקרוב, כל האוכלוסיות בסיכון יחוסנו. אם זה יקרה, הדבר עשוי לשנות את כל ההתייחסות למגפה, את השיח על ההגבלות ואת תהליך היציאה מהסגר שיהיה הרבה יותר מהיר מבעבר. כדי שזה יקרה, נצטרך לעמוד ביעדי החיסון שעומדים על שני מיליון אזרחים עד סוף החודש. מדובר ביעד שאפתני מאוד, אך ראש הממשלה ובכירים במשרד הבריאות סבורים שהדבר בהישג יד.

במקביל, שר הבריאות יולי אדלשטיין הנחה הערב את מנכ"ל המשרד, פרופ' חזי לוי, לבדוק אם ניתן לחסן את צוותי ההוראה כבר מהשבוע, בכפוף להחלטת ועדת התעדופים. זאת, לאחר פניה אליו משר החינוך יואב גלנט וממנכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד. בתוך כך, החל מתחילת השבוע החיסונים ייפתחו גם לחולים כרוניים.

מה מותר ומה אסור?

הסגר יהיה דומה לסגר יום הכיפורים ובמהלכו יוטלו על הציבור הגבלות תנועה, לצד צמצום המסחר ומקומות הבילוי. בניגוד לסגרים הקודמים, הפעם מערכת החינוך תפעל חלקית. כיתות א'-ד' וי"א-י"ב, ילמדו כרגיל בהתאם למצב שהיה עד עכשיו ולאורך כל היום (ולא רק עד 13:00). כל שאר הכיתות - ילמדו מרחוק ולא יגיעו לבתי הספר.

סגר, עוצר לילי, עוצר, משטרה, שוטרים, שוטר, מחסום (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
מחסומים רק בשעות הערב. אילוסטרציה | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

כל פעילות חינוכית בשטח פתוח תיאסר (עבור מי שאסור לו ללמוד) ואסורים גם הלימודים במוסדות להשכלה או להכשרה מקצועית עבור מבוגרים, כמו גם כיתות י"ג-י"ד, ופעילות של תנועות נוער. הלימודים לחינוך המיוחד יתקיימו כרגיל.

בתוך כך, יו"ר ועדת החינוך, ח"כ רם שפע מכחול לבן, איים באולפן "פגוש את העיתונות" כי יוביל בוועדה מהלך לביטול ההחלטה לשלוח את תלמידי כיתות ה'-י' ללמוד מהבית. ההערכה היא שיו"ר הוועדה יאשר בסופו של דבר את התקנות, אך יזהיר את הממשלה שאם אלו לא ישונו - הוא יאלץ לבטלן.

מאות מחסומים ואכיפה אקראית בכבישים

אחד האתגרים הגדולים בסגר הנוכחי יהיה האכיפה המשטרתית, ובכירים במשטרה מבטיחים שלא יהיו הנחות לאף מגזר. הסגר ייראה פחות בכבישים. לא יתבצעו חסימות כבישים בשעות היום, בעקבות ההבנה שממילא לחלק גדול מהציבור יש אישור לנוע ממקום למקום ובמטרה למנוע פקקי תנועה גדולה. בשעות היום יפטרלו ניידות המשטרה בכבישים בין-עירוניים ויבצעו אכיפה אקראית תוך כדי נסיעה. מ-18:30 ועד חצות יוצבו 380 מחסומים בכניסה לערים, בתוכן ובכבישים בין-עירוניים.

קורונה בישראל (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
בשלב הראשון תהיה הסברה ואזהרה. אילוסטרציה | צילום: תומר נויברג, פלאש/90

האכיפה תתמקד בשלושה תחומים: מניעת התקהלויות, מניעת מסיבות טבע ואירועי סוף השנה האזרחית, וכן אכיפה בנושא המבודדים. במשטרה מתכוונים להתמקד תחילה בהסברה ובמניעה, תוך מתן אזהרות למפרי ההגבלות. רק בשלב השני תעבור המשטרה לאכיפה הדוקה וקשוחה יותר שתכלול מתן קנסות ואפילו פתיחה בחקירה.

בכירים במשטרה מבטיחים כי הפעם תהיה הקפדה על מניעת התקהלויות בכל המגזרים: חילונים, חרדים וערבים. אם להסתמך על הסגרים הקודמים, לא ברור עד כמה האכיפה תהיה אפקטיבית.

במשטרה מעריכים כי היענות הציבור תלויה בשני גורמים: מצד אחד, ברור שיהיו ציבורים גדולים שלא ישתפו פעולה ולא יישמעו להנחיות, בעיקר בעלי עסקים שנפגעו בסגרים הקודמים וחוששים מסגר ארוך. מצד שני, הפעם יש אור בקצה המנהרה – מבצע החיסונים נותן תקווה שזה הסגר האחרון ואולי יעודד את הציבור להישמע להנחיות.