הסגר שאחרי הסגר: שבוע עבר מאז נכנס הסגר לתוקף והלילה (בין רביעי לחמישי) אישרה הממשלה החמרה נוספת והידוק דרמטי של ההגבלות. הסגר צפוי להיכנס לתוקפו מחר בשעה 14:00 למשך שבועיים עם אופציה להארכה. האישור בממשלה הגיע אחרי יום רווי אמוציות שכלל ויכוחים סוערים ועימותים בין שרי כחול לבן לשרי הליכוד והמפלגות החרדיות. במסגרת ההגבלות המחמירות, המשק ייסגר כמעט לגמרי והתפילות יתקיימו רק תחת כיפת השמיים – למעט ביום הכיפורים.

לנוסח הסופי של החלטת הממשלה - לחצו כאן

בממשלה הצביעו הלילה פעמיים: ההצבעה הראשונה על החוק שקובע את הטלת הסגר וההצבעה השניה על התקנות שנוגעות להגבלות התקהלויות בבתי כנסת ובהפגנות. השר אסף זמיר מכחול לבן הצביע נגד התקנות שמגבילות התקהלויות, שר האוצר כ"ץ ושר הכלכלה פרץ הצביעו נגד הסגר עצמו. השרים איציק שמולי, אורית פרקש ויזהר שי הצביעו נגד שתי ההחלטות.

הוויכוח המשמעותי ביותר בין חברי הממשלה נסוב סביב סוגיית התפילות וההפגנות כאשר כל מחנה התנה את הסכמתו להגבלות אך ורק בתנאי שהן לא יפסחו על הצד השני. במסגרת ההגבלות, בתי הכנסת ייסגרו ביום שישי וייפתחו אך ורק ליממה של יום כיפור עם תפילות בקבוצות קטנות. זאת בהתאם למתווה שנקבע בשבוע שעבר. עם צאתו של יום כיפור, התפילות יתאפשרו רק תחת כיפת השמיים.

גם בסוגיית ההפגנות הנפיצה הגיעו השרים להסכמות והן יוגבלו לקילומטר אחד ממקום המגורים של המוחים ויתאפשרו רק בקפסולות של 20 איש. מתווה לקיום הפגנות אושר לאחר שמוקדם יותר קיימו ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה החליפי גנץ שיחה בנושא.

בניגוד לסגר הראשון בחודשים מרץ-אפריל, אז הותרה העבודה במגזר הפרטי בהיקף של עד 30%, הפעם החליטו השרים - בניגוד לעמדת הפרויקטור ושר האוצר - לסגור את המשק כמעט לגמרי ולהתיר את פתיחתם של מקומות עבודה חיוניים בלבד. המרכולים ובתי המרקחת יישארו פתוחים ללא הגבלות וכך גם מספר מצומצם של מפעלים.

נתניהו וגמזו (עיבוד: מרים אלסטר, אוליבר פיטוסי ודני מרון, פלאש/90 )
נתניהו וגמזו | עיבוד: מרים אלסטר, אוליבר פיטוסי ודני מרון, פלאש/90

שר האוצר ישראל כ״ץ הצביע נגד החלטת הממשלה להטיל סגר הדוק על המגזר הפרטי ואמר: ״ניתן היה לקדם צעדים לבלימת המחלה מבלי לפגוע פגיעה אנושה במפעלים ועסקים במגזר הפרטי, שאינם מקבלים קהל ומקפידים היטב על הוראות משרד הבריאות. חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל הוא חלק מהחוסן הלאומי ויש לשמור עליו. נגיד בנק ישראל אמיר ירון  תמך בעמדת שר האוצר, כמו גם הפרויקטור רוני גמזו שהתנגד לסגר המהודק והציע לפעול לפי מתכונת של 50% פעילות במגזר הפרטי.

התחבורה הציבורית תצומצם לרמה המינימלית ורק לצרכים חיוניים, ואילו ההחלטה על נתב"ג טרם התקבלה. שרת התחבורה מירי רגב תומכת בסגירתו המלאה ואילו על פי חלק מהשרים אין מניעה לאשר טיסות יוצאות בלבד. לפי שעה הוחלט על הקמת צוות של משרד החוץ והתחבורה ובו יוחלט על המתווה.

ההפגנות בבלפור (צילום: רויטרס_)
צילום: רויטרס_

במהלך הדיון הציעו חלק מהשרים להגביל עוד יותר את המרחק המותר ליציאה מהבית עד ל-200 מטרים, ולבסוף הוחלט לפי שעה להשאירו על קילומטר. בנושא זה אמר ראש הממשלה נתניהו: "צריך לשקול ברצינות את העניין". ניתן להמשיך לקיים ספורט יחידני ללא הגבלות חדשות.

נתניהו בישיבת הממשלה: "אם לא ננקוט צעדים - נגיע לפי תהום"

נתניהו פתח את ישיבת הממשלה בטון דרמטי. "ידידיי השרים, אני יודע שהשעה מאוחרת, אבל אנחנו נמצאים ברגע האמת", אמר. "הגל השני של הקורונה מכה בכל העולם, הוא מכה גם בנו. התחלואה בישראל עולה, מספר החולים הקשים עולה, לצערי גם מספר המתים".

"ביומיים האחרונים שמענו מהמומחים שאם לא ננקוט צעדים מידיים וקשים, אנחנו נגיע אל פי התהום. כדי להציל את החיים של אזרחי ישראל נדרש מאיתנו להטיל סגר מלא למשך שבועיים. מיום שישי הקרוב ועד מוצאי שמחת תורה", הוסיף. "אחר כך נמשיך בשבועיים נוספים של סגר, אני מקווה עם פחות הגבלות. אבל אני אומר מראש, זה תלוי בנתוני התחלואה".

נתב"ג (צילום:  יח"צ)
צילום: יח"צ

לאחר שנתניהו הציג את התוכנית לסגירה מלאה, הממונה גמזו אמר: "ההמלצה שלי הייתה יותר מתונה, ללכת ל-50%". נתניהו השיב: "אנחנו מקבלים החלטות בתוקף האחריות שלנו ולא רק לפי ההמלצות. ההמלצות שקיבלנו עד עכשיו הביאו אותנו לעליה מ-2,000 חולים ביום ל-5,000 ביום".

שר הבריאות ‏אדלשטיין אמר: "אנחנו צפויים לראות התפרצות חדשה במגזר החרדי בעוד שבועיים בגלל הפרות בראש השנה". נתניהו טען: "אם לא נפעל נאבד שליטה. אם יום יום היה פיגוע עם עשרות מתים - הייתם מרגישים שחייבים לעשות משהו". השר אסף זמיר מכחול לבן תהה: "אז למה לפתוח את בתי הכנסת ביום כיפור?" נתניהו השיב: "יש אנשים שיהיה להם קשה לעמוד בחום".

ישיבת הממשלה ה-35 (צילום: N12)
ישיבת הממשלה ה-35 | צילום: N12
חיטוי בית הכנסת הגדול בתל אביב (צילום: ארן חן צלמים)
חיטוי בית הכנסת הגדול בתל אביב | צילום: ארן חן צלמים

השר דרעי טען כי הרבנים ידאגו לאכוף את ההנחיות וכי מדובר בהצעה מאוזנת לפתיחה של בתי הכנסת ליום אחד בלבד. השר אשכנזי אמר כי גם הוא חושב שמדובר בהצעה מאוזנת - וכי אכן יש להחריג את בתי הכנסת, לדבריו.

ראש הממשלה הוסיף שככל שהמצב יאפשר, נשוב בהקדם ליישום תוכנית הרמזור. "המטרה היא להוריד את רמת התחלואה ולהציל חיים רבים בישראל", אמר. "הדבר הזה גם נדרש לטובת הכלכלה. מי שחושב שאנחנו יכולים לעבוד עם מגפה מתפרצת, עם תמותה ותחלואה עולה, ושהדבר הזה לא ישפיע על הכלכלה, טועה. ואם צריך לעשות צעדים קשים, עדיף לעשות את זה בחגים כשהכלכלה נמצאת בהילוך נמוך יותר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות