נתוני תחלואת הקורונה המדאיגים בריכוזי אוכלוסיה חרדים ממשיכים לזנק - ובמשרד הבריאות חוששים שחג הפסח הקרוב יהווה מוקד התפרצות נוסף. לפני כחודש אובחנו החולים הישראלים הראשונים ומאז הוטלו הגבלות רבות, אך בחלקים במגזר החרדי לא הקפידו על ההנחיות ובמקרים אחרים התעכבו ביישומן והפנמתן. הבוקר (רביעי) מספר החולים בבני ברק כבר זינק ל-730. מהתפילות ועד הקרב על ההסגר: כך הגענו למצב הנוכחי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ב-1 במרץ, יום לפני הבחירות, הרב חיים קנייבסקי - מראשי הציבור הליטאי וההנהגה הרוחנית של יהדות התורה, בכיר הרבנים החרדים כיום - סיפק הצהרה מפתיעה: בסרטון של המפלגה נראה הנכד לוחש על אוזנו ו"מחלץ" ממנו הבטחה שהצבעה למפלגה תגן מפני המחלה.

"יש עכשיו מגפה כזאת שמתפשטת בעולם, קוראים לזה קורונה", אמר נכדו של קנייבסקי בסרטון. "מתו מזה כבר הרבה אנשים ואלפי אנשים חולים בזה ויש הרבה אנשים שיש להם פחד גדול שזה יגיע גם אליהם, אז אנשים שואלים האם מי שיצביע ג' בבחירות זה יהיה בשבילו 'שמירה' שלא יחלה במחלה הזאת", והרב השיב: "כן".

התמודדות עם קורונה בחברה החרדית (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
מספרי תחלואה גדולים בבני ברק. ארכיון | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

ב-12 במרץ הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו על סגירת מוסדות הלימוד, ומשרד הבריאות הגביל את מספר המשתתפים באירועים ל-100 איש לכל היותר. למרות זאת, בשבועות האחרונים תועדו מספר הפרות: חתונה המונית בבית שמש, תפילות וריקודים ללא ריחוק פיזי והלווייה המונית בבני בברק שעוררה סערה בימים האחרונים. במקביל, בכמה מהקהילות היהודיות בעולם כבר הוחלט בשלב זה על הפסקת הלימודים ואפילו על סגירת בתי הכנסת.

ב-13 במרץ נשאל הרב קנייבסקי, שוב על ידי נכדו, אם לסגור את מוסדות הלימוד: "המדינה רוצים לסגור את כל החיידרים כי הם אומרים שכשכל הילדים מתקבצים יחד באותו בניין יש חשש יותר גדול מהדבקה של המגפה". הרב השיב: "חלילה" - והוסיף: "לסגור את החיידרים זו הסכנה". מקורביו של הרב הסבירו כי לשיטתו לימוד התורה נדרש דווקא בעת הסכנה וכי "ביטול התורה מסוכן יותר מהקורונה".

ב-14 במרץ, במוצאי שבת, הורה הרב קנייבסקי על המשך לימודים כרגיל בתלמודי התורה וגם בישיבות ובכוללים. יום לאחר מכן הודיע, יחד עם הרב אדלשטיין, על החלטה להשאיר את כל מוסדות הלימוד - ישיבות קטנות וגדולות, תלמודי תורה וכוללים - פתוחים. תוך כדי הקפדה על כללי משרד הבריאות וחלוקה לקבוצות. 

גם בתל אביב‎: הרב המשפיע בישראל בניסיון להשיג קולו (צילום: Yaakov Naumi/Flash90‎, חדשות)
הרב קנייבסקי | צילום: Yaakov Naumi/Flash90‎, חדשות

ב-17 במרץ פורסם במהדורה המרכזית תיעוד של חתונה גדולה בבית שמש - חמישה ימים לאחר שמספר המשתתפים הוגבל ל-100. בעקבות המקרה, המשטרה עצרה חשוד בארגון האירוע. בהזמנה אף נכתב כי "יש להימנע באופן מוחלט מלספר לאחרים היכן שמחת החתונה, להימנע מלהוציא חומרים מצולמים בזמן השמחה". 

ב-19 במרץ פרסמה דנה ויס כי הממשלה חוששת שבשל התמונות החוזרות מהחברה החרדית של אי קיום הוראות משרד הבריאות – ישראל תגיע למצב של איטליה. "אם נהיה איטליה זה בגלל ההתנהגות של חלק מהציבור החרדי שלא מפנים את המצב, ממשיך בחיים, נדחס באוטובוסים, מקיים חתונות ומצטופף בישיבות", אמר גורם בכיר בסביבת מקבלי ההחלטות. "הם לא מבינים מול מה אנחנו עומדים פה וזה עלול להתפוצץ לכולנו בפרצוף".

ב-22 במרץ התרחשו עימותים בשכונת מאה שערים בירושלים, בעת ששוטרים הגיעו למקום לפזר התקהלויות. בהפרות הסדר, שבהן גם יודו אבנים, נפצע אחד השוטרים ו-3 מפגינים נעצרו. יומיים לאחר מכן התרחשו עימותים דומים באותה השכונה.

פעילות משטרה במאה שערים לאכיפת תקנות הקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
המשטרה בפעילות אכיפה במאה שערים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

במקביל לעימותים ולהפרות, שר הבריאות יעקב ליצמן החל במסע שכנועים בקרב קהילות חרדיות שסירבו לקיים את הנחיות משרד הבריאות למניעת התפשטות הקורונה. בעקבות פעילותו של ליצמן, חלק מאותן קהילות קיצוניות, הנמצאות גם כך בחיכוך מתמיד עם הרשויות, הודיעו על סגירת המוסדות שתחת אחריותן.

ב-24 במרץ פורסמו נתונים חדשים של משרד הבריאות, לפיהם כ-30% מההדבקות ממקור ידוע בארץ התרחשו בבתי כנסת ובישיבות. באותו לילה התקיימה ישיבת ממשלה, ובמהלכה שר הבריאות ליצמן ביקש להחריג את בתי הכנסת ולאפשר תפילה של עד 10 איש (מניין), תוך שמירה על כללי המרחק של 2 מטרים בין המתפללים. נתניהו סרב בתוקף ואמר: "אין לנו ברירה, בבתי כנסת יש את מקדם ההדבקה הגדול ביותר".

ב-26 במרץ החלה הפצת מודעות בחברה החרדית, שבהן קוראים רופאים ורבנים להקשיב להוראות והנחיות משרד הבריאות. המכתבים, שהופצו בעיתונים ובצורת פשקעווילים, הם יוזמה של מטה ההסברה למגזר החרדי של משרד הבריאות, ונחתמים בפנייה לליבו של הציבור החרדי: "ונשמרתם מאד לנפשותיכם".

ב-27 במרץ פרסם משרד הבריאות נתונים חדשים שהצביעו על התחלואה הרבה בבני ברק, שבה התגלו יותר חולים מבתל אביב: העיר דורגה במקום השני בארץ במספר הנדבקים. על פי הערכות של מומחים, מספר החולים הגבוה בבני ברק ובירושלים הוא תוצאה של התקהלויות ומסיבות פורים שקיימו קבוצות מסוימות במגזר החרדי - בניגוד להנחיות.

יממה לאחר מכן פרסם יואב אבן אזהרה של רופא בבית חולים גדול במרכז הארץ, שאמר: "מה שקורה בבני ברק זה כמו איטליה. כמעט כל חרדי שמגיע לבדיקה נמצא נגוע בקורונה. יש משפחות שיש בהן 100% הדבקה. משרד הבריאות צריך לעבור דלת-דלת ולהוציא את החולים מהבתים כי אם לא, בעוד כמה שבועות נראה אותם מגיעים במסות".  

באותו ערב, 28 במרץ, תועדו חסידי אליעזר ברלנד, ראש קהילת "שובו בנים", רוקדים ומחזיקים ידיים בירושלים - בניגוד חמור להנחיות. שעות ספורות לאחר מכן הובא למנוחות רב מהפלג הירושלמי הקיצוני, ומאות השתתפו בהלווייתו בבני ברק: המשטרה נמנעה מעימותים ומעצרים למרות ההתקהלות. 

ב-29 במרץ התרחש ותועד עימות נוסף במאה שערים: עשרות חרדים התקהלו בניגוד להנחיות והתעמתו מילולית עם שוטרים שהגיעו כדי לפקח על יישום ההגבלות. התושבים התקהלו ברחובות כשחלק מהם צעקו לעבר השוטרים "נאצים" ו"מוייסר". במשטרה לא הסתפקו בשוטרים והעלו לאוויר מסוק, וממנו כרזו לתושבים "לא להתקהל".

באותו יום החריף הרב קנייבסקי את המסרים ואמר כי "מי שלא מקשיב להוראת הרופאים - רודף!". עוד הדגיש כי מוטל על כל אחד למסור למשטרה את מי שמזלזל בהנחיות, יש לענות בטלפון בשבת למי שמחכה לתשובות על בדיקת קורונה, ויש למחות בחריפות בפני כל מי שלא שומר בקפדנות על הוראות הרופאים.

הזינוק בתחלואה בבני ברק הובילה לקריאת השר ליצמן להטלת הסגר מלא על בני ברק - החלטה שגם נוסחה על ידי משרד הבריאות כצו, אך הוא טרם אושר סופית. בעיריית בני ברק התנגדו למהלך, וליצמן נסוג בו אמש לאחר שהעירייה ומנהיגי העיר התחייבו לשלוט בעיר לפי הנהלים והחלו להיערך להוצאת החולים והמבודדים מהעיר. כמו כן מחסומים "נושמים" הוצבו בעיר, שבה הורגשה נוכחות משטרתית ערה.

הלילה אמר נשיא מועצת גדולי התורה של דגל התורה, הרב גרשון אדלשטיין, כי "תפילה במניין זה חטא". עוד קבע כי אסור להזמין אף אחד לליל הסדר ואסור לצאת מהבית

היום, 1 באפריל, מספר החולים בבני ברק עומד על 730 - עלייה של 159 מאז אתמול, שחלקה נובעת מהגדלת כמות הנבדקים על ידי מד"א וקופות החולים. גם בירושלים התווספו 131 חולים – עלייה של 20%. גם באלעד, בבית שמש, בביתר עילית ובמודיעין עילית חל זינוק.