ח"כ אביגדור ליברמן (צילום: חדשות2)
ח"כ אביגדור ליברמן | צילום: חדשות2

שר החוץ לשעבר ח"כ אביגדור ליברמן ממתין להכרעה במשפטו מחר (ד'), שבו הוא מואשם במרמה והפרת אמונים בפרשת השגריר זאב בן אריה. מעבר להשלכות הפליליות של המשפט, צפויות להיות לו השלכות מרחיקות לכת על עתידו הפוליטי של ליברמן ושל הקואליציה כולה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"העונש המירבי על העבירות בהן הוא מואשם הוא שלוש שנות מאסר", הסביר השופט בדימוס שלי טימן לחדשות 2 Online. "עם זאת, המדינה לא ביקשה עונש חמור עד כדי כך, אלא לכל היותר עונש מאסר קצר שיומר לעבודות שירות, כך שהוא ככל הנראה לא ייכלא. בדרך כלל, בתי המשפט לא גוזרים עונש חמור משביקשה המדינה".

התרחיש הראשון: ליברמן מזוכה

במידה וליברמן מזוכה מכל אשמה, מובן שאין כל מניעה שימונה שוב לשר, לאחר שהתפטר לפני כשנה. ראש הממשלה בנימין נתניהו מחזיק בתיק החוץ, אותו הוא שומר לליברמן.

התרחיש השני: ליברמן מורשע, אך נקבע כי אין קלון במעשיו

"קלון הוא מונח מתחום המוסר, לא המשפט", הוסיף טימן, "בית המשפט הוא שקובע האם יש קלון במעשיו של אדם, והדבר נתון לשיקול דעתו. אין חוק שמחייב אותו להטיל או לא להטיל קלון על עבירה מסויימת. עבירות של מרמה והפרת אמונים הן גמישות מאוד, והדבר תלוי אם השופטים רואים בחומרה את מעשיו או לא". גם אם לא יוטל עליו קלון בהרשעה ויוטל עליו עונש מאסר או עבודות שירות, ליברמן לא יוכל לשוב לממשלה. קיים תרחיש לפיו ליברמן יוכל לכהן אם לא יוטל עליו קלון, אך הוא רמז בעבר שלא יעשה זאת, ובכל מקרה יפרוש אם יורשע.

התרחיש השלישי: ליברמן מורשע ונקבע כי יש קלון במעשיו

"אם השופטים יקבעו שיש קלון במעשיו של ליברמן, והוא לא יערער תוך 45 יום, חברותו בכנסת תיפסק על פי חוק יסוד הכנסת", הסביר השופט בדימוס. "אם הוא יערער - הוא יוכל לכהן כחבר כנסת עד שההחלטה להטיל עליו קלון תהיה סופית והוא לא יוכל לערער יותר". הטלת קלון על ליברמן בכל מקרה תחסום את דרכו מלהתמנות לשר בממשלה במשך 7 שנים. "אני מאחל לו בהצלחה, לא רק עכשיו, ולא רק אני", אמר השבוע ראש הממשלה לליברמן בישיבתם המשותפת - יומיים לפני ההכרעה.

כל התרחישים (צילום: חדשות 2)
כל התרחישים | צילום: חדשות 2

ראשיתה של "פרשת השגריר" בה מואשם אביגדור ליברמן היא בסוף שנת 2008. על פי כתב האישום שהוגש ארבע שנים מאוחר יותר בגין עבירות מרמה והפרת אמונים, הגיעה לידי שגריר ישראל דאז בבלארוס זאב בן אריה מעטפה ובה בקשה ממשרד המשפטים הישראלי לסיוע בחקירה בעניינו של ליברמן מהרשויות בבלארוס. בן אריה הורשע שפתח את המעטפה ללא אישור והציג אותה לליברמן. לפני כשנה נגזרו עליו ארבעה חודשי עבודות שירות במסגרת עסקת טיעון.

ליברמן מואשם שהנחה לקדם את בן אריה לתפקיד השגריר בלטביה, לאחר שמסר לו מידע. מדובר במידע על החקירה בפרשת החברות, בה הוחלט בסופו של דבר שלא להגיש נגד ליברמן כתב אישום.

לאחר הודעת היועץ המשפטי לממשלה על הכוונה להגיש כתב אישום נגד ליברמן, הוא התפטר מתפקידו כשר חוץ עד לתום ההליך, ובינתיים הוא מכהן כיושב ראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. לפני כ-10 חודשים הוגש כתב אישום נגד ליברמן בגין מרמה והפרת אמונים. הוא רמז כי אם יורשע - לא ישוב לכהן כשר גם אם לא יוטל עליו קלון. המשפט נפתח בחודש פברואר האחרון, כשליברמן כפר באשמה.

בסוף חודש אפריל נפתח שלב העדויות במשפט. השגריר בן אריה טען בעדותו כי "לא זכור לי שביקשתי עזרה ממר ליברמן, מגורם פוליטי או ממישהו ממשרד החוץ. ההיכרות שלנו הייתה שטחית בלבד. עלינו ארצה בערך באותה תקופה". השגריר לשעבר הוסיף: "לא דיברתי עם ליברמן על מינוי שלי לשגריר. דיברתי איתו על פתיחת השגרירות בבלארוס מחדש, אבל אלה נושאים טכניים".

במהלך עדותו, הבהיר בן אריה מספר פעמים שאינו זוכר את פרטי השיחות. נציג הפרקליטות ביקש ממנו שירענן את זכרונו, אך בן אריה התעקש שאינו זוכר. בעקבות טענותיו אלו של בן אריה ביקשה הפרקליטות להכריז עליו כעד עוין.