בית המשפט המחוזי בת"א פירסם בשעות הצהריים את תקציר הדיון לטיעונים בעונשו של משה קצב, שנערך הבוקר. המדינה דורשת להטיל על קצב עונש מאסר ממושך, ואילו סניגוריו של הנשיא לשעבר ביקשו להימנע ממאסר בפועל. בית המשפט יגזור את עונשו של קצב ב-8 במרס.

התביעה מיקדה את טיעוניה בחומרת העבירות בהן הורשע קצב, בהדגישה כי כי הן חמורות במיוחד לאור רום מעמדו, לאור ביצוע המעשים תוך ניצול סמכותו כלפי הכפופות לו ונוכח פער הגיל והמעמד שביניהם, כמו גם לאור ריבוי המעשים. ההגנה מצידה התמקדה במצב אליו הידרדר הנשיא לשעבר, וביקשה לפטור אותו במאסר על תנאי בלבד.

התביעה דורשת: מאסר ממושך, קנס, פיצוי למתלוננות והטלת קלון

התובעים תיארו את הפגיעה במתלוננות ואת הנזקים שנגרמו להן, והפנו בעיקר לתסקיר שנערך ביחס למתלוננת א' ממשרד התיירות, שפרטיו חסויים. לטענת הפרקליטות, לא עומדים לזכות הנאשם נימוקים להקלת עונשו משום שהוא לא הודה במעשים, ולא חסך מהמתלוננות את הצורך להעיד. נטען, כי אין לזקוף לזכותו של קצב את עברו הנקי, מחמת העובדה ש"הנאשם כשל במעשים דומים בעבר כלפי נשים נוספות שעניינן התיישן".

יחד עם זאת, הודיעה התביעה כי אין היא מתעלמת מהוקעתו בציבור של הנאשם בטרם משפט, ומן המסע העכור שהתנהל נגדו בתקשורת. היא מסכימה שיש ליתן לגורם זה משקל, אם כי באופן מדוד.
את נפילתו מ"איגרא רמא לבירא עמיקתא" מבקשת התביעה לזקוף דווקא לחובתו, לאור השוויון בפני החוק, ולאור "החרפה שהמיט על מוסד הנשיאות".

בתום סקירת שיקולי הענישה, ביקשו התובעים להטיל על קצב "עונש מאסר ממושך", ובנוסף מאסר על תנאי, קנס, פיצוי משמעותי למתלוננות וכן הטלת קלון על הנאשם.

הסניגורים: "קצב הוא חי-מת עם אות קין על מצחו"

פרקליטיו של קצב, עורכי הדין ציון אמיר ואביגדור פלדמן, הדגישו את "עינוי הדין" שנגרם לו המתבטא בשפיטתו ע"י התקשורת בטרם משפט, ובקול ההמון שיצא פה אחד נגדו. ההגנה הרבתה לדבר אודות הדמוניזציה שנעשתה לנאשם בציבור, והדגישה את "גלי השנאה והלעג שהיו מנת חלקו מזה יותר מארבע שנים, באשר אין להם אח ורע בכל תולדות ההיסטוריה המשפטית בישראל".

ההגנה ביקשה לזקוף לטובת הנאשם את ההדלפות שיצאו בעניינו חדשות לבקרים, ואשר הפכו את חייו
לסיוט. עורכי הדין טענו כי קצב הינו "חי-מת", וכשאות קין מוטבע תלנצח על מצחו, אין לו כל סיכוי לקומם את עצמו. ההגנה אף העלתה טענות לגופה של ההרשעה, ובין היתר טענה כי לכל היותר כשל קצב במעשים שנעשו תוך ניצול מרות, שהתיישנו זה מכבר.

ההגנה יצאה כנגד הנזקים המפורטים בתסקיר קורבן עבירה שהוכן בעניינה של א' ממשרד התיירות, וטענה כי אלו אינם מתיישבים כלל עם הצהרות אחרות שיצאו מפיה במהלך הרענון בפרקליטות ובמשפט.
ההגנה ביקשה שלא לזקוף לחובת הנאשם את ניהול המשפט על ידו משזוהי זכותו היסודית לאור אמונתו
בחפותו, מה גם שהמשפט נוהל ע"י סנגוריו בהגינות.

פרק נכבד הקדישה ההגנה לטענת ה"הגנה מן הצדק", וטענה כי נוכח האמור בהכרעת הדין, אך כפסע היה בינה לבין קבלתה וביטול כתב האישום נגד הנאשם. נטען כי הפרסומים בתקשורת, ההדלפות המגמתיות, התבטאויות אנשי ציבור כולל היועץ המשפטי לממשלה, מצדיקות הקלה מפליגה בעונשו של הנאשם, שלא זכה למשפט הוגן והגיע למשפט כשהוא מפורק, חבול, מבוזה ומוכה. "הנאשם הפך מאיש רם ונישא לשבר כלי וכי כבר בא על עונשו באופן שמטרת הענישה כבר הושגה", לדברי ההגנה.

עוד טענו הסניגורים כי יש להתחשב בגורם הזמן ובשנים הרבות שחלפו מאז האירועים ועד היום, וסקרו את פועלו הציבורי של הנאשם ואת תרומתו בעשייה לטובת הכלל במשך 40 שנה. ההגנה ביקשה להסתפק בענישה מקלה, ובכל מקרה, לא להשית על הנאשם מאסר בפועל.

תוספת תקציב ללשכתו של קצב

דווקא ביום בו הנשיא לשעבר משה קצב הגיע לבית המשפט על מנת לשמוע את הטיעונים לקראת קביעת גזר דינו, אישרה ועדת הכספים של הכנסת להעלות את תקציב לשכתו של קצב לשנת 2011 ב-47 אלף שקלים בשנה, כך שיגיע ל-1.794 מיליון שקל.

קצב כנשיא המדינה לשעבר שוכר לשכה ברמת גן והוא זכאי להעסקת עובדים, עוזרים, נהג וכן לרכב צמוד. המדינה משתתפת גם בעלות אחזקת ביתו בקריית מלאכי.

בנוסף, זכאי קצב לפנסיה חודשית נטו בגובה 100% ממשכורתו העומדת על 46,278 אלף שקלים, שלא נפגעה בעקבות הרשעתו של קצב באינוס לפני כחודשיים.

במקביל, ועדת הכספים אישרה היום גם הגדלת תקציב הטיסות של נשיא המדינה שמעון פרס ב-2.1 מיליון שקל ל-4.55 מ' ש'. לרה"מ לשעבר אהוד אולמרט אושרה תוספת של 1.2 מייליון שקל ל-4.7 מיליון שקל ולרה"מ לשעבר אריאל שרון אושרה תוספת תקציב של 227 אלף שקל ל-1.2 מיליון שקל.

גזר הדין של קצב: ביום האישה הבינ"ל

הדיון היום בוועדת הכנסת התקיים בזמן שקצב עצמו נכח בבית המשפט המחוזי בתל אביב, שם שמע את הטיעונים לעונש. גזר דינו של קצב יינתן בשמונה במרס בשעה 09:00 בבוקר בדלתיים פתוחות - ובאותו תאריך, באופן אירוני, מציינים ברחבי העולם את יום האישה הבינלאומי.

הבוקר נערך מאחורי דלתיים סגורות שלב הטיעונים לעונש במשפט קצב. אחרי כארבע שעות נפתחו הדלתות והנשיא לשעבר ומקורביו עזבו את האולם, אך סירבו לדבר עם העיתונאים.

בינואר האחרון התפרסמה הכרעת הדין המלאה בעניינו של האזרח מספר 1, הכוללת את העדויות המלאות ופירוט העבירות שביצע קצב, לצד גרסתו של הנשיא לשעבר. בפרטים החדשים שנחשפו תוארו בין היתר המפגשים בין קצב לקורבנותיו.

הכרעת הדין המלאה בתיק האונס של משה קצב

הנשיא אנס - סיקור מיוחד:

קצב הוקלט: "מי לא נוגע ברגל?"

ליאור קצב: "אחי נשאר לבד"

צפו: מאחורי הקלעים של הכרעת הדין

הכרעת הדין המלאה

העולם בהלם: הנשיא הישראלי אנס

פרקליטי קצב: "המסכן נתן את אמונו בשופטים"