חקירת האסירים שנתפסו: המצוד אחרי שני המחבלים שנמלטו מכלא גלבוע ועדייו לא נתפסו נמשך גם הבוקר (ראשון) - ובמקביל במשטרה ובשב"כ מתקדמים בחקירת ארבעת האסירים הביטחוניים שנתפסו בסוף השבוע, לאחר שמעצרם הוארך אמש ב-9 ימים, עד ל-19.9. בשל סעיפים ביטחוניים שהוכנסו לחשדות נגדם - הם לא נפגשים עם עורכי הדין שלהם. אלו הסוגיות שעל הפרק בחקירה.

סיקור נרחב ב-N12: 

איך האסירים הסתירו את החפירה?

מהחקירה עולה כי חלקם משתפים פעולה ומדברים עם החוקרים על תכנון ההימלטות, שמנסים להבין מהם פרטים חשובים שהתשובה אליהם עדיין לא ברורה. בין סימני השאלה שעולים: איך האסירים הצליחו להסתיר את החפירה לכל אורך התקופה הזאת ועם אילו כלים הם חפרו? עד כמה ידעו אסירים אחרים באגף על הבריחה המתוכננת? מה הם עשו עם החול שחפרו ואיך הסתירו אותו?

מפת כלא גלבוע (אילוסטרציה: החדשות 12, N12)
ברחו יחד עד נאעורה - ואז התפצלו | אילוסטרציה: החדשות 12, N12

התכוונו להגיע לירדן או לרשות הפלסטינית?

עוד נשאלת השאלה מה היו הכוונות שלהם ובראש ובראשונה - מה היו הכוונות שלהם אחרי הבריחה מהכלא? במשטרה ובשב"כ בודקים לאן הם התכוונו להגיע - האם לירדן או לרשות הפלסטינית, ומי מהם התכוון לבצע פיגוע נוסף לאחר הבריחה.

עם סיום החקירה: צפוי בידוד בצינוק - ובהמשך הפרדה מלאה בכלא בדרום

לכשתסתיים החקירה, האסירים הביטחוניים יועברו לאחד מבתי הכלא בדרום ויוחזקו בהפרדה מלאה, אך לפני כן הם יישפטו ויעמדו לדין משמעתי. הניסיון מלמד כי במקרים מסוג זה הם נשלחים קודם לבידוד ממושך בצינוק לתקופה מוגבלת.

בשב"ס יעשו הכול כדי למנוע את מפגשם עם אסירים אחרים בכלא שבו הם יוחזקו, לפחות בעתיד הקרוב. הרי שמבחינת האסירים הביטחוניים האחרים - הם הופכים לסמל ולכן, בשב"ס רוצים למנוע את חיזוק מעמדם או את הפיכתם לגיבורים ולמנהיגים בכלא.

האסירים מכלא גלבוע
האסירים שנתפסו

אתמול פרסמנו ב"חדשות סוף השבוע", כי חקירות המשטרה והשב"כ מעלות שששת האסירים הנמלטים לא קיבלו שום סיוע יזום או מתוכנן, לא מתוך הכלא וגם לא בחוץ. הם ככל הנראה קיבלו סיוע אקראי במהלך הבריחה – סיוע לא מתוכנן, בין אם בהסעה או בגדים – אבל מדובר בסיוע אקראי מאזרחים שפגשו.

את המנהרה הם חפרו במשך חודשים ארוכים, יותר מחצי שנה, ועד לרגע שהם יצאו מהמנהרה הכול היה מתוכנן לפרטי פרטים. מהרגע הזה הם אלתרו. תחילה הם הלכו כקבוצה אחת 7.5 קילומטרים עד לנאעורה, שהו שם זמן מסוים והתפצלו לשלושה צמדים – כל צמד אלתר לעצמו מסלול בריחה אחר ושונה. ההערכה היא שלפחות אחד מהשניים שנמלטו נמצא באזור ג'נין וזוכה להגנה שמאפשרת לו להסתתר.

מה שהכריע את האסירים שנתפסו היו בעיקר הרעב והעייפות שלהם, אבל לא פחות מזה – פריסת הכוחות ההדוקה מאוד בכל הצפון והסגירה הכמעט הרמטית של הגדר, כולל חיילי צה"ל שהוצבו פיזית באזור הפרצות בגדר – וזה מנע מהם לעבור לשטחי הרשות למעט אחד שככל הנראה הצליח – כך על פי ההערכה. שני הצמדים של המחבלים נתפסו בעקבות מיד שהעבירו אזרחים ערבים, תושבים מקומיים. היו עשרות פניות שהועברו למוקד 100 של המשטרה. 

אתמול דיווחנו על התעצמות המצוד אחר המחבלים מונאדל אינפיעאת ואיהם כמאמג'יכי שנשארו חופשיים וטרם נתפסו, והוא מתמקד בעיקר בשני אזורים. בישראל - החיפושים אחר מחבל אחד מתמקדים באזור העמקים, ובשטחי יו"ש אחר מחבל שני באזור ג'נין.

אלו 4 האסירים שנתפסו

 זכריא זביידי

זביידי, בן 45, צרוב בזיכרון הישראלי כאחד מסמלי האינתיפאדה השנייה. הוא פיקד על גדודי חללי אל-אקצא בג'נין ונחשב לאחראי גם לפיגוע בסניף הליכוד בבית שאן ב-2002, שבו נרצחו 6 אנשים. בשנת 2007 זביידי זכה לחנינה מישראל - בתמורה להתחייבות כי יחדל מטרור. ב-2019 הוא נעצר בחשד למעורבות בפיגועי ירי באזור בית אל ובעבר ניהל מערכת יחסים עם הישראלית טלי פחימה.

האסירים שנתפסו בהארכת מעצר בבית המשפט‎ (צילום: דויד כהן, פלאש/90 )
זכריא זביידי | צילום: דויד כהן, פלאש/90

מחמוד אל-עארדה

עארדה בן ה-46 נחשב לבכיר במבצע ההימלטות, שכן הוא פיקח עליו ועמד בראש אסירי הג'יהאד האיסלאמי בכלא גלבוע. הוא נשפט למאסר עולם ו-15 שנה נוספות - בגין השתתפותו בפיגועים שהביאו לרצח חיילים. בגין 17 הוא נכלא ולאחר מכן, שוחרר בהסכמי אוסלו. לאחר שחרורו, נעצר מחדש בשנת 1996 ונשפט למאסר עולם.

האסירים שנתפסו בהארכת מעצר בבית המשפט‎ (צילום: דויד כהן, פלאש/90 )
מחמוד עארדה | צילום: דויד כהן, פלאש/90

מוחמד אל-עארדה קאסם

מוחמד, אחיו של מחמוד, בן 39 שהיה מעורב בפיגועים ובתכנון פיגועים נגד ישראלים. בעברו הוא היה כלוא בבית הסוהר של הרשות הפלסטינית ולאחר שחרורו, היה עסוק בתיאום בין הזרועות הצבאיות בגדה. בשנת 2002 הוא נעצר שוב באשמת השתתפותו בפעילויות טרור ונשפט למאסר עולם.

האסירים שנתפסו בהארכת מעצר בבית המשפט‎ (צילום: דויד כהן, פלאש/90 )
מוחמד עארדה | צילום: דויד כהן, פלאש/90

יעקוב קאדרי

קאדרי בן ה-49 הוא תושב הכפר ביר אל-באשה שסמוך לג'נין. באינתיפאדה השנייה הוא נשפט לשני מאסרי עולם ומרצה כבר 18 שנים בכלא.

האסירים שנתפסו בהארכת מעצר בבית המשפט‎ (צילום: דויד כהן, פלאש/90 )
יעקוב קאדרי | צילום: דויד כהן, פלאש/90