בתולדות המדינה לא היה תיק רצח כמו תיק תאיר ראדה: נערה בת 14 כמעט, שנרצחת בשירותים של בית ספר שלה. מאז עברו כמעט 15 שנה – ועדיין לא נפסק הוויכוח על מה באמת היה שם. לקראת המשפט החוזר למי שהורשע ברצח, רומן זדורוב, תעמוד ראייה אחת דרמטית שעשויה לזכות אותו.

אמש (שישי) נחשף באולפן שישי ריאיון מטלטל של ראש המכון לרפואה משפטית, שצולם לפרק חדש שטרם שודר של הסדרה "צל של אמת" בהוט 8 – אותה סדרה שחשפה את הספקות בתיק. בריאיון ד"ר חן קוגל מדבר, כפי שעוד לא שמענו, גם על הראיות נגד זדורוב ולראשונה מתייחס גם לפרשת א"ק, אולה קרבצ'נקו, ששמה עלה כחשודה אפשרית.  שלושת הגילויים החדשים שיכולים לקבוע את גורל המשפט החוזר:

טביעת הרגל

השערה

הדם

חן קוגל (צילום: מתוך "צל של אמת" מי רצח את תאיר ראדה?" באדיבות HOT8)
ריאיון דרמטי שלא פורסם עד כה. ד"ר קוגל | צילום: מתוך "צל של אמת" מי רצח את תאיר ראדה?" באדיבות HOT8

 

טביעת הנעל בדמה של תאיר ראדה ז"ל

חודש עבר מאז ההחלטה הדרמטית והתקדימית להורות על משפט חוזר לרומן זדורוב, שהורשע ברצח הילדה תאיר ראדה. ההחלטה של השופט חנן מלצר, בפסק דינו האחרון כשופט עליון, התקבלה בעיקר בגלל ראייה אחת - טביעת עקב של נעל שנמצאה בזירת הרצח - ואינה של זדורוב.

הפרקליטות טענה כי טביעת הרגל היא של איש משטרה או רפואה, שהגיע לזירה שעות אחרי הרצח. בשחזור של המשטרה מסלול היציאה של אותו מחלץ היה דרך התא הסמוך לזה של תאיר. בית המשפט שהרשיע את זדורוב קיבל את תאוריית המחלץ האלמוני, אבל אז הוגשה הבקשה למשפט חוזר, ועורך דינו של זדורוב, ירום הלוי, חשף מידע מסעיר: הקלטה מהרצאה סגורה לסטודנטים שנתן ראש המכון לרפואה משפטית, ד"ר חן קוגל, שערערה לחלוטין על האפשרות שמדובר באמת במחלץ אלמוני.

אבל מה שנאמר באופן כללי במסגרת שיעור אקדמי מקבל לפתע משמעות דרמטית, כשד"ר קוגל אומר זאת באופן ברור למצלמה. "בזירה נמצאו עקבות נעליים בדמה של המנוחה. על אחת מעקבות הנעליים האלה נמצא טפטוף של דם, כלומר הדם הזה היה על עקבת נעל שכבר נוצרה".

פרשת תאיר ראדה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
טביעת הנעל שאינה שייכת לזדורוב | צילום: החדשות 12, החדשות12

"כאשר יש פצע בגופה, הוא יכול לדמם עד דקות ספורות אחרי המוות או אפילו פחות מזה בגלל שלחץ הדם יורד ואין מה שידחף את הדם החוצה", הוסיף. "אם מזיזים את הגופה הדם יכול לצאת? אני חושב שצריך תזוזה מאוד מאוד מאוד דרמטית של הגופה כדי שבמקרה הזה תיווצר זליגת דם כיוון שאין לה דם בגוף, כל הדם יצא החוצה, צריך להרים אותה ממקומה ולהזיז אותה – זו לא נגיעה בגופה או הזזה קלה".

רומן זדורוב (צילום: N12)
זדורוב בפתיחת המשפט החוזר | צילום: N12

"אם יש טפטוף של דם, הוא נעשה סמוך מאוד למוות שלה – לדעתי זה דקות, לא יותר מעשר דקות", הוא קובע. "מי השאיר את הטביעה? זו שאלה לפתחו של בית המשפט אבל זה היה אדם שהיה בסמוך מאוד לרצח. ניתוח הממצא הזה של הזליגה על טביעת הנעל כלל לא עלה במשפט המקורי ולכן השופטים לא היו חשופים לו". 

תאיר ראדה ז"ל (צילום: חדשות)
מי הותיר את טביעת הנעל על גופתה של תאיר ז"ל? | צילום: חדשות

 

בדיקת ה-DNA לשערה שנמצאה בזירת הרצח

אז מי היה אותו אדם נוסף בזירה? מי ששמה נקשר בפרשה היא אולה קרבצ'נקו שכונתה ב"צל של אמת" א"ק. בן זוגה לשעבר של אולה, א"ח, טען בזמנו כי היא הודתה בפניו שרצחה את תאיר בהתקף פסיכוטי. בעקבות הסדרה אולה ספגה איומים על חייה, ונאלצה לעזוב את הארץ. כיום, בשורה של ריאיונות, היא מכחישה לחלוטין שהייתה מעורבת בדרך כלשהי ברצח: "אין שום דבר, אין שום ראיה, הכול נבדק עד העומק ממש, רואים שאין שם כלום", אמרה השבוע בריאיון לגיא פלג.

אחת הראיות לכאורה נגד אולה הייתה העובדה שבידה של תאיר נמצאה שערה שמתאימה ל-DNA של בן זוגה, ולא מתאימה לזה של זדורוב. בהתייחסות ראשונה לפרשה אמר ד"ר קוגל: "הבדיקה הזו העלתה שבאחת השערות יש התאמה ל-DNA המיטוכונדריאלי. אנחנו התרגשנו כשראינו את תוצאות הבדיקה כי חשבנו שהנה, נמצאה ראיה פורנזית אמיתית שקושרת אדם מסוים לזירה ויכול להיות, חשבנו אז, שזה מהווה פריצת דרך", נזכר קוגל. 

צריך להדגיש כי השופט חנן מלצר לא קושר את אולה לרצח: הוא מתייחס בחשיבות פחותה לשערה שנמצאה בזירה, בין השאר כי היא מתאימה ל-DNA של עוד אלפי אנשים. משה כהן, דובר משרד המשפטים, הסביר מדוע בתביעה פחות התרגשו: "אני מזכיר שהבדיקה הזו נעשתה לבקשת ההגנה, שהיה לה עניין לקשור את א"ק או א"ח לזירה. התוצאות אומרות שהשערה הזו יכולה להיות של אלפים או עשרות אלפי ישראלים".

לקוגל יש תשובה מפורטת גם לטענה הזו: "פתאום בראיה המיטוכונדריאלית הזו כל אחד נהיה מומחה לסטטיסטיקה ואומר 'זה מתאים לאלפי אנשים באוכלוסיה' שזה נכון, אבל יש לי חדשות: כל ראיה פורנזית תלויה בקונטקסט, בהקשר. גם טביעות אצבע שמוצאים אותן בזירה, 99% מהן הן לא שלמות אלא טביעות חלקיות ולכן הן יכולות להתאים להרבה מאוד אנשים גם כן, אבל בכל זאת מזהים לפיהן".

"פתאום דווקא פה להיתלות בנתונים סטטיסטיים כדי להגיד שזה מתאים לעוד אלפי אנשים – אני חושב שזה לא נכון, ובוודאי זה לא נכון כשיש לנו ראיות אחרות שמשתמשים בהם ואין להם שום נתונים סטטיסטיים. אם נניח היו מוצאים שהשערה מתאימה לרומן זדורוב, גם אז היו אומרים שזה יכול להתאים לעוד אלפים?" 


 

הממצא מהתא הסמוך לזירת הרצח שסווג בטעות

מידע חדש נוסף, שחושפים לראשונה יוצרי "צל של אמת", נוגע לראיה נוספת דרמטית שהתגלתה בזירה: "למכון לרפואה משפטית בשנת 2006 הגיע כתם דם שנרשם כאילו נלקח מנייר טואלט בתא בו נמצאה המנוחה, זה 'מוצג 35'", הסביר קוגל בריאיון. "אני לא עבדתי אז במכון אבל עשינו בירור לגבי העניין. הוא נרשם כאילו הוא מהתא של המנוחה ומתברר שזה מתקן נייר הטואלט שהיה בתא 3, לא בתא של המנוחה. המשמעות של זה: יש דם של המנוחה לא בתא שהיא נמצאת בו אלא בתא אחר, מישהו העביר את זה לאותו תא".

זירת הרצח של תאיר ראדה (צילום: מתוך "צל של אמת" מי רצח את תאיר ראדה?" באדיבות HOT8)
הדם נמצא גם בתא סמוך. זירת הרצח של תאיר ראדה | צילום: מתוך "צל של אמת" מי רצח את תאיר ראדה?" באדיבות HOT8

"כל המדע הפורנזי מבוסס על העיקרון ש'כל מגע משאיר עקבות. אנחנו מצפים שבזירה יהיו עקבות של הרוצח, עקבות של הזירה על הרוצח, עקבות של הקורבן על הרוצח ועקבות של הרוצח על הקורבן", הדגיש ד"ר קוגל - וסיפק קביעה לגבי התיק שממשיך להציף שאלות, גם 15 שנה לאחר הרצח: "במקרה הזה אנחנו לא מוצאים ת העקבות של זדורוב בזירה, עקבות של הזירה על זדורוב, עקבות של זדורוב על ראדה ולהיפך - לא ברמה שהיינו צפויים למצוא, כפי שאנחנו מוצאים בתיקים אחרים".

תאיר ראדה (צילום: אלבום פרטי)
"לא מוצאים עקבות של תאיר על רומן ולהיפך" | צילום: אלבום פרטי

המשפט החוזר לרומן זדורוב - סיקור מיוחד:

פרשת רצח תאיר ראדה: ביהמ"ש העליון הורה על קיום משפט חוזר לרומן זדורוב

בחזרה לספסל הנאשמים: כך יתנהל המשפט החוזר של רומן זדורוב

תיק רומן זדורוב: נרטיב חקר האמת של הפרקליטות ספג מכה אנושה | גיא פלג, פרשנות

בלעדי | א"ק עולה למתקפה: "איך משפט זדורוב קשור אליי בכלל?"

זדורוב על ההחלטה למשפט חוזר: "קשה להסביר במילים"

לאולה, כבר לא א"ק, חשוב שתאמינו שלא רצחה את תאיר ראדה