קרבות החרמון שנערכו במהלך מלחמת יום הכיפורים נחשבים לאחד הקרבות הקשים ביותר במלחמה. 97 חיילים נהרגו על ההר מתחילת הלחימה ועד סופה. בקיץ האחרון, לראשונה מאז שוך הקרבות, חזרו חיילי גדוד 51 של גולני למקום אותו כבשו חזרה מדי הסורים, המקום שבו איבדו מרבית מחבריהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ב-6 באוקטובר 73', יומה הראשון של מלחמת יום הכיפורים, כבש הצבא הסורי את מוצב החרמון. "בתוך המוצב היו אז 54 חיילים", סיפר אלוף משנה במילואים ציון זיו (זלוף), שהיה סמג"ד גדוד 51. "31 מתוך החיילים נפלו בשבי, 13 נהרגו במקום ועשרה הצליחו לברוח ולשוב אל קו כוחותינו".

יומיים לאחר כיבוש מוצב החרמון הוחלט לנסות ולכבוש חזרה את ההר מידי הצבא הסורי. ניסיון ההשתלטות הראשון נכשל כש-23 חיילים נהרגו ו-53 נפצעו. "זה היה קרב עקוב מדם", נזכר אל"מ במיל' זיו. "תוך שעה וחצי של לחימה מפקדי הכוחות נשארו בחלק מהמקרים עם שישה אנשים בלבד שנלחמו בעשרות אם לא במאות חיילים סורים. היו שמונה גופות שהושארו למעלה על ההר ולא הצלחנו לפנות אותם כי כל הזמן היה ירי מסביב".

כשבועיים לאחר מכן, יממה לפני סיום המלחמה הקשה, יצאו חיילי גדוד 51 של גולני ל"מבצע קינוח" - הקרב לכיבוש החרמון. "מפקד החטיבה אמיר דרורי תידרך את החיילים לפני היציאה לקרב והסביר להם את החשיבות שבכיבוש הר החרמון. הוא הסביר להם שההר הזה הוא 'העיניים של המדינה' וכך דבק הכינוי הזה בהר", נזכר הסמג"ד. הקרב אומנם נגמר בניצחון ישראלי אך גבה חייהם של 55 חיילי צה"ל ואת בריאותם של 80 נוספים שנפצעו.

"קרב עקוב מדם" (צילום: חדשות 2)
"קרב עקוב מדם" | צילום: חדשות 2

כמי שספגו אבידות כה כבדות במלחמה ההיא, מקפידים מי ששרדו את קרבות החרמון לשמור על קשר ולהנציח את מורשתם וזכרם של אלה שנפלו בקרב. "אנחנו נמצאים בקשר חזק וקרוב ככל האפשר עם המשפחות השכולות, זה היה כך מהרגע שנגמרה המלחמה", סיפר ציון זיו. "אנחנו עורכים כמעט כל שנה טקס זיכרון ותומכים אחד בשני"

חיילי גדוד 51 (צילום: חדשות 2)
חיילי גדוד 51 | צילום: חדשות 2

בשנה שעברה, 40 שנים אחרי מלחמת יום הכיפורים, החליטו חיילי גדוד 51 ששרדו את התופת לעשות מעשה ולחזור לאזור הקרבות בחרמון. "מאז המלחמה, הרבה משפחות שהיינו איתן בקשר השתנו - ההורים של החברים שלנו כבר נפטרו והקשר עם הצאצאים נחלש. ביום הזיכרון בשנה שעברה החלטנו לחדש את הקשר עם כל המשפחות", הסביר אל"מ במיל' זיו.

"התאספנו כל לוחמי הגדוד והתחלקנו לפלוגות. ביום הזיכרון בשנה שעברה על יד כל קבר של חייל גדוד 51 שנפל בקרבות החרמון היו נציגים שלנו", סיפר בהתרגשות סגן מפקד הגדוד לשעבר. "איתרנו כמעט את כל המשפחות, החלפנו איתם פרטים ויצרנו איתם קשר. החלטנו שהגיע הזמן שהמשפחות השכולות יבינו בדיוק על מה ולמה יקיריהם נפלו".

חיילי גדוד 51 (צילום: חדשות 2)
חיילי גדוד 51 | צילום: חדשות 2

ביום הארוך ביותר בשנה, ב-21 ביוני, התאספו 26 אוטובוסים מכל רחבי הארץ בחרמון. כמעט אלף בני אדם הכוללים את כל משפחות חיילי גדוד 51 של גולני, של הנופלים ושל אלה ששרדו, הגיעו למקום בו התחוללו הקרבות בשנת 73'.

"היו שם נכדים של החברים שלנו שנפלו", סיפר ציון זיו. "הם שמעו מהחברים של הבנים שלהם על איך ואיפה נפלו, על הקושי לפנות אותם ועל הגבורה יוצאת הדופן. זה היה מאוד מרגש, לדעתי אין בתולדות צה"ל אח ורע לאירוע בסדר הגודל הזה". אך הקשר בין המשפחות השכולות לבין החיילים לא הסתיים בקשר יוצא הדופן: "גם היום, ביום הזיכרון, עשרות חיילי הגדוד פקדו את הקברים של חברינו וליוו את המשפחות ביום הזה", סיפר אל"מ במיל' זיו.

יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל התשע"ג - סיקור מיוחד:

נתניהו: "אין מזור לכאב ואין נחמה שלמה"

מדוע חרדים לא עומדים במהלך הצפירה?

גולשים זוכרים: סיפורי החללים שקרובים ללבנו

זעם על עצרת הזיכרון הדו-לאומית: מבזים את זיכרון הנופלים

איבדה את בעלה בפיגוע בורגס: "בני לא צריך לגדול בלי אבא"

עצרת דו-לאומית: "חולקים את קברי ילדנו"

שלמה ארצי נפגש עם האהובה מ"שיר חייל"

איבדה בעל ובן בשני פיגועים: "החלטתי לחיות"

טקס הדלקת נר הזיכרון בכותל המערבי

רה"מ: "מצדיע לגבורת הבנים והבנות"

משפחת פוגל: "הנכדים נותנים כוח"

רס"ן אורי אזולאי הפך במותו לאגדה

שכול כפול: איבדה שני בנים טייסים

הרמטכ"ל גנץ: "נזכור את הנופלים ונשלים משימתם"

חברים מספרים: "המחבל התחיל לירות ונתנאל נפל"

נתניהו: אנחנו כאן בזכות הנופלים

בג"ץ דחה עתירה להגביל את הצפירה