צופרים ביום הזיכרון, ארכיון (צילום: רויטרס)
צופרים ביום הזיכרון, ארכיון | צילום: רויטרס

בג"ץ דחה היום עתירה להגביל את האזורים בהם נשמעת צפירת הזיכרון ביום השואה וביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל למקומות בהם נערכים טקסים, ובהם בלבד. "הצפירה אינה 'פולשת' אל המרחב הציבורי, אלא מבטאת אותו רגע אחד בו האומה מתאחדת ומתייחדת במרחב הציבורי", נכתב בהחלטה. "בכך לא נפגעת כל זכות של מי שאינו מעוניין להיות שותף לאותו רגע קשה ומאחד, אף שהדומיה הקבועה בחוק מתבקשת ומחייבת".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

את העתירה הגיש אלחנן אסתרוביץ' והיא נדונה בפני השופטים זילברטל, מלצר וסולברג. העותר כתב כי כי "פלישתה" של צפירת הזכרון אל המרחב הציבורי "הינה לא יותר מאשר פגיעה גסה בדמוקרטיה, ובחרותם של האזרחים", בכך שהיא "מכריחה" את השומעים, בשל "לחץ פסיכולוגי" לעמוד דום בניגוד לרצונם ולהשקפת עולמם של חלק מן השומעים.

בהחלטתם כתבו השופטים כי למרות שיש מקום בשיח הציבורי לדעתו של אסתרוביץ', עליו להשלים עם זכות הרוב. "הצפירה בימי הזיכרון מבטאת ומסמלת את הסולידריות של כלל חלקי העם, על מגזריו השונים, עם זיכרון הנופלים והנספים ומושמעת בהשראתה של הוראת חוק העולה בקנה אחד עם ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית", הוסיפו.

עוד נכתב בהחלטתם כי "הצפירה אינה "פולשת" אל המרחב הציבורי, אלא מבטאת אותו רגע אחד בו האומה מתאחדת ומתייחדת במרחב הציבורי עם זיכרון בנותיה ובניה שנפלו במערכות ישראל ובפיגועי הטרור, ושנרצחו בשואה. בכך לא נפגעת כל זכות של מי שאינו מעוניין להיות שותף לאותו רגע קשה ומאחד, אף שהדומיה הקבועה בחוק מתבקשת ומחייבת".