שורת מחדלים של ממשלות ישראל (צילום: דו"צ, חדשות)
ארכיון | צילום: דו"צ, חדשות

1672 בתי ספר בישראל הוגדרו בסכנת קריסה במקרה של רעידות אדמה כבר לפני שלוש שנים, אך רק 52 מבנים חוזקו מאז (כ-3%) - כך נחשף אמש (שני) במהדורה המרכזית. 204 בתי ספר נוספים (כ-12.2% מתוך הרשימה) נמצאים בתהליכי חיזוק ומיגון שונים "בעדיפות גבוהה" לפי משרד החינוך, אך עדיין נשקפת סכנה שלא יעמדו ברעש החזק הבא. לידי החדשות הגיעה רשימת בתי הספר שגובשה לפני שלוש שנים: האם בית הספר שלכם או של ילדיכם מופיעים בה?

לרשימת בתי הספר שהוגדרו "בסכנת קריסה" לחצו כאן

לפי נתוני משרד החינוך, 52 בתי ספר סיימו עבודות שדרוג או ביצוע מתקדם. 21 בתי ספר אושרו להריסה ובינוי ו-183 בתי ספר נמצאים בשלבי תכנון שונים. 

משרד החינוך לא פירט עד כה את רשימת בתי הספר שהשלימו את החיזוק או נמצאים בתהליך חיזוק: ההורים לתלמידים באותם מוסדות יכולים לבדוק את מצב העבודות במבנה מול הרשות המקומית או מול בית הספר.

מצב ההיערכות מדאיג (צילום: החדשות)
מצב ההיערכות מדאיג | צילום: החדשות

למרות שמבקר המדינה התריע כבר מספר פעמים ובממשלה קיבלו החלטות בנושא, מצב המוכנות לרעידת אדמה בישראל הוא רע מאוד. אמש חשפנו את הנתונים שיתפרסמו בכנס החירום שייערך מחר: מתוך 108 מפעלים של חומרים מסוכנים שחויבו בתכנית חיזוק, על פי תקנה שפרסם המשרד להגנת הסביבה מלפני שנתיים, אף מפעל לא השלים את התהליך ורק מפעל אחד הגיש תכניות לביצוע.

תמונת המצב מדאיגה כך גם לגבי פרויקט פריסתה של מערכת התרעה ארצית שאושרה כבר ב- 2012: המכון הגיאולוגי החל בפרויקט לפני שנה ועד היום נפרסו רק 55 תחנות מתוך 120 כשאף אחת מהן עדיין אינה מחוברת להתרעה ולמעשה - לא מבצעית.

גורמים העוסקים בנושא טוענים שבשנתיים האחרונות חלה התרופפות בעבודות וועדת ההיגוי הלאומית לרעידות אדמה שכבר כמעט ואינה מתכנסת לדיונים מקצועיים. לדבריהם, הטיפול של משרדי הממשלה גם כן אינו הולם את הסיכון האדיר שקיים.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר אמש בתגובה:

"המשרד להגנת הסביבה החל הליך הסדרה מקיף ורציני לנושא, בהתאם להחלטת הממשלה. בשל מחסור חמור בכוח אדם גם במטה וגם במחוזות, המשרד לא מצליח לקדם את התוכנית שבנה בקצב משביע רצון. מבחינת המספרים - המשרד להגנת הסביבה הציב תנאים בהיתרי רעלים שמחייבים בחינה ומיגון מפני רעידות אדמה ל-81 מפעלי חומרים מסוכנים - מתוך כ-300 מפעלים שהוצבו כיעד בשלב ראשון (מפעלי A) כש-14 מפעלים מתוכם, על-פי דיווח שהעבירו למשרד, כבר השלימו את הסקרים הראשוניים והמשרד יאמת דיווחים אלה בכפוף לזמינות כוח האדם שלרשותו". 

ממשרד החינוך נמסר אמש בתגובה:

"הטיפול בחיזוק מוסדות חינוך מפני רעידות אדמה מתבצע בכפוף להחלטת ממשלה. בתוך כך, המשרד בשיתוף עם הרשויות המקומיות מטפל בחיזוקם של 256 בתי ספר שהוגדרו בעדיפות גבוהה. המשרד ממשיך לצרף בתי ספר לתהליך החיזוק, זאת בכפוף לרשימה אשר נקבעה על ידי ועדת היגוי בינשמרדית המלווה את הטיפול בנושא".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו