החשש מרעידת אדמה גם בישראל: הערב (שני) הבאנו ב"תוכנית חיסכון" את התרחיש אליו נערכים במשרד הביטחון במקרה של רעש אדמה חזק - תרחיש אימים שלמרות כל ההתרעות והאזהרות המשק לא ערוך אליו.

רעידת האדמה בטורקיה וההיערכות בישראל - סיקור N12

גל רעידות האדמה בטורקיה שגבה את חייהם של יותר מ-2,700 בני אדם הורגש היטב גם אצלנו - והעלה שוב את החשש. ברשות החירום הלאומית גיבשו 77 תרחישים שונים לרעידת אדמה: מהקל ביותר, עד הקשה ביותר. התרחיש שנתפס כסביר ביותר נבחר להיות תרחיש הייחוס -  שלפיו נערכים הכוחות ואותו מתרגלים.

לפי התרחיש, 26,800 בניינים יקרסו. מדובר בכמחצית מהמבנים בישראל שנמצאים בסיכון - שפשוט יפלו. 170,000 ישראלים יישארו ללא קורת גג - או כי הבית שלהם קרס, או כי המגורים בו לא יהיו יותר בטיחותיים. עוד לפי התרחיש, 8,600 איש יפצעו בדרגות שדורשות טיפול רפואי. מספר ההרוגים יעמוד על כמה מאות.

נכון, יש היום מערכות התרעה שלא היו בעבר, שיכולות להגן על המוני אנשים שיוכלו להתפנות בזמן. בפיקוד העורף עורכים הדרכות בבתי ספר ומתרגלים פינוי מהיר עם התלמידים. אבל להיערך עם כוחות הצלה זה דבר אחד. למנוע את האסון מלכתחילה זה דבר אחר - והיום זה עדיין לא קורה.

ישראל לא ערוכה לרעידת אדמה - הנתונים

לפי ההערכות של רשות החירום הלאומית, יש בישראל 60 אלף מבנים מסוכנים, שעלולים לקרוס או להיפגע ברעידת אדמה - שהם כ-600,000 יחידות דיור. מבנה מוגדר כמסוכן אם הוא נבנה לפני 1985, מתי שיושם תקן הבנייה הבטיחותי. בנוסף, יש כמה גורמים מגבירים סיכון לפי פיקוד העורף: בניינים של 5 קומות ויותר, קומות עמודים, בנייה על מדרון וכל בניין סמוך לקו השבר.

שורת מחדלים של ממשלות ישראל (צילום: דו"צ, חדשות)
תרגיל פיקוד העורף, ארכיון | צילום: דו"צ, חדשות

מבקר המדינה איתר בדוח האחרון שלו בעניין 10 ישובים בסכנה גבוהה יותר: בית שאן, טבריה, צפת, קצרין, קריית שמונה, חצור הגלילית, ראש פינה, עפולה, מגדל העמק ואילת. בערים הללו, לפי המבקר, 54% מהמבנים - מוגדרים כמסוכנים, הרבה יותר משאר הערים בארץ.

התוכנית שנועדה להתמודד עם התרחיש אולי מוכרת לכם מתחום אחר - קוראים לה תמ"א 38. אבל במקום לחזק מבנים היא משמשת בעיקר להשביח נדל"ן באזור המרכז. אם מדינת ישראל הייתה משקיעה בלהביא תמריצים אמיתיים לחיזוק מבנים בפריפריה - ייתכן שמצבנו היה אחר. יש תמריצים חלקיים שניתנו בשנה שעברה - אבל הם לא מספיקים. מבקר המדינה כותב עכשיו דוח נוסף בעניין, והוא אומר היום - המצב צריך להדליק נורות אדומות לממשלה.

מה צריך לעשות ברעידת אדמה

בעקבות רעידת האדמה בפיקוד העורף ביקשו מהציבור לרענן את ההנחיות להתנהגות נכונה בזמן רעידת אדמה וציינו כי ניתן לקבל התרעה על רעש ביישומון פיקוד העורף ובצופרים. בעת קבלת התרעה על רעידת אדמה או כשמבחינים בסימנים של רעידת אדמה, יש לפעול על פי ההנחיות המפורטות.

• השוהים במבנה - אם ניתן, יש לצאת לשטח פתוח. אם לא ניתן לצאת מהמבנה בתוך שניות ספורות, יש להיכנס לממ"ד ולהשאיר את הדלת והחלונות פתוחים, או לצאת לחדר המדרגות ולהמשיך לרדת עד ליציאה מהמבנה. רק אם לא ניתן לפעול כך, יש לשבת בפינה פנימית של החדר או תחת רהיט כבד ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

• השוהים בחוץ - יש להישאר בשטח הפתוח ולהתרחק ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.

• הנוסעים ברכב - יש לעצור את הרכב בצד הדרך לחכות בתוכו עד שרעידת האדמה תיפסק. יש להימנע מעצירה מתחת לגשר או על מחלף.

• השוהים בקרבת חוף הים - יש להתרחק מחוף הים קילומטר אחד לפחות מחשש שיגיע צונמי ויציף את החוף. אם לא ניתן לעזוב את אזור החוף, יש לעלות לקומה רביעית ומעלה של בניין קרוב.