ועדת הבדיקה לאסון נחל צפית: ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט העיד היום (שני) מול ועדת הבדיקה הממשלתית לאסון נחל צפית שבו נספו תשע נערות ונער אחד, חניכי ומועמדי המכינה הקדם-צבאית בני ציון. בנט, שהיה שר החינוך בעת האסון, אמר לחברי הוועדה: "נטלתי את מושכות האחריות, לא גלגלתי. מנהלי המכינות הם לא חבורת פושעים". יו"ר הועדה, השופטת בדימוס שולמית וסרקרוג, נזפה בבנט: "אוטונומיה היא לא אנרכיה - אי אפשר לפעול בלי כללי בטיחות". את העדות העברנו בשידור ישיר ב-N12.

בנט אמר בפתח עדותו: "אני מדבר עם מנכ"ל משרד החינוך דאז, שמואל אבואב, שאני חייב לומר שאני מאוד מעריך אותו. הוא מנהל רציני והוא יסודי. פותחים חדר מצב, אני מתקשר לשר הביטחון ברמה של כל עשר דקות מול המכינות, מול החמ"ל שפתחנו. לקחת אחריות זה לפגוש את כל עשר המשפחות, לקחת אחריות זה ימים אחרי האירוע לפגוש את ראשי המכינות אצלי במשרד שהיו שפופים ולעשות שני דברים: מצד אחד לומר שצריך לתקן ועכשיו, והדבר השני - להרים את רוחם".

נפתלי בנט (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
בנט בוועדת אסון נחל צפית | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

"מנהלי המכינות הם לא חבורת פושעים", הצהיר בנט. "הם טובי אנשינו שבוערת בהם הציונות הרצון להצמיח דורות של מנהיגים. אני זוכר את הלחצים. הם אמרו: בואו לסגור את מפעל המכינות - אבל אני אומר לא! לקחת אחריות זה לא לסגור את המכינות, זה לתקן".

"באירוע הקשה הזה נטלתי את מושכות האחריות בכל כוחי כדי לבצע תיקון", העיד ראש הממשלה החליפי. "לא גלגלתי לאף אחד אחר את המשימה. מדברים הרבה על נטילת אחריות, אני רוצה לומר את תפיסתי: הערך המוביל בחיי הוא ערך האחריות".

קורבנות אסון השיטפון (צילום: חדשות)
ההרוגים באסון | צילום: חדשות

"לקחת אחריות זה לעשות הכול כדי שאסון כזה לא יקרה שוב לעולם ולשמור על המכינות", המשיך בנט. "אחריות לחיילי, אחריות לפקודיי, אחריות למדינת ישראל. כלוחם בסיירת מטכ"ל, כמפק"צ שהוביל לוחמים למארבים, כמפקד מבצעים בעומק לבנון, כמנכ"ל בהייטק, כשר חינוך, כשר ביטחון ששולח חיילים לסכן את חייהם, וכראש ממשלת ישראל - עם האחריות הקדושה ביותר של שמירה על קיום מדינה יהודית בארץ ישראל".

"אחריות זה שמרגע כניסתי לתפקיד שר החינוך ושנים לפני האסון יצאתי לשטח לפגוש מכינות, באופן יזום, להקשיב, ללמוד, לנסות לזהות בעיות, ולא לחכות שהמערכת תדווח עליהן. אני תמיד פועל בכל התפקידים שלי לייצר תרבות שמציפה בעיות".

ועדת הבדיקה הממשלתית לאסון נחל צפית (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
"אוטונומיה היא לא אנרכיה". ועדת אסון נחל צפית | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

"אחריות זה ברגע האסון להקים חמ"ל, להיות בקשר ברמה של כל כמה דקות, ללוות את המשפחות ואת בתי הספר", תיאר בנט. "אחריות זה שהגעתי אישית לבתים של כל אחת מעשר המשפחות, להסתכל לכל אחת מהן בעיניים אחרי שאיבדו את היקר להן מכל. לפגוש את כל מנהלי המכינות, מצד אחד להדריך אותם לתיקון מיידי ועמוק, ומצד שני לחזק אותם ברגע קשה".

השופטת בדימוס וסרקרוג תקפה את בנט: "זה שאומרים לך שאם נתת היתר למשימה - אתה צריך שיהיו לך כללי בטיחות. אינך יכול בזמן שאנחנו מגישים דוח ויש חובה לעשות שימוש בחדר מצב שתהיה מכינה שיוצאת לפעילות חוץ ולא מקבלת את האישור לחדר מצב. אי אפשר לבוא ולשכנע אותנו שמי שפעל רצה לתת אוטונומיה לחינוך. אוטונומיה אין פירושה אנרכיה ללא כללי בטיחות מחייבים".

"לי יש רק תמונה אחת בראש והיא איך נראה מהעיניים שלי אותו ביקור שבנט מתהדר בו שעשה אצל ההורים", אמרה ל-N12 אתי בללי, אימה של גלי ז"ל. "הגיע בריצה במדרגות כאילו שאם ירוץ יספיק לעצור את הקבוצה וימנע את האסון. התיישב מולי, התנצל שהוא בלי חליפה כי הגיע מטיסה ומיד עובר לתפיחה עזה על החזה כשהוא אומר בלהט, 'אני, אני אדאג שהמכינות יוכפפו לחדר המצב'".

אתי ואייל בללי, הוריה של גלי ז"ל שנהרגה באסון בנחל (צילום: החדשות12)
אתי ואייל בללי, הוריה של גלי ז"ל שנהרגה באסון בנחל צפית | צילום: החדשות12

"כמה פאתוס היה בדבריו. אני עוד לא קברתי את הבת שלי - והוא צועק לי הבטחות שלא יעזרו ולא ישנו לי דבר", המשיכה בללי. "לימים למדנו שאנשי משרדו היו עסוקים בשעות של הלוויה של גלי שלי בעריכת סקרים ובדיקות מה חושב הציבור על חלקם באסון".

"ומנכ"ל משרדו שמואל אבוהב, לפני שגרס את כל משרדו ועזב, הגיע לבית ספר התיכון בו גלי למדה, כינס קבוצה מחבריה בספרייה לשיחה ואמר להם לבדוק לאן הם הולכים ולא לסמוך על כל אחד", הוסיפה בללי, "דברים שהם סיפרו לי, מאוד קוממו אותם כי בזמן שנאמרו הרגיש להם שהוא מטיל על החניכים את האחריות. ולראיה, לא הוא ולא בנט לקחו אותה עליהם בשום שלב, על אף שהיתה להם אחריות על המכינות ופעילותן".

ליברמן: "האחריות הייתה של משרד החינוך"

לפני בנט העיד שר האוצר אביגדור ליברמן, שר הביטחון בזמן האסון, שטען כי האחריות המיניסטריאלית לאסון הייתה של משרד החינוך. השופטת בדימוס שולמית וסרקרוג לא קיבלה את דבריו. ליברמן אמר כי באותה תקופה היו יחסים קשים בינו ובין שר החינוך בנט, והוא לא רצה שיחשבו שהוא מנצל ברמה הפוליטית את האסון לנגח שר אחר.

נפתלי בנט (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
"נטלתי את מושכות האחריות". בנט | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

ליברמן טען בפני ועדת הבדיקה כי כשנה לפני האסון, הוא בדק את סמכויות משרד הביטחון בנושא המכינות הקדם צבאיות משום שהיה מעוניין לפטר את ראש המכינה בעלי מאחר שהביע דברים נגד חיילות שמשרתות בצה"ל, שאינם טוענים את רוח צה"ל ואת התנועה הציונית. "אני חושב שמיקום המכינות במשרד החינוך פשוט לא נכון, אבל באותה תקופה כל הפיקוח של משרד הביטחון היה מוגבל והתמקד בנושא של דחיית שירות", אמר ליברמן.

יו"ר הוועדה אמרה שחוות דעת משפטית קובעת שלא כך הדבר. "הניסיון של משרד הביטחון להוריד מעצמו ולראות את החובות שלו רק לצורך דחיית שירות היא איננה נכונה", אמרה וסרקרוג. ליברמן שב ואמר כי הוא ידע כי הסמכות שלו בנושא המכינות הקדם צבאיות מוגבלת מאוד.

ליברמן בועדת צפית (צילום: N12)
"משרד הביטחון לא אחראי". ליברמן | צילום: N12

בשם משפחות של הרוגי האסון, השופטת שאלה את ליברמן מדוע לא נשמע קולו לאחר האסון. "זה לא סוד שבאותה תקופה היו יחסים לא טובים בין שר הביטחון לשר החינוך, היה לזה ביטוי גם נרחב בתקשורת לצערי וגם הרבה התנצחויות מיותרות. לא רציתי, דווקא בגלל הרגישות וממדי האסון, שייתנו פירוש שאני מנצל ברמה פוליטית את האסון כדי לנגח או להתנגח עם שר אחר כי משרד החינוך היה יותר דומיננטי", אמר ליברמן, בהתייחסו ליחסיו דאז עם נפתלי בנט.

בשנה שעברה, ובעקבות פגישה עם הורי הנערים שנספו באסון נחל צפית, החליט שר הביטחון בני גנץ להביא לאישור הממשלה את הרחבת הסמכויות של ועדת הבדיקה למניעת אסונות. הוועדה תשתף פעולה עם מערכת הביטחון ותוכל בין היתר: לזמן עדים ולהטיל סנקציות על אלו שיסרבו.

אזור החיפוש (צילום: אתר מפה)
צילום: אתר מפה

באוקטובר 2019, פרקליטות מחוז דרום הגישה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כתב אישום נגד יובל כאהן, שעמד בראש המכינה הקדם צבאית "בני ציון" ונגד אביב ברדיצ'ב, לשעבר מנהל התוכנית החינוכית של המכינה, המייחס להם עבירות של המתה בקלות דעת וגרימת חבלה חמורה, וזאת בשל אחריותם למותם של 10 מתלמידי המכינה ומהמועמדים ללמוד בה, ופציעתם של שניים מהם.

כתוצאה מפגיעת השיטפון, מצאו את מותם שמונה מהמועמדים למכינה ושתי חניכות במכינה: אגם לוי, אילן בר שלום, אלה אור, גלי בללי, מעין ברהום, צור אלפי, רומי כהן, שני שמיר, יעל סדן ועדי רענן ז"ל. שני מועמדים נוספים למכינה נחבלו חבלות חמורות.