בקשת הפרקליטות אמש (ראשון) לתיקון כתב האישום מעלה, שוב, את השאלה - איך יכול להיות שבתיק כזה, "תיק הדגל" של הפרקליטות, קורות טעויות כאלה? בלי קשר למה שהשופטים יחליטו בנוגע לבקשה, איך יכול להיות שבכתב האישום מופיע טווח זמנים שאינו מתיישב עם הראיות בתיק?

סיקור שוטף ב-N12

•  אחרי המבוכה: הפרקליטות מבקשת לשנות את האישום בתיקי נתניהו
•  הייתה או לא הייתה הנחיה - ותרגיל האקרובטיקה הכושל של פילבר
• נתניהו על הבקשה לתיקון כתב האישום: "In your face"

עו"ד עמית בכר, לשעבר בכיר בפרקליטות מיסוי וכלכלה, והיום סנגור בתיקי צווארון לבן במשרד ש. הורוביץ ויו"ר מחוז ת"א בלשכת עוה"ד, מסביר בשיחה ל-N12: "קודם כל, מהפרקליטות תמיד צריך לצפות למקצועיות המקסימלית, כי כשהם עוסקים בגורלות של אדם, אתה מצפה גם ליסודיות וגם לרמה מקצועית גבוהה".

"מהצד השני - טעויות קורות, גם כאשר יושבים מספר רב של פרקליטים", מוסיף עו"ד בכר. "לפעמים עין של סנגור, שיושב גם עם הלקוח ויש לו את התמונה מהזווית של מה שקרה באמת, קל לו יותר לעלות על אותם מקרים, וזו בדיוק המלאכה של עולם המשפט". עוד הוא מסביר כי זו הסיבה שבגינה אף פעם אין הכרעה עד שהמשפט מסתיים ועד ששומעים את הנאשם ואת הסנגור.

עו"ד עמית בכר (צילום: סיווני פרג')
"כשעוסקים בגורלות של אדם - אתה מצפה ליסודיות לרמה מקצועית גבוהה", עו"ד עמית בכר | צילום: סיווני פרג'

"בטוח שבפרקליטות מצטערים על הטעות הזאת"

בהתייחס להשלכות של טעויות הפרקליטות במשפט, אומר עו"ד בכר כי "אין ספק שבתיק הזה הציבור רוצה אפס טעויות, אני בטוח שבפרקליטות מצטערים על הטעות הזאת. עד כמה היא דרמטית? זו כבר שאלה. אני לא בטוח שהיא מכוננת בתיק, אבל היא בהחלט נותנת להגנה כלים טובים מאוד". כמו כן, הוא מסביר שעצם הבקשה לא מעידה בהכרח על חוסר מקצועיות: "באמת ישבו פה בכירים של הבכירים. גם במקום שנעשות בו טעויות - אי אפשר לדבר על כך שזה לא צוות מקצועי".

למרות זאת, הוא מדגיש: "את הטעות הזאת אפשר וצריך היה לגלות בזמן, אני לחלוטין מתנגד לטענות שלפיהן הטעות הזאת נעשתה בכוונה, או שהם עלו על הטעות הזאת והסתירו אותה בכוונה - צריך לפסול את הטענה הזאת, שאין לה בסיס, והיא גם לא הגיונית - כי אילו ידעו שיש להם כביכול בעיה עם אותו השבוע, הם היו מנסחים את כתב האישום בדיוק כפי שהם מבקשים עכשיו לנסח אותו - לא כל טעות היא רשלנות".

"התיק הכי חשוב שיש במדינה היום ושגיאה רודפת שגיאה"

עו"ד והסנגור הפלילי הבכיר, ששי גז, התייחס גם הוא לסוגיה ואמר כי "25 פרקליטים יושבים על התיק הזה וכל יום אתה מגלה שגיאה. אתה שואל את עצמך - איפה כולם נמצאים?". עוד הוסיף עו"ד גז כי ב"תיק הדגל" של הפרקליטות, היה מצופה להתנהלות יותר יסודית: "אין כתב אישום מושלם ואין חקירה מושלמת. אחרי שאמרתי את זה, אתה לא יכול להתעלם מהתיק הכי חשוב שיש במדינה היום - כל כך הרבה פרקליטים, ושגיאה רודפת שגיאה". לדבריו, "בכאלה תיקים צריכים לשחק את הצד השני, אומרים לחלק מהפרקליטים: 'בואו אתם ותהיו סנגורים'".

על הבקשה לתיקון כתב האישום אומר עו"ד גז: "אתה לא מצליח להבין מי מנסח ככה כתב אישום - שאחרי זה צריך לתקן אותו. הבקשה לתיקון כתב האישום מעידה על זה שהם בעצם אומרים 'טעינו, חטאנו, התרשלנו' - שוב". בהמשך עמד על האמצעים שעומדים לרשות הפרקליטות - לעומת אלה של הסנגוריה: "סנגורים מוציאים את הדבר הזה בלי כל הכלים של הפרקליטות, שלה יש פי מיליון יותר כלים". עם זאת, הוא מדגיש כי אינו משווה בין כוחה של הפרקליטות לכוחם של הסנגורים.

עו"ד ששי גז (צילום: חדשות 2)
"נותנים תחמושת לאלה שאומרים 'רדיפה'", עו"ד ששי גז | צילום: חדשות 2

"יש שגיאה בעצם החקירה, שלא בדקו את הדבר הזה, ויש את השגיאה בניסוח כתב האישום. מי כותב דבר מדוייק כמו 'זמן קצר אחרי המינוי?' תכתוב 'בתאריך בלתי ידוע', 'בחודש זה' - מה אתה צריך לדייק?", אמר עו"ד גז בהתייחסו לניסוח כתב האישום.

עוד הוא אומר כי "המדינה היא לא קבלנית הרשעות - מותר ואפשר לטעות", אך מדגיש כי הדבר תמוה לנוכח החשיבות הציבורית הרבה שבתיק נתניהו: "אתה חייב לשאול את עצמך איך זה יכול להיות בתיק 4000, התיק הכי גדול בישראל? העדות של הפגישה זו הכי משמעותית, ומה, לא בדקתם? הם נותנים תחמושת לאלה שאומרים 'רדיפה'". 

"אתה צריך לחשוב על תיק כזה עשרות פעמים, ולעשות עשרות פגישות. אני לא מאלה שחושבים חלילה וחס שהפרקליטות היא פוליטית, אני לא חושב שעשו פה הפיכה שיפוטית. יש לנו בסך הכול פרקליטות שמנסה לעשות צדק, אבל אני חושב שבתיק הזה אין מילה אחרת להגיד חוץ מרשלנות קשה מאוד - לא אחת ולא שתיים".

מוקדם יותר הבוקר הגיע בנימין נתניהו להמשך החקירה הנגדית של עד המדינה שלמה פילבר בבית המשפט, ובכניסה לאולם הדיונים אמר: "זה מה שנקרא In your face", בהתייחסו לבקשת הפרקליטות לתיקון כתב האישום נגדו.