בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב דן הבוקר (חמישי) לראשונה בשאלת המשמרות על איתן בירן, הילד בן ה-6 שמשפחתו נספתה באסון הרכבל באיטליה במאי השנה. איתן, שנפצע ואושפז בבית חולים מקומי, שוחרר כחודש לאחר מכן - וקרובי המשפחה של הוריו שנספו בתאונה נאבקים על המשמורת על הילד היחיד ששרד. לאחר כשעתיים הסתיים הדיון שנערך בדלתיים סגורות והמשפחות עזבו את אולם בית המשפט.  

אסון הרכבל והמאבק על איתן | סיקור N12:

• המאבק בין הדודות: מי תגדל את איתן?
• פרסום ראשון: תלונה במשטרה בחשד לחטיפת איתן
• פרסום ראשון: שמוליק פלג, סבו של איתן, נחקר
• ביקורת באיטליה: "חקירת אסון הרכבל תקועה"
• 5 ישראלים בני משפחה נהרגו בהתרסקות רכבל באיטליה

איתן הוטס לפני כשבוע וחצי לישראל בחשאי במטוס פרטי דרך שוויץ מאיטליה לישראל על-ידי סבו, שמואל פלג. איה בירן-נירקו, דודתו של איתן המתגוררת באיטליה והאפוטרופוסית החוקית שלו הגיעה לארץ לקראת הדיון. אותה מייצגים עורכי הדין שמואל מורן ואבי חימי, שיטענו כי הילד הקטן הוא חטוף על פי אמנת האג.

גלי פלג בדיון ראשון בעניינו של איתן בירן (צילום: N12)
הדודה גלי פלג בדיון ראשון בעניינו של איתן בירן | צילום: N12

משפחת בירן הגישה גם בקשה להעברה מיידית של איתן לידיה של איה, וזאת על בסיס העובדה שאיטליה היא מקום מושבו הרגיל, מפני ששם הוא גדל, ששפת האם שלו היא איטלקית ושבמדינה גם נמצא כל הליך השיקום שלו, הרפואי והפסיכולוגי. עורכי הדין של בירן הזכירו כי שמואל פלג נחקר במשטרת ישראל לאחר שנחת עם נכדו בארץ, והזהירו ממהלכים שונים שהוא ינסה לנקוט כדי למשוך זמן ולהשאיר את הילד כמה שיותר זמן בישראל. הם גם ציינו כי לסב שמואל יש עבר פלילי והוא הורשע בעבירות אלימות במשפחה. בכניסה לאולם אמרה איה: "אני פשוט רוצה להיכנס ולהתחיל את היום. אני דואגת לאיתן, רוצה לראות אותו כמה שיותר מוקדם בבית".

את הצד של משפחת פלג מייצגים עורכי הדין בועז בן צור ורונן דליהו שטענו שאמנת האג והפסיקה בארץ ובעולם אמנם עוסקות בחטיפות בין הורים, אך אין כמעט עיסוק ותקדימים לנסיבות טרגיות כמו במקרה של איתן שבהן שני ההורים שלו נהרגו באותו אירוע, ושהוויכוח על המשמרות הוא בין המשפחות של ההורים שנפטרו. לכן טענו כי במקרה הטראגי הזה אין תוחלת לאמנת האג, ולכן לטענתם הבאתו של איתן אינה חטיפה.

באשר לטענה כי מקומו הטבעי של איתן באיטליה, טענו בצד של משפחת פלג את הטיעון ההפוך: מקומו של הילד בן ה-6 לפי האמנה צריך להיות בישראל. את הטענה הזו יבססו עורכי הדין בן צור ודליהו על כך שהנסיעה של הוריו של איתן לאיטליה הייתה קצובה וזמנית לתקופת לימודים ושלפני האסון הם עשו הכנות קונקרטיות לקראת חזרה לארץ, לרבות חיפוש דירה ובתי ספר לאיתן. ביסוס נוסף לכך שהוא צריך להיות בישראל הוא שהילד שהה מדי שנה כמה חודשים בישראל - ושאם ישראל מוגדרת כמקום מגורים רגיל, האמנה לא חלה על מקרה זה ועל כן איתן אינו חטוף.

איה בירן בדיון ראשון בעניינו של איתן בירן (צילום: N12)
איה בירן: דואגת לאיתן, רוצה לראות אותו כמה שיותר מוקדם בבית | צילום: N12

בנוסף לניסיון להוכיח שהילד לא נחטף, נציגי משפחת פלג ינסו לערער על האפוטרופסות של איה והם יבקשו להוכיח שהיא קיבלה משמורת בהליך משפטי שאינו תקין, הוגן וראוי. במשפחה טוענים שיש בידיהם תשתית ראייתית כי ההליך המשפטי באיטליה היה פגום מיסודו בגלל התנהלותה פסולה של איה.