בג"ץ החליט היום (רביעי) להעניק דחייה נוספת של חצי שנה לממשלה בהכרעה על פינוי ח'אן אל אחמר. זאת, למרות שבהחלטה על הדחייה הקודמת נכתב שלא תינתן הארכה נוספת לממשלה. השופטים אמרו שהצליחו להשתכנע שחלה התקדמות משמעותית במתווה. לצד זאת, הם מתחו ביקורת חריפה על התמהמהות הממשלה בסוגייה: "מגיע שלב שבו הניסיון הופך לביזיון, אי אפשר להשלים עם זה".

לקריאת ההחלטה המלאה של שופטי בג"ץ - לחצו כאן

"גם הפעם אנו נעתרים לבקשה לשוב ולעדכן, בחלוף פרק זמן ממושך יחסית – כמחצית השנה", אמר השופט סולברג שניהל את הדיון לצד השופטים קרא ושטיין. "הציפייה היא כי בתום מועד זה תוצג לפנינו הכרעה ברורה, לאחר מיצוי כלל האפשרויות. פרק מיפוי המתווים ודרכי הפעולה עומד למצות את עצמו; אחריו מגיע שלב ההכרעה. מגמתנו היא להשלים את הדיון בעתירה זו סמוך לאחר שתוגש הודעת העדכון, ותגובות בעקבותיה".

המאחז חאן אל אחמר יתפנה מרצון? (צילום: תנועת רגבים, חדשות)
חאן אל אחמר | צילום: תנועת רגבים, חדשות

סולברג הוסיף: "שוב חוזר הניגון, והוא צורם. אין ספק, כי קרב היום שבו לא נוכל עוד להשלים עם אי-בירור העתירה, ונידרש להכרעה ברורה, לשבט או לחסד. גם אם בכוחם של ניסיונות לקדם מתווה כזה או אחר לדחות מעט את הקץ, לא ניתן למתוח את החבל עד בלי די. גם לניסיונות אלו קִצבה וקץ. מגיע שלב שבו הניסיון הופך לביזיון; עם הדבר הזה, אין ניתן להשלים".

בהחלטה על הדחייה הסביר סולברג כי הצליח להשתכנע שנעשתה התקדמות משמעותית במתווה. "בהינתן העובדה שלא ניתנה הסכמה מצדה של העותרת לבקשת המדינה להציג לעיוננו בלבד מסמך חסוי, אשר היה מאפשר לנו להידרש לטענות המדינה העדכניות לגופן, עלינו לקבוע כי חזקת תקינות המעשה המינהלי – עדיין לא נסתרה", אמר. "בהתאם, אין לנו אלא את אשר נטען על-ידי המדינה לפנינו, כי אכן חלה התקדמות משמעותית, וכי השיקולים הרחבים, המשליכים על עיתוי מימוש הצווים – עודם רלבנטיים. על כן, אציע לחברי להיעתר לבקשה, ולהורות על הגשת הודעת עדכון נוספת. עד יום 6.3.2022".

שטיין וקרא הסכימו עם הנימוק של סולברג, וגם השופט שטיין לא חסך ביקורת מהממשלה: "עיקרון החוקיות, שאותו אנו מצווים ליישם ולהעצים, אינו מאפשר למדינה 'לשבת על הגדר' במשך שנים ארוכות ולהביט ממנה על מבנים בלתי חוקיים מבלי להכריע באופן מחייב בין הסדרתם להריסתם".

המדינה הגישה את בקשת הדחייה בתחילת החודש. ח'אן אל-אחמר נמצא על אדמות מדינה בשטח C, כ-10 ק"מ ממזרח לירושלים, סמוך לכביש 1. במקום מתגוררים כ-180 בדואים בני שבט הג'האלין ובית המשפט העליון קבע כי המבנים במקום אינם חוקיים, ואישר מספר פעמים צו הריסה נגדם. באוקטובר 2018 הודיע נתניהו כי המתחם יפונה תוך זמן קצר, אך צו ההריסה מעולם לא מומש.