המערכת הפוליטית ממשיכה לסעור בעקבות החלטת היועץ המשפטי לממשלה להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקי החקירה נגדו, כפוף לשימוע. 38 ימים עד לבחירות, שרים וחברי כנסת השתתפו היום (שבת) באירועי "שבתרבות" ברחבי הארץ, והתייחסו בעיקר לשאלת הישיבה בממשלת נתניהו. שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא ביטון (כולנו): "אין על מה לדבר עד לאחר שימוע".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות   

באירוע "שבתרבות" שהתקיים בבאר שבע הבהירה השרה שאשא ביטון כי מפלגתה לא תשתתף "בחגיגה ובריקוד על הדם" של ראש הממשלה. "עמדתנו בנושא ברורה ונאמרה לאורך כל הדרך", אמרה שאשא ביטון, שרמזה כי אחרי השימוע התמונה עשויה להשתנות. "מעבר לכך, אני בטוחה שראש הממשלה יבחר נכון לאחר השימוע".

העבירו את הקיצוץ, נתניהו וכחלון (צילום: פלאש 90, אלכס קולומויסקי, חדשות)
נתניהו וכחלון, ארכיון | צילום: פלאש 90, אלכס קולומויסקי, חדשות

שאשא ביטון, שמפלגתה בראשות שר האוצר משה כחלון מדשדשת בסקרים וקרובה לאחוז החסימה, שיגרה עקיצה לעבר ראשי מפלגת כחול-לבן, בני גנץ ויאיר לפיד. "אני עדיין לא יודעת מי הם כחול-לבן, מה עמדותיהם ומה הם מבקשים לעשות למען הציבור", אמרה שאשא ביטון.

עם זאת, בכולנו לא פוסלים ישיבה משותפת בממשלה עם כחול-לבן. "אנחנו לא פוסלים אף מפלגה ציונית אך לא נהיה שותפים בגוש טכני חוסם הכולל מפלגות אנטי ציוניות המתנגדות למהותה הציונית יהודית של מדינת ישראל. השוויון בין הגושים היום הוא מדומה", אמרה שאשא ביטון.

כחול-לבן: "לא נשב עם נתניהו"

באירוע מקביל שהתקיים בנס ציונה, אמרה מועמדת כחול-לבן אורנה ברביבאי כי אחרי הבחירות נתניהו יהפוך לסחיט ויצטרך לשלם הרבה מאוד לעוצמה יהודית ולשאר המפלגות שמוכנות לשבת איתו כדי לשרוד. "אנחנו צריכים לנצח באופן מובהק כדי שנוכל למנוע את זה", אמרה ברביבאי.

לדבריה, אחרי שמפלגת כחול-לבן תנצח בבחירות, היא תקרא לליכוד להצטרף לממשלה, אך ללא נתניהו. "ראש ממשלה שעסוק בכתב אישום כה חמור בעניינו, גם אם ייצא חף מפשע, צריך לזוז הצדה", אמרה. "בהנחה שהוא זז הצדה נפנה לליכוד. אין לנו מחלוקות עם תפיסת העולם של הליכוד או עם זו של העבודה".

שותפתה למפלגה, חברת הכנסת יעל גרמן מיש עתיד, הדהדה את הדברים ואמרה כי אין בכוונתם לשבת בממשלה עם נתניהו. "הוא רימה אותי ואתכם", אמרה גרמן באירוע "שבתרבות" במודיעין.

גבאי: "לא הופתעתי מהחשדות נגד אלוביץ'"

יו"ר העבודה גינה בחריפות את התנהלותו של נתניהו בעקבות פרסום החלטת היועמ"ש והאשים אותו בפירוק מוסדות המדינה. "הוא בעצם אומר לאזרחי ישראל שמערכת שלטון החוק היא לא לגיטימית", אמר גבאי באירוע "שבתרבות" במודיעין. "הוא יעשה הכל כדי להינצל מכתב אישום. הוא רוצה לנצח בחירות כדי להעביר את החוק הצרפתי וכדי להגן על החופש שלו ולכן הוא יכול לעשות כל דבר".

גבאי גם מתח ביקורת על דברי גנץ נגד ישיבה עם נתניהו: "הוא צריך היה לומר באופן פשוט - לא נשב בממשלה בראשות נתניהו, בגלל הדרך שלו, כי אנחנו מאמינים בדברים אחרים. אבל בתגובה של גנץ היו מילים אחרות כמו 'לא בעת הזאת' או 'לא על הפרק'. הוא צריך לומר באופן ברור - לא נשב בממשלה בראשות נתניהו, כי הדרך שלו שונה מהדרך שלנו. את זה הוא היה צריך לומר ולא שמענו".

גבאי, שבעברו היה גם מנכ"ל בזק שעומדת במרכז תיק 4000 שבו נתניהו מואשם בקבלת שוחד, התייחס למעסיקו לשעבר שאול אלוביץ' ואמר שעצוב לו. "עצוב לי בשביל המדינה ובשבילו. עצוב לי שהוא הגיע למצב הזה". כשנשאל אם הופתע מהחשדות נגד אלוביץ', גבאי השיב: "כן".

גם יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, תקפה את נתניהו על רקע החלטת היועמ"ש. "היו משרדי ממשלה ומינויים שלמים שנעשו בשירות המדינה רק כדי לשמור על הישרדתו של ראש הממשלה", אמרה זנדברג ב"שבתרבות" בנס ציונה. "עם ההחלטה להגיש כתב אישום נחשף הדיל הנוסף - הכנסת כהניסטים לכנסת תמורת עוד אצבעות שישכפצו אותו בכנסת, נתניהו הכניס כהניסטים לוועדה למינוי שופטים. זה ממש למכור את הכל".

אביגדור ליברמן מציג את הרשימה לכנסת (צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות)
אביגדור ליברמן, ארכיון | צילום: הדס פארוש, פלאש 90, חדשות

קודם לכן התארח יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן ב"שבתרבות" בתיאטרון "הבימה" בתל אביב, שם התייחס אף הוא להמלצת היועמ"ש: "לא קראתי את כתב החשדות נגד נתניהו, ואני גם לא מתכוון לקרוא. מי שמוסמך בישראל לקבוע אם בן אדם אשם או זכאי זה אך ורק בית משפט. חזקת החפות שמורה לכולם, גם לראש הממשלה".

לגבי ישיבה אפשרית בממשלת גנץ, אמר ליברמן: "האם יש סיכוי שאצטרף לממשלה בראשותו? לא קיים. אני רוצה ראש ממשלה שיש לו יכולת ביצוע. ראיתי איך הוא פיקד על מבצע צוק איתן, מעולם לא הסתרתי את דעתי".