החלטת היועץ נחשפת (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

כשנתיים של חקירות אינטנסיביות בשלושה תיקים הגיעו לשלב הדרמטי ביותר שלהן: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע היום (חמישי) באופן רשמי כי נתניהו יעמוד לדין בכפוף לשימוע בעבירת שוחד בתיק 4000 (תיק בזק-וואלה), בעבירת מרמה והפרת אמונים בתיק 1000 (תיק המתנות) ובעבירת מרמה והפרת אמונים בתיק 2000 (המו"מ עם נוני מוזס). כתב החשדות הועבר לפרקליטיהם של כלל החשודים בפרשות השונות, אך חומרי החקירה עצמם יפורסמו רק ב-10 באפריל, יום אחרי הבחירות אך לפני הרכבת הממשלה. בשעה 20:00 יגיב נתניהו להחלטת היועץ בהצהרה לתקשורת. הצטרפו למשדר המיוחד

כתב החשדות המלא נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו

כך כתב היועמ"ש בכתב החשדות נגד נתניהו בתיק 1000 שבו מואשם נתניהו במרמה ובהפרת אמונים בכפוף לשימוע:

"מאז 1999 אתה מקיים עם מילצ'ן קשר בעל זיקות שונות שהעמיד אותך בניגוד עניינים חריף ומתמשך. מחודש אוקטובר 2011 ועד לחודש דצמבר 2016, לצד מערכת היחסים האישית שהתקיימה ביניכם, קיבלת טובות הנאה שונות, לעתים כמענה לבקשתך, שעיקרן אספקת טובין באופן רציף ובהיקף כספי ניכר. בתקופה הרלוונטית טובות ההנאה ניתנו לך בזיקה לתפקידיך הציבוריים ולמעמדך כראש ממשלת ישראל.

"במהלך התקופה הרלוונטית, במסגרת מילוי תפקידיך הציבוריים פעלת לטובת מילצ'ן וזאת תוך שאתה מצוי בניגוד עניינים חריף בין מחויבותך האישית למילצ'ן לבין מחויבותך לציבור, בשלושה מקרים: פעלת מול גורמי ממשל בארה"ב על מנת שיתנו למילצ'ן ויזה, בשני אירועים; פנית לשר האוצר באותה העת, יאיר לפיד, על מנת להאריך את משך הפטור מדיווח ותשלום מס הכנסה שממנו מילצ'ן נהנה; פעלת בעצמך והנחת את מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר לסייע למילצ'ן בענייני רגולציה הנוגעים לעסקת מיזוג בין חברות התקשורת "רשת" ו"קשת" על מנת שההשקעה אותה בחן מילצ'ן באותה עת, תהיה כדאית עבורו מבחינה כלכלית".

תיק 2000 (צילום: רועי עלימה / פלאש 90, חדשות)
צילום: רועי עלימה / פלאש 90, חדשות

היועץ פירט בכתב החשדות שנתניהו קיבל טובות הנאה שעיקרן קופסאות סיגרים לשימוש אישי של נתניהו, ובקבוקי שמפניות לרעייתו. בתחילה השניים קיבלו את טובות ההנאה במסגרת מפגשים חברתיים, אולם במהלך השנים אופני הקבלה השתנו והם התחילו לקבל אותן גם במשלוחים באמצעות עובדיו של מילצ'ן.

השווי של קופסת הסיגרים הייתה בין 2,000 ל-3,000 שקלים. בקבוקי השמפניה שנשלחו לרעייתו שרה נאמדו במחירים שנעו בין 250 ל-350 לבקבוק. גם תכשיטים נטען שהשניים קיבלו וסך כל טובות ההנאה ממילצ'ן בלבד שבני הזוג קיבלו נאמדו במחיר של כחצי מיליון שקלים (477,973 שקלים). מהמיליארדר ג'יימס פאקר קיבלו בני הזוג טובות הנאה נוספות בשווי של 229,174 שקלים.

היועמ"ש השתמש במילים קשות מאוד נגד נתניהו בתיק הזה ובהן הוא הסביר מדוע הוא מואשם בתיק זה בהפרת אמונים: "פגעת בדימוי השירות הציבורי ובאמון הציבור בו, בכך שמילאת תפקידים ציבוריים, ובראשם תפקידך כראש הממשלה, קיימת במשך שנים מערכת יחסים פסולה עם מילצ'ן ופאקר, במסגרתה קיבלת מהם טובות הנאה בזיקה לתפקידך הציבוריים, ולמעמדך כראש ממשלת ישראל, בדרכים שונות, לעתים על פי דרישה, באופן רציף, בכמויות ובהיקפים משמעותיים.

"פעלת במסגרת מילוי תפקידיך הציבוריים לטובת מילצ'ן, כשאתה מצוי בניגוד עניינים חריף בין מחויבותך האישית למילצ'ן לבין מחויבותך לציבור".

אישומים ב-3 תיקים נגד נתניהו (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

כך כתב היועמ"ש בכתב החשדות נגד נתניהו בתיק 2000 שבו מואשם נתניהו במרמה ובהפרת אמונים בכפוף לשימוע:

"לאורך השנים שררה בינך לבין מוזס, מו"ל ידיעות אחרונות, יריבות עמוקה. לצד זאת, כל אחד מכם החזיק באינטרס שהיה בכוחו של האתר לקדם: אתה חפצת לשפר את אופן הסיקור שלך ושל משפחתך בקבוצה, במיוחד בתקופה של מערכת בחירות, וידעת שלמוזס השפעה מהותית על התכנים. מוזס רצה להביא להטלת מגבלות על ישראל היום על מנת להיטיב עמו כלכלית באופן משמעותי.

"בשנים 2014-2008 קיימתם (נתניהו ומוזס) שלוש סדרות של פגישות שבמהלכן שוחחתם על אופן סיקורך בידיעות אחרונות ועל הטלת מגבלות על ישראל היום". לפי כתב החשדות, בפגישות שהתקיימו בשנים 2009-2008 נתניהו ומוזס הגיעו להבנה שלפיה מוזס ישפיע על אופן הסיקור בכלי התקשורת שבבעלותו ובתמורה יפעל נתניהו לבלום את העלאת מהדורת סוף השבוע של ישראל היום.

עוד עולה כי בפגישות בשנת 2013 התקיימו פגישות חשאיות של מוזס ובמהלכן הוסכם כי נתניהו יגביל את תפוצת ישראל היום או שייגבה תשלום על החינמון. נתניהו אף עדכן את מוזס שהוא פנה למו"ל ישראל היום שלדון אדלסון על המגעים אך אדלסון שלל כל אחת מהחלופות". בפגישות בשנת 2014 השניים דנו בקידום חוק ישראל היום, ובדיונים מוזס הבטיח לנתניהו לשמור עליו כראש ממשלה כל עוד הוא יכול. נתניהו דן בשיחות עם מוזס על האפשרות לשנות לרעה את הסיקור בידיעות נגד מי שנתפס על ידו כיריב פוליטי כגון כחלון ובנט.

בנימין נתניהו, החלטת היועץ (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

כך כתב היועמ"ש בכתב החשדות נגד נתניהו בתיק 4000 שבו מואשם נתניהו בשוחד:

"מחומר החקירה בתיק 4000 עולה, בתמצית, כי נרקמה מערכת יחסים של "תן וקח" - בין אלוביץ' לבין נתניהו. לפי חומר החקירה, מצד אחד, אלוביץ' היטה את הסיקור ב"וואלה" לטובת נתניהו, באופן חריג ביותר, כדי שייטיב עמו ועם חברות שבשליטתו ובהן חברת "בזק", ומצד שני, פעל נתניהו, תוך ניצול כוחו השלטוני והביצועי בתחום הרגולטורי, כדי להיטיב עם חברת "בזק", בתמורה להטיית הסיקור. לפי הראיות, נתניהו דרש בעצמו ובאמצעות מקורביו, באופן תדיר, פעמים רבות, הטייה של הסיקור באתר "וואלה". אלוביץ' פעל רבות למימוש הדרישות שהתקבלו מנתניהו וסביבתו, באמצעות הנחיית אנשי האתר ובראשם מנכ"ל וואלה, אילן ישועה. מדובר היה בהשתדלות חריגה ביותר בעבור נתניהו, ובהיענות חריגה לדרישותיו - מבחינה כמותית ואיכותית - אם בדרך של הענקת סיקור אוהד וחיובי, ואם בהסרה או עיכוב של סיקור בעל גוון ביקורתי, והכל באופן שמשרת את מטרותיו של נתניהו.

"ואכן, במקביל, נתניהו, בכובעו כשר תקשורת וכראש הממשלה, אישר או היה מעורב באישור, של פעולות רגולטוריות משמעותיות ביותר הנוגעות לאלוביץ' ועסקיו שהיטיבו עימו בסכומי עתק. חומר הראיות מלמד כי כל הפעולות האלה נעשו מתוך רצון של נתניהו לספק תמורה לחברת "בזק" וחברות נוספות שהיו בשליטת אלוביץ' בעבור הטיית הסיקור ב"וואלה" וביודעו שההיענות החריגה של אלוביץ' ניתנה לו מתוך ציפיה ומטרה שיפעיל את סמכויותיו השלטוניות לטובתו.

"מחומר הראיות עלו גם שני אירועים המלמדים על חשד לביצוע עבירות נוספות. כך עלה כי גב' שרה נתניהו ויאיר נתניהו הנחו את חפץ ליצור קשר עם איריס אלוביץ' ולוודא שהיא מוחקת את תכתובות הטלפון ביניהם, וזאת על רקע חשש מפתיחה בחקירה שתעסוק במערכת היחסים של נתניהו עם אלוביץ'. כן עלה אירוע נוסף שעניינו מרמה שבוצעה לכאורה על ידי שרה נתניהו כלפי מבקר המדינה ונציגיו בשנת 2016 בקשר עם תשלום שכרו של ניר חפץ בגין שירותי ייעוץ תקשורת שהעניק למשפחת נתניהו. לפי העולה מחומר הראיות משפחת נתניהו היתה אמורה לשלם על שירותיו של ניר חפץ כיועץ תקשורת פרטי שלהם, אולם היא לא היתה מעוניינת לשלם את שכרו. לפיכך, שרה נתניהו וחפץ סיכמו, ביוזמתה, כי היא תשלם לחפץ באמצעות המחאות אישיות סכומים שהתחייבה לשלם עבור שירותיו, והוא יחזיר לה סכומים אלה בכסף מזומן, באופן שיביא לכך ששרה נתניהו לא תשלם בפועל עבור שירותיו של חפץ, אך תוכל להציג מצג לגורמים שידרשו זאת, לפיו שכרו שולם על ידה".

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
דריכות לקראת החלטת היועמ"ש מנדלבליט | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

מהליכוד נמסר בתגובה להחלטת היועץ: "איש לא מופתע מהודעת היועץ שהגיעה אחרי שלוש שנים של מכבש לחצים אדיר שהופעל עליו על ידי התקשורת, השמאל והפקידות המשפטית כדי שיגיש נגד ראש הממשלה כתב אישום בכל מחיר – גם כשאין כלום. העיקר שזה יהיה לפני הבחירות.

"מדובר ברדיפה פוליטית. מסע הציד נגד ראש הממשלה התחיל בניסיון להדביק לו ארבעה תיקי שוחד. כבר עכשיו, עוד לפני השימוע, שלושה מהם קרסו. גם שאר הטענות יקרסו כמו מגדל קלפים כשראש הממשלה יתעמת עם עדי המדינה, יביא עשרות עדים שבאופן תמוה לא נחקרו ויציג את המסמכים והפרוטוקולים שמוכיחים שכל פעולותיו והחלטותיו של ראש הממשלה נעשו כדין.

"פרסום חד צדדי של הודעת היועץ כחודש בלבד לפני הבחירות, מבלי שניתנת לראש הממשלה הזדמנות להפריך את האשמות השווא הללו, היא התערבות בוטה וחסרת תקדים בבחירות. מטרתה אחת: הפלת ממשלת הימין בראשות נתניהו והעלאת ממשלת שמאל בראשות לפיד-גנץ. אסור לתת לזה לקרות".

במקביל, עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג ממשרד שינמן-נגב-ניב, המייצגות את נוני מוזס, מסרו: "נוני מוזס לא הציע שוחד לנתניהו. פרשנות זו לשיח שהתקיים ביניהם היא שגויה, ואינה תואמת את התמונה העובדתית והנורמטיבית, בוודאי במצב שאין טענת שוחד כלפי נתניהו. ראיה מלאה של המציאות ושל השיח המורכב שהתקיים בין השניים, כפי שנציג בפני היועץ המשפטי בשימוע, לא רק שאינה תומכת בפרשנות פלילית, אלא עומדת בסתירה לפרשנות כזאת.

"לנוני מוזס עומדות טענות משפטיות ועובדתיות חזקות, ואנו מאמינים שלאחר הליך השימוע - התיק נגדו ייסגר, ויתברר כי הוא לא עבר עבירה פלילית. ככלל, יחסים בין תקשורת לאנשי ציבור, לרבות פוליטיקאים, הם אבן יסוד במדינה דמוקרטית. ניסיון לצבוע מערכת יחסים כזאת, מורכבת ומסובכת ככל שתהיה, בצבעים פליליים - הוא בעייתי ומסוכן. מאז שפרצה הפרשה, נמנע נוני מוזס מלהתייחס לנושאים שעלו בחקירה, וכך יעשה גם בשלב זה".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות