הרגע המכריע: בית המשפט העליון דן הערב (חמישי) בהרכב מורחב של 9 שופטים בערעור שהגיש חבר הכנסת לשעבר עמיחי שיקלי - נגד החלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שלא לאשר את מועמדתו ברשימת הליכוד. תחילה, דן הרכב השופטים בערעור שהגישה מפלגת בל"ד על פסילתם מההתמודדות לכנסת, וכן בעניינה של חה"כ עידית סילמן - שתוכל להתמודד בליכוד. כלל ההחלטות יתקבלו ביום ראשון.

"הסתמכתי על פסיקת המחוזי, אחרת הייתי רץ עצמאית"

במהלך הדיון, ביקש שיקלי לדבר מול השופטים והנוכחים באולם והדגיש: "אני עומד מאחורי הדברים שנאמרו בפתח הדיון. אני מצר על הדברים שנאמרו לגופו של אדם. אני כופר מכל וכל. דבקתי בעמדת הסיעה, הייתי נאמן לבוחר". עוד הוסיף שיקלי כי "היה לי ברור שיש פה פשרה, הסתמכתי באופן מוחלט על פסיקת המחוזי - אחרת הייתי רץ עצמאית".

בתגובה, נציגת הייעוץ המשפטי של הכנסת אמרה שהיה ברור בפשרה במחוזי שזה לא סוף פסוק - ושייתכן ותהיה החלטה בוועדת הבחירות. השופטת ברק-ארזז השיבה: "אז בשביל מה הייתה הפשרה?"

נציג מחלקת בג"צים, יונתן ציון מוזס, אמר: "שיקלי והליכוד סברו שיש ליו"ר סמכות, ורק לאחר ההחלטה אמרו שאין כזו". הנשיאה חיות הבהירה: "סמכויות ההאצלה (של הסמכות) היא ליו"ר ולסגניו".

לאחר מכן, השופט סולברג פנה בשאלה למוזס: "יועמ"ש הכנסת, ועדת כנסת, סיעת ימינה שממנה פרש שיקלי - כל אלה העניקו לו הסתמכות שהערעור שלו במחוזי מאפשר לו להתפטר לאחר שהוא משך את הערעור. האם זה לא מספיק?". השופט גרוסקופף הוסיף: "גם סיעת ימינה השתהתה ולא היה דחוף לה להכריז עליו כפורש. האם זה לא הגיוני גם לשיקלי להשתהות?"

הנציג מוזס השיב לסולברג ואמר: "הסוגיה שעמדה במוקד, כפי שציינה הנשיאה חיות, היא רק סוגיית עצם הפרישה. גם אם נמשיך הלאה - סיעת ימינה במעמד הדיון התנגדה לכך"?

בתחילת הדיון, נציג הליכוד התנצל בשמם של שיקלי ויו"ר האופוזיציה נתניהו על כך ש"התנסחו בלהיטות יתר". נשיאת העליון חיות הבהירה שלא מדובר בטיעון משפטי - אך ההתנצלות במקומה. בנוסף, היא אף ביקשה משיקלי שנמצא בדיון לקום והתנצל - אך הוא סירב.

מסתמן: סילמן תתמודד ברשימת הליכוד

מוקדם יותר הערב, התקיים דיון גם בעניינה של חה"כ סילמן, שבו התרחש רגע דרמטי כאשר מרצ משכה את העתירה, זאת לאחר שנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הציעה לעשות זאת מפני ש"אין בה טעם". המשמעות - תוכל להתמודד ברשימת הליכוד בבחירות הקרובות. בניגוד למרצ, בתנועה לאיכות השלטון לא משכו את עתירתם - השופט סולברג המליץ להם לעשות זאת.

חה"כ מיכל רוזין ממפלגת מרצ, התייחסה מיד לאחר מכן להמלצה של הנשיאה חיות, ואמרה כי "השופט עמית אמר שמפלגת ימינה לא ביקשה את הפרשתה, ולכן הנימוקים שלנו חלשים יותר מאשר באירוע שיקלי". עוד הוסיפה: "למרות שהציבור מבין שהסוגייה האתית והמוסרית פה חריפה יותר - אם לא אותו הדבר". את הדברים אמרה בתוכנית "חמש עם" רוני בר-און וניסים משעל ברדיו 103FM.

הנשיאה חיות אמרה כי "חבר הכנסת יואב קיש מהליכוד נשאל אם סילמן ושיקלי ישוריינו ברשימה, והשיב ש'הסכמים צריך לכבד' - מכך נובע שיש הסכם". עו"ד מיכאל ראבילו, שמייצג את סילמן ושיקלי, אמר מנגד כי לא מדובר בשוחד פוליטי שנרקם עם הליכוד. "זו תופעה חמורה ואין לתת לזה יד - ההכחשה שלנו היא חד משמעית", הדגיש.

קודם לכן, השופטת דפנה ברק-ארז פנתה לנציג מפלגת מרצ שהגישה את בקשת הפסילה: "השאלה היא אם הטיעון של אדוני לא גורר אותנו לפוליטיקה?". 

ועדת הבחירות (צילום: החדשות 12)
מפלגת בל"ד | צילום: החדשות 12

סיקור N12 בנושא:

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות החליטה שהתיקים יידונו בפני הרכב מורחב שכולל את המשנה לנשיאה, השופט עוזי פוגלמן, ואת השופטים נעם סולברג, דפנה ברק-ארז, ענת ברון, דוד מינץ, יוסף אלרון, יעל וילנר, עופר גרוסקופף.

הנשיאה חיות על בל"ד: "מפלגה על גבול האסור"

בפתח הדיון פנה השופט אלרון לחברי הכנסת של בל"ד בנוגע לאמירות שהשמיעו בדבר תמיכה בטרור: "תגישו הצעת חוק שתקדם מדינת כל אזרחיה?", שאל השופט אלרון. בהמשך, השופט סולברג שאל: "למה לתת הצהרות בבית המשפט ובסוף לא לתקן את זה במצע?", בהתייחסו לסתירה העומדת במצע המפלגה אל מול אמירותיהם של חברי בל"ד. 

בית המשפט העליון דן בערעור בל"ד (צילום: לע"מ)
בית המשפט העליון דן בערעור בל"ד | צילום: לע"מ

לאחר מכן, הנשיאה חיות נזפה בנציג מפלגת "אנחנו" שהגישה את בקשת הפסילה: "לא ביססתם את התשתית הראייתית, והבוקר ביקשתם להגיש ראיות נוספות - כשמבקשים לפסול רשימה מלהתמודד בכנסת, ויש לכם ראיות, מגישים את כולן".

"כבר בפסיקה הקודמת אמרנו שהמפלגה הזאת בגבול האסור ושיש בעיות. השאלה אם הבקשה הזאת הצליחה להעביר אותה אחרי הגבול האסור", המשיכה חיות. השופטים, שהודיעו כי יפרסמו את החלטתם ביום ראשון, נזפו במגישי בקשת הפסילה וטענו כי הם לא ביססו כראוי את התשתית הראייתית. 

יועמ"שית הכנסת מתנגדת לפסילת שיקלי

מוקדם יותר היום, היועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק הגישה את חוות דעתה בנוגע לערעור של ח"כ שיקלי בפני בית המשפט העליון על פסילתו מהתמודדות ברשימת הליכוד בבחירות לכנסת ה-25, וטענה כי יש לאפשר לו להתמודד. היועץ המשפטי לוועדת הבחירות טען כי הוועדה עומדת על דעתה בעניין הפסילה, וכי "דין הערעור להידחות".

עמיחי שיקלי (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
עמיחי שיקלי | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

מטעם היועצת המשפטית לממשלה עו"ד בהרב מיארה צוין בחוות הדעת כי "אין מקום בנסיבות העניין, מבחינה מוסדית, כי הייעוץ המשפטי לממשלה יידרש לגופם של דברים". בחוות הדעת שבו והבהירו את עמדתם: "שיקלי התפטר בפועל בחלוף 80 יום מקביעת הוועדה. זה אינו 'בסמוך', לא על פי לשון חוק היסוד ולא על פי תכליתו".

גם בל"ד הגישה לפני כשבוע ערעור - לאחר שנפסלה על ידי ועדת הבחירות המרכזית מלהתמודד בבחירות. למרות שתקף את החלטת ועדת הבחירות, אותה כינה "פוליטית", יו"ר בל"ד, סמי אבו שחאדה, הודיע רשמית כי יעתור לבית המשפט העליון נגד ההחלטה. לתפיסת אבו שחאדה, "הפתרון הוא לשנות את מדינת ישראל ממדינה יהודית למדינה דמוקרטית".