החוק לפיזור הכנסת צפוי לעבור היום (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית, כאשר עד להצבעות על ההליכה לבחירות צפויה הכנסת לקדם כמה חוקים נוספים. עם פתיחת הדיונים במליאה, חוק פיזור הכנסת המתוקן עבר בקריאה ראשונה ברוב של 75 תומכים מול 5 מתנגדים. תאריך הבחירות הסופי ייקבע בקריאה השלישית. בימים האחרונים בוצע מרתון חקיקה של עשרות חוקים, אך כמה מהחוקים נותרו במוקד המחלוקת – ובהם חוק המטרו והחוק שיסייע לביטול הוויזות לארה"ב.

ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12:

לפי מה שמסתמן כרגע, חוק המטרו לא צפוי להתקדם, אך יהיו ניסיונות נוספים להגיע להסכמות במהלך היום. לגבי חוק הוויזות, יש לחץ ציבורי אבל אין עדיין הבנות. חלק מחברי הכנסת בליכוד לא יודעים איך לבשר לאנשים שממתינים לחוק הוויזות, מדוע הוא לא עבר ברגע האחרון. מלבד השיקול הציבורי, מדובר גם בשיקול מדיני, כאשר השגריר האמריקני קרא אתמול לליכוד לאשר את העברת החוק.

חוק המטרו מנוצל על ידי האופוזיציה כקלף מיקוח, כאשר הם מציעים לתמוך בהצעת החוק בתמורה להקדמת הבחירות, כך שהן ייערכו בתאריך שבו הישיבות בחופש. גם יש עתיד לא חפה מאשמה, ונראה כי היו"ר יאיר לפיד לא מתכוון להיות המבוגר האחראי שיפתור את הפלונטר.

במחאה על העיכוב באישור חוק המטרו בקריאה שנייה ושלישית, בישראל ביתנו הצביעו נגד החוק לפיזור הכנסת והודיעו שהם מתכוונים להגיש מאות הסתייגויות כדי לעכב את הדיונים. בהודעה רשמית שהוציא ליברמן כתב: "ברגעים אלו, אני מצפה, לפחות, מכל חבריי בקואליציה לשים את כל השיקולים הפוליטיים בצד ולפעול אך ורק לטובת האינטרס הלאומי".

 

ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית

גם חוק האיזוק האלקטרוני לגברים אלימים עדיין תקוע, כאשר לחצים גדולים מופעלים על חברי הכנסת להעביר את החוק - לא רק מצד הקואליציה, אלא גם מצד חברים באופוזיציה. קורבנות של אלימות במשפחה פנו בהודעות לנייד של ח"כ קיש בבקשה להעביר את חוק האזיק האלקטרוני. רוחמה גמרמן כתבה לו- "אני בסכנת חיים ממשית להירצח על ידי הגרוש שלי, בבקשה עשה כל שביכולתך כדי שהצעת החוק תעבור". ליאת אנשל שניצלה מרצח כתבה: "אני עם צו הרחקה וחוששת לחיי".

בנוסף, ישנם שורה של חוקים של חברי כנסת שונים שתקועים בוועדה לביטחון הפנים, שמנהלת חה"כ מירב בן ארי.

סוגיה שכן צפויה להתקדם היום, היא הבקשה להגדלת מימון המפלגות. הוועדה הציבורית צפויה להחליט מה העמדה שלה, וחברי הכנסת הסכימו לקבל את ההמלצות. עוד אין החלטה סופית של הוועדה, ורק מרגע שתהיה המלצה שלה ההצעה תעלה לקריאה שנייה ושלישית. אתמול לא הצליחו חברי הכנסת להגיע להסכמה בדיון בוועדה, ולכן ההחלטה הועברה לוועדה הציבורית – שתקבע מה יהיה גובה המימון. חברי הכנסת הסבירו לחברי הוועדה למה הם צריכים עוד כסף, והם צריכים להחליט.

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו בכנסת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
האופוזיציה תסכים לקדם את החוקים שבמחלוקת? נתניהו וסמוטריץ' בכנסת | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

בגלל שהיה ויכוח בין המפלגות ובגלל שהוקמה ועדה ציבורית שאמורה לעסוק במימון המפלגות, חברי הכנסת הסמיכו את הוועדה להמליץ מה יהיה גובה המימון – כך שמה שתחליט הוועדה זה מה שיהיה.

השר יאיר לפיד בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ייכנס לתפקיד ראש הממשלה בחצות? לפיד בכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עוד חוק שצפוי לעבור, הוא ההצעה לפיזור הכנסת עצמה. ההערכה היא שהדיון על הפיזור יהיה בסביבות 18:00, כאשר בקואליציה המטרה היא לסיים את ההצבעה לפני חצות. מרגע שהחוק עובר, לפיד הופך כמעט אוטומטית לראש הממשלה – כך שאם החוק יעבור לפני חצות לפיד ייכנס לתפקיד בחמישי, אם הוא יעבור אחרי חצות לפיד ייאלץ להמתין יום נוסף. גם תקנות יו"ש יוארכו אוטומטית עם אישור הפיזור של הכנסת.