חברי הכנסת מהליכוד יואב קיש ושלמה קרעי איימו אתמול שהיועצת המשפטית לממשלה תפוטר אם הליכוד יעלה לשלטון. קיש התנה זאת בתמיכתה במינוי רמטכ"ל, קרעי איים במפורשות ללא תנאי. מתברר שפיטורי יועץ משפטי לממשלה אפשריים רק אם הם עומדים בתנאים שנקבעו בהחלטת ממשלה לפני כ-20 שנים. ראש הממשלה לפיד שוחח עם בהרב-מיארה ואמר שהוא מגבה אותה.

מתברר שפיטורי יועץ משפטי לממשלה אפשריים רק אם הם עומדים בתנאים שנקבעו בהחלטת ממשלה לפני כ-20 שנים. הסיבה שאנו חוזרים אל החלטה מלפני שנים טמונה בעובדה שאין חוק שמסדיר את הליך המינוי והפיטורין של היועמ"ש, אם כי לאורך השנים עלו הצעות שונות. החלטת הממשלה, שהתקבלה בשנת 2000, אימצה חלק מהמלצות ועדת שמגר, שהוקמה בעקבות פרשת בר-און חברון.

טקס הכניסה לתפקיד של היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד ג (צילום: נתן וייל, לע"מ)
ח"כים מהליכוד איימו. היועמ"שית גלי בהרב-מיארה בטקס הכניסה לתפקיד | צילום: נתן וייל, לע"מ

באותה החלטה נכתב כי הממשלה רשאית, בהתייעצות עם ועדת האיתור, להפסיק את כהונת היועץ המשפטי לממשלה. ההחלטה מנתה את המקרים שבהם ניתן לעשות זאת:

  1. במקרה של חילוקי דעות מהותיים וממושכים בין הממשלה ובין היועץ המשפטי, היוצרים מצב המונע שיתוף פעולה יעיל.
  2. אם היועץ המשפטי עשה מעשה שאינו הולם את מעמדו.
  3. אם היועץ המשפטי אינו כשיר עוד לבצע את תפקידיו.
  4.  כאשר מתנהלת חקירה פלילית נגד היועץ המשפטי או הוגש נגדו כתב אישום.

מכיוון שמדובר בתנאים מפורשים וברורים, נראה שהממשלה הבאה תתקשה להפסיק את כהונת היועצת המשפטית לממשלה במצב הנוכחי, וסביר שבג"ץ יתערב בהחלטת כזאת. עם זאת, התנאים הללו נובעים מהחלטת ממשלה, ולכן לכאורה אפשר לשנות אותם, או לקדם חקיקה שתעגן תנאים אחרים.

יואב קיש (צילום: חדשות 12)
חזר בו, ח"כ קיש | צילום: חדשות 12

נקודה נוספת שצריך להזכיר היא שבכהונתו האחרונה של נתניהו, בג"ץ קבע כי הסדר ניגוד העניינים שגיבש היועמ"ש מחייב את נתניהו. לפי ההסדר הזה, נתניהו לא יכול היה לעסוק במינויים כמו יועץ משפטי או פרקליט מדינה, בשל ענייניו המשפטיים.

במקביל, ראש הממשלה יאיר לפיד שוחח היום עם היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ואמר שהוא מגבה אותה ומחויב לשמור על מערכת המשפט. "רה"מ הדגיש בפניה את הגיבוי המלא שהוא מעניק לה ואמר כי הוא סמוך ובטוח שמערכת המשפט תמשיך בעשייה המקצועית, העניינית והממלכתית, כפי שנעשתה עד כה", נכתב בהודעה שנמסרה מטעם לשכת רה"מ. "ראש הממשלה הודה ליועמ"שית על העבודה, וחזר על המחויבות לשמור על מערכת המשפט מפני אלה שרוצים לפגוע בה".

ראש הממשלה יאיר לפיד בישיבת הממשלה (צילום: ap)
גיבה את בהרב-מיארה. ראש הממשלה לפיד | צילום: ap

קיש חזר בו, קרעי: "מותר לנו להבטיח להחליף פקידי ממשל"

אתמול חברי הכנסת שלמה קרעי ויואב קיש מהליכוד איימו שאם הליכוד ישיג 61 מנדטים, היועמ"שית תפוטר. חבר הכנסת קיש אמר זאת בעקבות הדיווח שבהרב-מיארה צפויה לאשר מינוי רמטכ"ל, ואמר שאם תעשה זאת – היא תפוטר כשהליכוד יעלה לשלטון.

היום ח"כ קיש חזר בו בריאיון ל-103FM. "אם זה היה נשמע איום, לא זו הייתה כוונתי. התכוונתי לומר שאם היא מאפשרת את הדבר הזה זו החלטה פוליטית וטעות קשה שלה", אמר. "הטעות שלי היא שהוספתי את המשפט הנוסף, כשצייצתי את זה לא חשבתי שאעלה לכותרות. לא זו המטרה שלי".

שלמה קרעי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
טען שלא מדובר באיום. ח"כ שלמה קרעי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

חבר הכנסת שלמה קרעי הגיב הבוקר בשיחה עם N12 לדבריו ואמר שלא מדובר באיום. "יש לנו משנה סדורה ואידיאולוגית שחלק ממנה זה להחזיר את השלטון לידי נבחרי הציבור", אמר. "ממשלה נבחרת יכולה שתהיה לה הבטחה להחליף פקידי ממשל שהיא חושבת שהם לא יממשו את האג'נדה שלה".

הרקע לדברי קיש הוא כוונת גנץ למנות רמטכ"ל בקרוב. לפני כשבועיים, היועמ"שית הסתייגה מהכוונה של שר הביטחון, ואמרה שמינוי כזה יכול להיעשות "רק בצורך חיוני". זאת, מכיוון שכבר אז הכנסת הייתה לקראת פירוק, אף שטרם התפזרה בשלב הזה. אתמול הועברה ליועמ"שית חוות דעת ביטחונית, שכוללת גם מסמכים מסווגים, ולפיה ניתן למנות רמטכ"ל גם בזמן ממשלת מעבר. ההתפתחות הזו הביאה את ח"כ קיש לאיים, וכאמור הוא חזר בו מהאיום מוקדם יותר היום.