חודש לפני שנת הלימודים ולא בדקה התשעים, הושג היום (ראשון) מתווה של משרד החינוך לפתיחת שנת הלימודים - וזה ידרוש אישור קבינט ותלוי בתחלואה. במקביל, ראש הממשלה נפתלי בנט כינס הערב דיון על המתווה שבמסגרתו ייפתחו בתי הספר וגני הילדים. מצד אחד עמדה שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון שהציגה תוכנית מקלה - פתיחה כמעט מלאה עם מינימום בידודים. מהצד השני ניצב משרד הבריאות שדרש הרבה יותר הגבלות.

חילוקי הדעות בין משרדי הבריאות והחינוך נסובים סביב שתי סוגיות עיקריות: משך הבידוד לתלמידים שבאו במגע עם חולה מאומת, ושאלת עידוד ההתחסנות והחיסונים בתוך מערכת החינוך. משרד הבריאות מציע מתווה שלפיו יבוצע פיילוט במערכת החינוך החרדית שמתחילה את פעילותה לפני 1 בספטמבר. במסגרת הפיילוט, תלמידים שבאו במגע עם חולה מאומת יעברו בדיקות קורונה במשך שבוע ברצף.

ראש הממשלה נפתלי בנט פנה לשרת החינוך בדיון בניסיון לקדם פשרה: "יפעת, את לא רוצה חיסונים בבתי הספר וניצן לא מוכן לקצר את ימי הבידוד כי זו עמדת גורמי המקצוע שלו. לכן, יש אפשרות שכל משרד יתבצר בכוח שלו - את תסרבי לחסן והוא יסרב לקצר - או האפשרות השנייה - שתשבו יחד ובדיאלוג משותף תמצאו פשרות, כמו שמצופה מכם. אתם יודעים לעבוד יחד בדיאלוג".

המחלוקת על החלטת המנהל

על פי המתווה המלא של משרד החינוך, הלימודים יתקיימו ברצף ובשגרה מהגן ועד לכיתות י"ב, כולל החינוך הבלתי פורמלי - ללא קפסולות, אך עם מסכות. בנוסף, יבוצע פיילוט משותף למשרדי הבריאות והחינוך שלפיו סביבתו של מאומת תוכל לחזור ללמידה בבדיקה שלילית אחת ובתום 48 שעות - זאת בשונה מהמצב הקיים שבו יש יותר מ-40 מבודדים במערכת החינוך.

התוכנית כוללת פתיחה של כל מוסדות החינוך ללמידה פיזית, ללא תלות בצבע הרשות ומדיניות בידוד מותאמת למערכת החינוך. כמו כן, עם המעבר של רשות לצבע כתום - יתבצעו מהלכים בית-ספריים לצמצום מגעים. בנוסף, יתוגברו פעולות מניעה ואיתור באמצעות תוכנית "מגן חינוך" ושילוב בדיקות מהירות.

סגירת מוסד חינוכי תיעשה רק בהינתן עלייה משמעותית בתחלואה במוסד החינוכי, בהחלטה משותפת של מנהל המחוז ולשכת הבריאות. מסגרות הצהרונים יפעלו כבשגרה ופעילויות בלתי פורמליות יתקיימו בכל תנאי, אך ברשויות כתומות ואדומות הן יתקיימו רק בשטחים פתוחים. ההסעות יופעלו כרגיל.

עיקר המחלוקות עם משרד הבריאות היא לגבי היישובים הכתומים והאדומים. מבחינת משרד החינוך האוטונומיה היא של המנהל, כך שהוא יחליט אם לקיים למידה בקפסולות, להחזיר חלק מהילדים ללמידה מרחוק או לפצל את שכבות הגיל. במשרד הבריאות לא מוכנים לזה.

בנט: "נשמע מומחים ונקבל החלטות"

בדיון על המתווה לפתיחת שנת הלימודים השתתפו שרת החינוך, שר הבריאות, השר במשרד האוצר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד החינוך, מנכ"ל משרד הבריאות, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, יו"ר מרכז השלטון המקומי, פרופ' ערן סגל, פרופ' רן בליצר, פרופ' רונית קלדרון וגורמי מקצוע נוספים.

ראש הממשלה בנט אמר בפתח הדיון: "אנחנו פה בשביל לשמוע את התוכניות של משרד החינוך עם משרד הבריאות - איך אנחנו פותחים שנת לימודים כסדרה. המטרה שלנו, כמו שכולם יודעים, היא לא לפגוע בכלכלה, לא לפגוע בחינוך ולא לפגוע בשגרת החיים. אני כן אגיד שכדי להגיע לזה, ואני חושב שעכשיו זה זועק בכל העולם, ברור שאנחנו צריכים לחסן את הציבור הישראלי כמה שיותר".

"אני רואה מה עושים בארצות הברית, בצרפת ובאנגליה בענייני המרצת חיסונים", המשיך בנט. "בסופו של דבר, אנחנו גם יודעים שצריך מסה קריטית כדי לחסום את המגפה - אז צריך להמריץ את כולם. אני רוצה לשמוע גם מומחים, גם את יו"ר מרכז השלטון המקומי וגם את השרים. נשמע את הדברים ונקבל החלטות".

על רקע הדיון במשרד ראש הממשלה, הערב פורסמה ב"תוכנית חיסכון" ביקורת חריפה של שרים בקבינט הקורונה נגד שרת החינוך שאשא-ביטון. "שרת החינוך עסוקה בעיקר בעצמה ובכותרות לתקשורת", תקפו השרים. "היא התאהבה בפוזיציה ומתעלמת מהמלצות גורמי המקצוע. היום מוציאה הודעה לתקשורת שמכריזה על פתיחת שנת הלימודים לפני דיון ראשון בקבינט. התנהלותה הפופוליסטית ולא רצינית. בריאות תלמידי ישראל זה דבר רציני. הגיע הזמן שתבין שהיא כבר לא יו"ר ועדה אלא שרה בתפקיד ביצועי".