שרשרת טעויות ביציאה מהאיחוד האירופי (צילום: רויטרס, חדשות)
משבר הברקזיט - והאפשרויות של מיי | צילום: רויטרס, חדשות

מי היה מאמין שניתוק יחסים הדוקים של ארבעה עשורים בהליך שלא נעשה עד כה מעולם, שסבך של אינטרסים, פוליטיקה, אגו ויחסים בינלאומיים, מי היה מאמין שזה יהיה כל כך מסובך? התשובה היא כמובן, כולם.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

במשך שנתיים ניהלה בריטניה משא ומתן מול האיחוד על הסכם היפרדות. אין חובה לעשות את זה, האמנה האירופית מדברת על פרידה נטו, לא על הסכמים, אלא ששני הצדדים הבינו שעדיף לכולם להיפרד בטוב מאשר ברע. הבעיה היא שבטנגו הזה יש יותר משני רקדנים: בפרלמנט הבריטי יש מי שחושבים שההסכם שהושג לא קיצוני מספיק, אחרים חושבים שהוא קיצוני מדי, ויש קבוצה שלישית שעוד מאמינה שאפשר לבטל את הברקזיט לגמרי.

כל אלה הובילו אותנו למקום שבו אנחנו נמצאים - 16 ימים לפני ההיפרדות ולאיש לא ברור מה יקרה ב-29.3. ההסכם של מיי נדחה פעמיים, בפעם הראשונה ברוב חסר תקדים. היא הצליחה לשנות אותו מעט, להכניס שיפורים קטנים, אבל הפרלמנט לא השתכנע.

מיי תלך למשאל עם נוסף? (צילום: רויטרס, חדשות)
מיי תלך למשאל עם נוסף? | צילום: רויטרס, חדשות

אז מה קורה עכשיו?

הערב יצביע הפרלמנט הבריטי על היפרדות ללא עסקה, פרידה קשה מהאיחוד. זה תרחיש קיצוני, שינוי דרמטי של המצב הקיים שיכניס את אירופה ובעיקר את בריטניה אל הלא נודע. מיי השתמשה בתרחיש הזה עד היום כקלף מיקוח - ניסתה לאיים שאם לא תקבל את מה שהיא רוצה התרחיש הקשה הזה יתממש. אז חברי הפרלמנט עשו לה סוג של תרגיל, גם דחו את העסקה שלה וגם החליטו להעניק לעצמם סמכות לשלול את האלטרנטיבה.

על פי ההערכות הפרלמנט ידחה הערב אפשרות של היפרדות ללא עסקה, לפחות לעתיד הקרוב, ולכן מחר תיערך בפרלמנט הצבעה נוספת על דחייה של הברקזיט. לפי הכללים, בריטניה יכולה לבקש מהאיחוד האירופי עוד זמן, כל מדינות האיחוד צריכות לאשר את הבקשה פה אחד. גם האיחוד לא רוצה להיפרד ללא עסקה ולכן הוא כנראה יעניק לבריטים זמן - שבועות? חודשים? שנים? זה מאוד תלוי במה בריטניה תציע בתמורה.

גורמים בבריטניה: זו מערכה מתמשכת (צילום: רויטרס, חדשות)
הבלבול נמשך - פחות מ-400 שעות לדד-ליין | צילום: רויטרס, חדשות

איש לא רוצה להגיע לאותו מצב שבו אנחנו נמצאים היום בעוד כמה חודשים, לכן באיחוד האירופי אמרו שיאשרו ארכה רק אם בריטניה תציג סיבה מוצדקת ותוכנית חדשה. תרזה מיי יכולה להודיע פתאום שהיא רוצה לערוך שוב משאל עם, להעניק לאזרחים הבריטים את הסמכות להחליט שוב אם נשארים באיחוד או עוזבים ובאילו תנאים. היא יכולה לנסות להגיע לפשרות עם רוב חברי הפרלמנט, לשכנע איכשהו לתמוך בהסכם שלה או להציע הסכם חדש. מיי גם יכולה שהגיעה למבוי סתום, להכריז על בחירות כלליות או להתפטר.

שליח החדשות באירופה, אלעד שמחיוף (צילום: חדשות 2)
אלעד שמחיוף | צילום: חדשות 2

כל האופציות האלה פתוחות וסבירות וגם כעת, כ-390 שעות לפני שבריטניה אמורה לצאת מהאיחוד האירופי, אין מי שיודע לאיזה שביל נגיע בסופו של דבר. הרבה פוליטיקאים הבטיחו הבטחות רבות במהלך השנתיים האחרונות, בינתיים הברקזיט הוא היחיד שמקיים - הבטיח להיות בלאגן אחד גדול וזה בדיוק מה שהוא.