גם בשלב הזה, שבו נראה שהאירועים עלולים להתדרדר במהירות להסלמה, ראוי לזכור שאין מדובר בגזירת גורל. הג'יהאד האסלאמי אמנם משוחרר מרבים מהשיקולים האסטרטגיים של חמאס, אך בכוחו של חמאס לפעול בכדי להוריד את ראשי הג'יהאד מהעץ ולהשיב את המצב לשגרה. ניתן להניח שגם גורמים בין-לאומיים שותפים למאמצי ההרגעה.

צה"ל פרסם הבוקר (חמישי) לציבור את הסיבה בגינה אנו עדים בימים האחרונים להיערכות מוגברת באזור העוטף – התרעה מודיעינית קונקרטית לפיגוע של הג'יהאד האסלאמי. סביר להניח, גם לאור ניסיון העבר, שדרך הפעולה המועדפת על הג'יהאד תהיה ניסיון להוצאת פיגוע נ"ט או פיגוע צליפה באזור הגבול. זו גם הסיבה שבאזור מורגשת נוכחות כבדה של כלי טיס שמטרתם איתור אותן חוליות וסיכולן מבעוד מועד.

בהיעדר הצלחה, ייתכן ודרך הפעולה שיבחר הג'יהאד תהיה ירי רקטי לעבר האזור. במקביל, יש לציין את המובן מאליו מבחינת החובה המקצועית של צה"ל – אם המידע המודיעיני והיכולת המבצעית יאפשרו זאת, יש להסיר את האיום לפגיעה באזרחים ישראלים גם במחיר הסלמה פוטנציאלית. אין הדבר דומה לפריקת מתחים או צעדי ענישה שעלולים לגרור את האזור למערכה שלא ישראל ולא חמאס מעוניינות בה. במקביל, הפעילות המבצעית המתקיימת ביהודה ושומרון תימשך מתוך ידיעה ברורה שדברים עלולים להסתבך, שמחבלים צפויים להיפגע ושמבצע ממוקד למעצר בכירים (כמו המבצע בג'נין שהחל את המתיחות הנוכחית) יכול גם להתדרדר למערכה רחבה יותר. אין שום אפשרות אחרת אלא להמשיך בפעילות הזאת, שהיא הגורם המרכזי לבלימת גל הטרור האחרון שחווינו.

סגירת צירים בדרום (צילום: פלאש 90)
צילום: פלאש 90

בחזרה לעזה ולמציאות הנוכחית בעוטף. הג'יהאד האסלאמי נחוש לשמר משוואות תגובה נגד סיכול מי ממפקדיו – בין אם בעזה או ביהודה ושומרון. כל פעולה שכזו שמסתיימת בהרג, קל וחומר של אישיות בכירה, מחייבת מבחינתם תגובה. פעילות צה"ל למעצר מנהיג של הג'יהאד בג'נין הסתיימה במותו של מחבל זוטר ובמעצרו של אותו מנהיג, שנפצע קלות בלבד. השעות הראשונות שלאחר המעצר עוררו בלבול בקרב ראשי ארגון הטרור, שצפו בתמונות שכללו שלוליות דם מזירת המעצר, ותהו האם ייתכן שהמנהיג נהרג גם הוא בפעולה. אלו היו השעות בהן הג'יהאד האסלאמי טיפס על אותו עץ שכלל איומים בתגובה המסתמכים על אותה משוואה. פרסום תמונותיו בהמשך על ידי ישראל, מחדר החקירות, הוכיחו סופית שמצבו טוב וכי הוא בחיים. עדיין, העלאת הכוננות בישראל שנמשכת כבר ימים ארוכים סביר שמעוררת שביעות רצון בקרב ראשי הג'יהאד. ביקורו של מנהיג הארגון, זיאד נחאלה, באיראן, לא ממש עוזר להם לרדת מהעץ.

מפגן הכוח של הג'יהאד האסלאמי (צילום: TPS)
מפגן הכוח של הג'יהאד האסלאמי | צילום: TPS

אם כך, מדוע הג'יהאד לא מסתפק כבר בהישג המסוים ונחוש להמשיך בניסיונות להוציא אל הפועל פיגוע? ישנם מספר גורמים לכך, המרכזיים שבהם: תסכול וביקורת פנימית מהיעדר פעולה של חמאס ביום ירושלים, תסכול הולך וגובר מהמאמצים להסדרה מהם נהנה בעיקר חמאס, שביתת הרעב של אסירי הג'יהאד האסלאמי שעברה ללא שום תגובה פלסטינית וגם הצטברות כללית של לחץ שמחייבת אותם לשחרור אנרגיה מפעם לפעם.

מדובר במשוואה שישראל לא יכולה ולא תוכל לקבל. ישראל לא תוכל להמשיך בכוננות הנוכחית עוד ימים ארוכים מבלי לנקוט פעולה – שגרת חייהם של תושבי העוטף היא מרכיב יסוד בהרתעה הישראלית ולא יהיה מצב בו ארגון טרור כמו הג'יהאד מצליח לשבש את חייהם לאורך תקופה ארוכה. הזירה נפיצה מאד ויש לנהוג בשום שכל ובעצבי ברזל. יש להמשיך להעביר מסרים לעזה, בעיקר לחמאס, שכל התדרדרות במצב תפגע בראש ובראשונה בו (פצעי "שומר חומות" עוד ממש לא הגלידו שם), ובאם קיים מידע מודיעיני יש לנקוט בפעולה על מנת לסכל פיגוע - גם במחיר הסלמה.

ראש אמ"ן לשעבר, אלוף במילואים תמיר הימן (צילום: INSS)
אלוף במיל' תמיר הימן | צילום: INSS

>>> אלוף במיל' תמיר הימן הוא ראש אמ"ן לשעבר, כיום מנהל את המכון למחקרי ביטחון לאומי, INSS, שבאוניברסיטת תל אביב