"משורר עולם"

"בין הרים, במקום לא נודע, היה משורר אחד. משורר עולם, משורר ערירי, שכתב את שירו האחד, ועדיין לא תם. לא חרט לו, אף לא נייר, על עורו נכתב השיר בדם! כל קמט בפניו מילה, גיד תופח, כל שריר - משפט. היה זה שיר הפכפך, בלי משקל השירה- היה זה שיר-החיים, האיום, הנורא".

רב סרן בן עמי פכטר ז"ל

בן עמי פכטר נולד ב-5 בנובמבר 1918 בעיירה סימיאטיץ' בפולין. לאחר פטירת אביו עבר יחד עם אמו, יהודית, לבית הוריה. בשנת 1925 עלו לארץ, ובן עמי החל ללמוד בבית החינוך לילדי עובדים בתל אביב. לאחר שבע שנים עבר בלקיבוץ דגניה א', שם למד בכיתה ח'. בהמשך התקבל לבית הספר החקלאי כדורי, שם סיים את לימודיו. לאחר סיום לימודי החקלאות יצא יחד עם חבריו מ"כדורי" להכשרה בקיבוץ דגניה א', שם חברו לגרעין "במשעול" של בוגרי "מקווה-ישראל". גם גרעין "שימרון" מנהלל התחבר אליהם, והקבוצה שהתגבשה פנתה להקים את קיבוץ חניתה. בן עמי עסק בהכשרת קרקע, נטיעות, פלחה, מרעה ושמירה.

בן עמי פכטר (צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל)
מגיבורי שיירת יחיעם במלחמת העצמאות. בן עמי פכטר ז"ל | צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל



בשנת 1936 התגייס ל"הגנה". כעבור 3 שנים סיים קורס מפקדי כיתות ולאחר מכן המשיך לקורס מפקדי מחלקות. בשנת 1946 מונה בן עמי למפקד נפת זבולון בחטיבת לבנוני. בפברואר 1948, פוצלה חטיבת לבנוני לשתי חטיבות: חטיבת כרמלי וחטיבת גולני. גדוד זבולון, שהשתייך לחטיבת כרמלי, הפך לגדוד 21 ובן עמי מונה למפקדו.

בתקופת מלחמת העצמאות, היה קיבוץ יחיעם שבגליל המערבי במצור קשה. לאחר שניסיונות להצניח אספקה דרך האוויר עלו בתוהו, הוחלט על כניסה דרך הקרקע. בצהרי יום שבת, ה-27 במרץ 1948, יצאה שיירה ובה שבעה רכבים משוריינים, זאת על אף אזהרות מודיעיניות. פכטר עמד על כך שבכל רכב בשיירה יהיו שני נהגים, והוא עצמו נהג בטנדר המשוריין. כאשר השיירה הגיעה לכברי, היא נתקלה במארב של כוח ערבי גדול, שהחל לירות עליה מבית הקברות של הכפר אל-כאברי.

יחד עם הלוחמים שהיו עמו בטנדר, הצליח בן עמי להיחלץ מהרכב. הוא נורה ברגלו בעת היציאה מהמשוריין שהתהפך, וחבריו נשאו אותו בניסיון לסגת רגלית ליחיעם. בבוקר היום שלאחר מכן, הם התגלו על ידי אנשי האויב שהסתערו עליהם והרגו אותם. למחרת, ב-28 במרץ, התברר כי 47 לוחמים ואנשי יחיעם נהרגו בקרב. רב סרן בן עמי פכטר ז"ל מת כתוצאה מאיבוד דם; גופתו נמצאה רק לאחר חיפושים ממושכים, בגבעה הסמוכה לתל פדכה. בן עמי כתב את מילות השיר "משורר עולם".

יובל פלד (צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל)
"בחטיבה לא יודעים שאני יוצר שירים". סגן יובל פלד, בן קיבוץ משמר העמק | צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל

יובל פלד: "לבן עמי היה עולם יפה, עמוק ועשיר"

סגן יובל פלד, בן קיבוץ משמר העמק, שירת בצנחנים בשירות חובה. בימים אלה הוא משרת כקצין ארגון רפואה בחטיבה 7.

"בחרתי את השיר כי הרגשתי שהוא מדבר ממקום מאוד אופטימי ולכן המלודיה שם יותר שמחה" הוא אומר. "מצד שני, יש בו הרבה תחושת החמצה, על השיר האחד שאדם כתב ועדיין לא סיים אותו. השילוב הזה היה נראה לי מאוד מעניין. לכן בחרתי להלחין אותו, בלי לדעת מי כתב אותו".

-וכשנודע לך מי כתב אותו?
"בן עמי פכטר היה מפקד גדוד שנהרג באחד הקרבות הכי קשים של המלחמה, קרב השיירה על יחיעם, שהיו בו עשרות הרוגים. הוא איכשהו הצליח לשרוד את הפגיעה הראשונית ואחר כך במארב שעשו עליהם הוא נהרג. קראו על שמו את מבצע בן עמי והיישוב בן עמי".

-התחברת לסיפור שלו?
"הופתעתי לגלות שלמג"ד ועוד במלחמת העצמאות, היה זמן לנהל עולם פנימי משל עצמו, עולם יפה, עמוק ועשיר, הוא דיבר שם על המון דברים מעניינים, שמרתק לקרוא אותם. הניגודיות בין מג"ד בצבא שצריך לנהל את העולם, לבין זה שהיה לו זמן לכתוב שירים ועוד בזמנים כאלה - זה נדיר לראות".

-ואתה?
"אני מנגן פסנתר מגיל 7, ויוצר ברמה סבירה מבחינתי. זה התחיל אחרי המסע לפולין. הלחנתי שיר של חנה סנש והופעתי איתו ביד ושם ובשדות ים. מאז הלחנתי עוד. 'משורר עולם' הוא השיר הראשון שהלחנתי של חלל צה"ל. אני כרגע קצין בקבע ולא חושב כרגע על מה שאעשה אחרי שאסיים את השירות. בחטיבה לא יודעים שאני יוצר שירים, רק המח"ט והמפקדת שלי. אני לא רוצה לערבב בין העולמות".

שני ששון (צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל)
ממבצעות השיר. שני ששון | צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל
שיר דוקטורי (צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל)
מבצעות השיר. שיר דוקטורי | צילום: באדיבות החיילים, המשפחות ודובר צה"ל