דנה חצי גמר (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
הגרמני קרא לשיר "זבל". דנה אינטרנשיונל בחצי גמר האירוויזיון | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

סוף השבוע האחרון עבר על חברי המשלחת הישראלית לאירוויזיון בדיסלדורף שבגרמניה בניסיון להתאושש מההלם הגדול אותו ספגו, כאשר דנה אינטרנשיונל כשלה במשימה עם השיר "דינג דונג" ולא הצליחה להעפיל לגמר האירוויזיון שנערך אמש, ובו זכתה אזרבייג'ן.

לאור ההופעה המשכנעת של דנה אינטרנשיונל בחצי הגמר התקבל כשלונה להעפיל לגמר האירוויזיון בהפתעה מוחלטת בקרב המשלחת הישראלית, כך מדווח אלדד בק, שליחו העיתון "ידיעות אחרונות" לאירוויזיון.

לכל פרשן יש את הסיבות שלו לכישלון הישראלי בחצי הגמר (אחרי שהראל סקעת העפיל בשנה שעברה לגמר) אבל במשלחת הישראלית ובמשלחות נוספות שגם הן לא העפילו לגמר מתחו ביקורת קשה על תיאומי ההצבעות שנערכו לדבריהם בחצי הגמר בין משלחות של מדינות, בעיקר כאלה ממזרח אירופה, מה שהעלה לגמר קבוצה של מדינות מהגוש המזרחי.

טענה: השיטה החדשה מגבירה את ה"פוליטיזציה" של ההצבעות

לדברי נציגי משלחות שלא העפילו לגמר שיטת השיפוט החדשה, לפיה מחצית מהניקוד ניתנת על ידי צוותי שיפוט מכל מדינה, לא רק שלא הפחיתה את ה"פוליטיזציה" של ההצבעות באירוויזיון, אלא אף הגבירה אותה. הכוונה היא לכך שמדינות שכנות ומיודדות מעניקות ניקוד גבוה אחת לשניה ובכך מקפחות מדינות שמצבן הפוליטי באירופה רעוע, כמו ישראל. כנראה שעבורנו שום שיטה אינה מספיק טובה ותמיד נמצא על מה לקטר.

כמו כן הובעה ביקורת רבה על התבטאויות של שדרי ופרשני טלוויזיה שמשדרים את האירוויזיון למדינותיהם. נטען כי אותם פרשנים ושדרנים מביעים את דעתם הפרטית על השירים המשודרים וכך משפיעים על הצופים המצביעים בבית, מה שמכונה "ההצבעה העממית". אחד הפרשנים שהופיעו ברשת הטלוויזיה הממלכתית של גרמניה, שאירחה את התחרות, הדהים כאשר כינה את השיר של דנה אינטרנשיונל בשידור חי בכינוי "זבל", כך טוען בק בפרסומו בעיתון.

אזרבייג'ן זכתה באירוויזיון

אלדר גסימוב, ניגר ג'מאל (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
זוכי האירוויזיון: אלדר גסימוב וניגר ג'מאל מאזרבייג'ן | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

נציגי אזרבייג'ן לאירוויזיון, הזמר אלדר גסימוב והזמרת ניגר ג'מאל, שכצמד מכונים "Ell & Nikki", זכו הערב בגמר התחרות שנערכה בדיסלדורף, גרמניה, עם השיר "Running Scared" שזכה לניקוד של 221 נקודות, אחד הגבוהים אי פעם. הנקודות הוענקו להם על ידי נציגי 43 מדינות, כשמחצית מכמות הקולות ניתנה על ידי הקהל ומחצית על ידי צוות שופטים מכל מדינה.

הצמד מאזרבייג'ן גברו על ארבע מתמודדות חזקות: שוודיה, אוקראינה ואיטליה. איטליה הגיעה למקום השני, כשרפאל גואלאצי משיג 189 נקודות. במקום השלישי והמכובד זכה אריק סאדה השוודי עם 185 נקודות. השוודים יכולים להתנחם אולי בעובדה שאת השיר הזוכה כתבו שלושה יוצרים שוודים: סטפן אורן, סנדרה ביורמן ולאין פרגוהנסון.

>> לדיווח המלא על זכיית אזרבייג'ן

"היה מצויין" - ביקורת מסכמת של האירוויזיון, מאת דיוויד ארונוביץ'

אריק סאדה (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
השוודי ה"פופולרי". אריק סאדה | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

ברשותכם נתחיל מהסוף. אזרבייג'ן זכתה בזכות ולא בחסד. התחרות השנה הביאה מספר רב של שירים מצוינים והשיר "running scared" של אל וניקי היה אחד הטובים השנה והגיע לו לזכות. השניים נתנו הופעה מדויקת ומרשימה לשיר אירוויזיוני מצוין וקליט. עם הופעה דרמטית ומושקעת, זמרים טובים ושיר מצוין, לקחו אזרבייג'ן את כל הקופה בתחרות האירוויזיון ה-56. השאלה החשובה שנשאלת כרגע היא איפה זה לעזאזל אזרבייג'ן בכלל והאם יש לישראלים אשרת כניסה או שגם שנה הבאה נוותר על הגמר. אבל נחזור להתחלה.

גרמניה הפיקה את אחד מהפקות הענק של אירופה בצורה מושלמת ומדויקת כמו שרק הגרמנים יודעים לעשות. בד בבד, הגרמנים העבירו את הטקס השנתי עם קריצה והרבה הומור שהיה חסר בתחרות בשנים האחרונות. שלושת המנחים,  שטפן ראב, יודית ראקרס ואנקה אנגלקה היו משב של רוח נעימה ומשעשעת בטקס כה עתיק במונחי טלוויזיה ופופ. קטעי הקישור, המעטים אמנם, שהעבירו היו מצויינים. לא רק שהם לא העיקו והפכו את התחרות לדבר קיטש ודביק, הם היו משעשעים, קלילים ולקחו הכל ברוח טובה ומשעשעת כמו שצריך לקחת את התחרות הזו.

חיבור גאוני בין ה"גרין רום" המפורסם לבין האולם העצום

נקודות שיא חיוביות נרשמו כששלושת המנחים החלו לשיר את השיר הזוכה של שנה שעברה שהביא את האירוויזיון לדיסלדורף והרגע בו המנחה שטפן ניגן על גיטרה חשמלית ופתח את "החומה" (ד"ש לברלין) מאחורי במת הענק וברעיון עיצובי גאוני, חשף את 25 הנבחרות שהעפילו לגמר ולמעשה בפעם הראשונה חיבר בין הגרין רום המפורסם לבין האולם העצום.

האירוויזיון השנה היה מצוין. נקודה. קיבלנו את כל מה שצריך בתחרות. מדינות חזרו מהבוידעם (פייר איטליה, לא התגעגענו), רוב השירים היו מצויינים, (סרביה, הגיע לך הרבה יותר), היו מדינות שלא הפנימו שמדובר בתחרות שירה (מולדובה, להקת פינג פונג היו טובים מכם), היה מתח בשלב ההצבעות (כמעט הזמנתי כרטיסים ללונדון ולשטוקהולם לשנה הבאה) והפוליטיקה עדיין עצבנה את אירופה.

ואם בפוליטיקה עסקינן, נכון, יש מניעים פוליטיים באירוויזיון. השמיים גם כחולים, השמש צהובה ומחר תתגלה עוד שחיטות בממשלה הישראלית, מה עוד חדש? נכון זה מעצבן אבל זה חלק מהתחרות. למרות שחשוב לציין שבשנים האחרונות מרגישים את חולשתם של המניעים הפוליטיים. רוסיה מתרסקת, גרמניה מתחזקת, ומדינות קטנות (ע"ע אזרבייג'ן) מצליחות לגרוף את המקום הראשון. לאט לאט, התחרות חוזרת למה שהייתה בתחילתה - תחרות שירה.

>> ליידי גאגא בשיר חדש שנכתב בהשראת מות סבה