אפילו שהפמיניזם התמסחר סופית עם שורות כמו "הגענו הבנות" ו"אישה חזקה, עצמאית, אינדיפנדנט", את אותם פזמונים תמיד כתבו גברים לנשים. נועה קירל מקפידה היום להיות כלולה בתהליך היצירה, ואחריה הגיעו עוד זמרות כמו אגם בוחבוט או עדן בן זקן, אבל בהרבה מקרים זה עדיין מרגיש שהשירים נכתבים מנקודת מבט גברית. ואז התרחשה מיני היסטוריה, שהתחבאה בשורת הקרדיטים ביוטיוב של השיר "מאמי" של נועה קירל ואודיה. מילים: נועה קירל, אודיה אזולאי, צליל קליפי, מאי ספדיה.

"נועה יזמה את המפגש. היא התקשרה אליי, לאודיה ולמאי", מספרת כותבת השירים צליל קליפי בשיחה עם mako מוזיקה. "הגעתי לאולפן, ראיתי שזה ארבעתנו ואז הבנתי שיש לנו סשן עם הבנות הכי שוות ומצליחות בארץ היום. זו הייתה יוזמה סופר מגניבה וסופר אצילית. התחלנו לזרום, לא באנו באיזושהי מטרה ספציפית ולאט לאט הבנו שהולך להיות דואט. זה ממש זרם כאילו אנחנו מכירות שנים".

כשהשיר יצא אפשר היה לצפות שהוא יגיע עם הכרזות בומבסטיות על "העצמה נשית" ו"שיתוף פעולה היסטורי", אבל לזכותן יאמר שכל העוסקות בדבר העדיפו לתת לזה לקרות בטבעיות. גם השיר עצמו לא כולל שורות שאומרות "אני אישה חזקה", אלא פשוט עוסקות בחוויה של נועה ואודיה כזמרות מצליחות שצריכות להתמודד עם הקושי של גברים לקבל אותן כמו שהן.

"לא יכול עם הביחד, אישיו עם הביטחון, לא יכול עם הלבד כי השירים שלי המנון"

"פשוט כתבנו על סיטואציה שכל הבנות בחדר הרגישו שצריך לדבר עליה", מסבירה אודיה. "כל אחת שיתפה קצת מהחוויות שלה וביחד הבנו איזשהו סיפור שהרגיש לנו שכולנו חווינו משהו בסגנון הזה. לקח לנו כמה שעות לכתוב את זה יחד כל הבנות, וינון יהל שהפיק את השיר ומוכשר בטירוף. מאוד נהנתי. אף פעם לא הייתי בסשן כזה, אף פעם. תמיד הצד הדומיננטי זה גברים, וזה היה מרגש. עוצמתי".

"אני מרגישה שכששומעים את השיר, מרגישים שזו עוצמה של שתי נשים", מדגישה קליפי, "אתה תקבל את האווירה הזו בשיר גם בלי שאני אאכיל אותך בכפית ואגיד 'אנחנו הנשים החזקות' והעוצמתיות. אני לא צריכה לכתוב 'שומע? אנחנו נשים חזקות' כדי שתרגיש שתי נשים חזקות וחשופות שאוהבות מה שבא להן. יש משהו בשיר הזה שכבר מביע את זה. אני מקבלת תגובות שזה מטורף שהן חברו אחת לשניה. אנשים שרופים על אודיה בימים האלה אני שומעת עליה בכל מקום, ונועה אין מה להוסיף כבר. לקחנו שתי פייבוריטיות ועשינו להן שיר, זה כאילו הקהל מרגיש שעשינו את החיבור שהוא היה חייב".

כשפורסמה התמונה של סטטיק בווילה יחד עם עוד שבעה יוצרים, ברשתות צצו ביקורות על היעדר שילוב של נשים. סטטיק השיב לביקורת בסטורי שלו: "לגמרי לא שולל כותבות! ברור שנביא גם אנשים ונשים מבחוץ כדי להוסיף עוד כישרון לסיר אבל לגבי השהיה בווילה: הבאתי בעיקר אנשים שאני מכיר מאוד ונוח לי איתם, וגם, מרגיש לי לא לעניין לבקש מכותבת לישון חודש בבית עם 8 גברים שהיא לא מכירה". כוכב הפופ והראפר לא בילף, כי בהמשך הקליט שיר עם אודיה, שאמנם נגנז, אבל לבסוף עדן בן זקן הוקפצה למשימה.

"אם אתה לא מחזיק חזק תלך תיפול על אחרות, כי גם אביר על סוס לבן נופל קורבן לפנתרות"

"אני מבינה שיש הבדל בין סשן שאני צריכה להגיע אליו לכמה שעות לבין לישון בווילה עם כמה גברים", מסבירה קליפי. "עם כל הפתיחות בעולם, יש שם גברים שהם נשואים וזו וילה שהיא סוג של מלון - זה משהו שאני יכולה להבין. אני חושבת שהוא בחר את האנשים שהם הקרובים שלו, בלי קשר למגדר".

אם היית מקבלת הצעה לקחת חלק חודש בווילה?
"אם הוא היה מציע לי הייתי אומרת כן, וגם ישנה בווילה. אבל אני לא דוגמה, אני מסוג הבנות שהאווירה איתן מאוד 'אחוקית' כזו. שוב, אני מבינה את השיקול, אבל אם היה מציע לי הייתי באה".

החיים החדשים של סטטיק בווילה בקיסריה (צילום: מתוך "ערב טוב עם גיא פינס", קשת 12)
צליל קליפי: "אם היו מציעים לי הייתי באה ונשארת לישון גם" | צילום: מתוך "ערב טוב עם גיא פינס", קשת 12

"אני ערה לזה אבל מרגישה שזה מתחיל להתאזן, גם מבחינת היחס של הרדיו לנשים. יש המון שמות של נשים יוצרות, גם אם זה עוד לא באמת ברמת ההצלחה של נועה או אודיה, אבל רואים שנשים מוציאות סינגלים וזה תופס". היא מזכירה את "הלוואי ולא תהיה לך אף אחת", השיר של ספדיה ששיתפה איתן פעולה ב"מאמי", שיצא לפני כחודש ותופס תאוצה בשבועיים האחרונים.

"זה מגניב לראות את זה. מרגיש שהשטח רוצה לשמוע נשים. אני חושבת שנוצרה איזו מציאות. אם נעמיק ונבדוק למה לקח זמן לנשים לצאת יותר, אז זו גם האימהות וכל מיני סיבות. היום זה מרגיש שהרדיו עוזר לזה שתהיה יותר במה. וגם פתיחות של האנשים, אני יכולה להגיד לך שאני יושבת בהרבה בסשנים עם גברים וזה יכול להיות באמצע הלילה או עם חבורה של גברים וזה לא עניין, זה לא אישיו. אני לא מרגישה שמתייחסים אלי כאישה בחדר. אני מרגישה שזה אפילו שיח ישן בחוויה שלי".

"בא לי עוד יוצרות. יש את מאי, ומורן דוד ותמר יהלומי אבל זה לא מספיק", היא מונה ומסבירה שהמצב עוד לא מושלם: "אני חושבת שככל שיהיו יותר יוצרות זה יגניב את השטח. יש משהו בבנות שמביא לאומנות רגש אחר. אני תמיד פתוחה לשיתופי פעולה עם בנות מוכשרות ותותחיות".

שימשיכו להילחם על הכוח הנשי?
"אני פחות אוהבת לדבר בכותרות של 'הכוח הנשי'. כן רוצה שיהיו פה עוד בנות יוצרות ושיביאו ילדים ותוך כדי יעשו שירים ושהכל ישתלב בצורה מושלמת, שיהיו פרויקטים שבנים ובנות יוכלו לשבת בשעות מאוחרות ובאולפנים ושזה לא יהיה אישו".

לא סתם קליפי מזכירה את האימהות כאחד מהגורמים שמעכבים נשים ליצור ולנסות לפתח קריירה: "אתה תופס אותי בחודש שמיני להריון. אני באיזושהי נקודה שאני לא רואה את הכמה חודשים קדימה בקריירה, כי הולכת להיכנס לחיים שלי דמות דומיננטית מאוד, שאני רוצה לתת לה את כל תשומת הלב והמקום. אני רק מקווה ומאחלת לעצמי להמשיך לשלב את הדברים ולא לתת לחיים האישיים לפגוע ברצף הזה שאני נמצאת בו".