ברי סחרוף רע מוכיח הופעה 10 (צילום: עידו קליר)
אח. רע מוכיח | צילום: עידו קליר

פסטיבל "ג'אז חורף בים האדום" ימשיך את מסורת הפסטיבל הקיצי "ג'אז בים האדום" (שיגיע בקיץ הבא לשנתו ה-25) ויתקיים באילת ב-20-22 בינואר 2011. שני הפסטיבלים יפעלו במקביל באופן שנתי ויציעו לחובבי הג'אז והמוזיקה את המיטב, במחירים של 300 ש"ח ליום אחד, 500 ש"ח ליומיים ו-600 ש"ח לשלושה ימים.

הפסטיבל החדש ימנה שמונה מופעים של הרכבים מרחבי העולם ומישראל, בניהולו האמנותי של דובי לנץ, ויתקיים בהאנגר 6 בנמל אילת, אשר יוכשר לשמש כאולם מופעים סגור, וערוך לקליטת כ-2000 צופים.

שמונה מופעים בשלושה ימים

בפסטיבל יופיעו אגברטו ג'יסמונטי, שלישיית באַד פלוס מארה"ב, חואן קרלוס קסרס וטנגו נגרו במסע לשורשי הטנגו , טרילוק גורטו אמן כלי הקשה ומתופף הודי בעל שם עולמי, מופע בכורה לפרויקט חדש של המוזיקאי והמתופף דורון רפאלי, חיבור חד פעמי בין אלי דג'יברי עם המלחין והפסנתרן קני ברון, זוהר פרסקו עם דניאל זמיר, תייסיר אליאס ועוד.

המופע המיוחד ביותר בפסטיבל יהיה ככל הנראה המפגש "אחים למען אחווה" בין האחים ממוצא מצרי, ג'וזף וג'יימס טאוואדרוס, לבין האחים לבית מוכיח רע מוכיח, שזכה אתמול בפרס מפעל הפיס ותם מוכיח, אליהם יצטרף אסף תלמודי. בנוסף, מידי ערב יתקיימו באתר הפסטיבל מופעים פתוחים לקהל הרחב.

דובי לנץ: "ניחוח אותנטי ומקורי של מוזיקה עצמאית"

אין תמונה
מנהל אמנותי. דובי לנץ

"כאוהד מושבע של פסטיבל ג'אז בים האדום, גאווה עבורי לנהל אומנותית את ג'אז חורף", אומר דובי לנץ. "אני חושב שמדובר בצעד מתבקש של ההפקה שכן אוכלוסיית חובבי הג'אז ואופי הפסטיבל הקייצי הולכת וגדלה משנה לשנה וכך גם הביקוש. אני מאמין שפסטיבל החורף יעניק מענה ייחודי ורומנטי לפסטיבל הקיץ ובאופן רחב ייתן את התשובה המלאה לשלל הפסטיבלים בעולם, אשר פועלים בחורף ובקיץ וממלאים אולמות.

"ההרכבים והאמנים עליהם המלצתי בעלי מכנה משותף למרות השוני האמנותי הגדול בניהם - כולם מביאים עימם ניחוח אותנטי ומקורי של מוזיקה עצמאית. אני מאוד נרגש לקראת המעמד ומצפה בכיליון עיניים לצליל הראשון עם פתיחת הפסטיבל".

אגברטו ג'יסמונטי

אין תמונה
גיטרה ופסנתר. ג'יסמונטי

אגברטו ג'יסמונטי משלב את המוזיקה של ברזיל עם מוזיקה מערבית אירופית, בעולם צלילים שבו ההבחנה בין "רציני" ל"פופולרי" אינה משחקת תפקיד. ג'יסמונטי הברזילאי, מלחין, פסנתרן וגיטריסט וירטואוז, יליד 1947, התחיל לנגן בגיל שש על פסנתר ולמד מוזיקה קלאסית ומודרנית במשך 15 שנה. בתחילת שנות השישים הגיע לפריז ושם נפתח לעולמות מוזיקליים חדשים. הוא התוודע למוזיקת השוֹרוֹ - מוזיקה אינסטרומנטלית ברזילאית פופולרית המנוגנת תוך שימוש בסוגים רבים של גיטרות. כדי לנגן שורו הוא עבר מפסנתר לגיטרה. באלבום "סולו", כשהוא רק בן שלושים, ניגן לבד על פסנתר וגיטרה והצליח להביע עולם מוזיקלי שלם ומדויק.

לאורך השנים שיתף פעולה עם ננה וסקונסלוס, יאן גרברק, קולין וואלקוט, ראלף טאונר, וצ'רלי היידן. ג'יסמונטי נע בין שני כלים ובין עולמות מוזיקליים, ברמה גבוהה עד כדי השתאות. הוא מצא דרך הרמונית לשלב בין תרבויות, עם קווים מלודיים ייחודיים וסוחפים, מקצבים שבירים הבנויים בקפידה, ושפע של אנרגיה פועמת והולמת.

קני בארון ואלי דג'יברי

אין תמונה
דואט. אלי דג'יברי

דואט מיוחד בין פסנתר וסקסופון, מבוגר וצעיר, אמריקאי וישראלי קני בארון, אחד מפסנתרני הג'אז המובילים בעולם פוגש את הסקסופוניסט אלי דג'יברי לסטנדרטים מוכרים בשילוב חומרים מקוריים של שניהם.

בשנת 1962 הזמין דיזי גילספי את קני בארון בן ה-19 לנגן איתו, בעקבות המלצות חמות מג'יימס מודי, ומבלי ששמע אותו מפיק ולו צליל אחד. קני בארון, פסנתרן, מלחין ומעבד, ניחן ביכולת שאין דומה לה להפנט קהלים עם נגינה אלגנטית, נעימות רגישות ומקצבים מידבקים. עם מקום בהיכל התהילה של הג'אז האמריקאי ותשע מועמדויות לגראמי, שיתף בארון פעולה עם כל המי ומי של עולם הג'אז, בהם באדי ריץ', יוסף לטיף, רון קרטר, באסטר וויליאמס, בן ריילי, סטן גץ, סטפון האריס, ריי דרומונד, ועוד.

אלי דג'יברי הוא סקסופוניסט ישראלי צעיר, רק בן 32 אבל מאחוריו קריירה בינלאומית מרשימה. הוא התחיל לנגן בגיל עשר, ובגיל 18 עבר לארצות הברית והופיע עם אגדות ג'אז כמו הרבי הנקוק, רון קרטר, בני גולסון, ג'ימי הית', וקלארק טרי. בשנת 2002 ייסד חמישייה עם קורט רוזנווינקל, אהרון גולדברג, בן סטריט וג'ף באלארד והצטרף כחבר לרביעייה של המתופף האגדי אל פוסטר.

חואן קרלוס קסרס וטריו טנגו נגרו

את חואן קרלוס קסרס, זמר, פסנתרן, מלחין וגם צייר, היו מי שכינו "פאולו קונטה של דרום אמריקה" (וכמו קונטה, גם הוא התחיל לשיר אחרי גיל חמישים). קאררס בן ה-75 נולד בבואנוס איירס ומשנת 1968 הוא חי בפריז. בתחילת הקריירה שלו שימש נציג של הג'אז בארץ הטנגו, ולאחר מכן היה למיסיונר של הטנגו באירופה. קאררס לוקח את שורשי מוזיקת הטנגו ומציג אותם בצבעם המקורי: שחור. הוא וטריו טנגו נגרו יוצאים למסע בזמן החושף את שורשי הטנגו: מוזיקה פופולארית שנולדה מהמיזוג בין מקצבים שבטיים שהובאו מאפריקה על ידי עבדים בשלשלאות, ובין מוזיקה ומארשים מאירופה.  בקול מעושן ותאוותני, קאררס שר על חיי היומיום בבואנוס איירס, על געגועים לבית, על גלות ועל פצעי הזמן, מתוך מבט ייחודי שכולו שלו. מבט של טנגו בניחוח ג'אז.

חואן קרלוס קסרס פסנתר, קולות, קרלוס בוצ'יני בס, דאבל בס, מרסלו רוזיליו כלי הקשה, דויד פסטו בנדונאון.

The Bad Plus

בעשור האחרון היו עסוקים חברי שלישיית The Bad Plus בשבירת כל הקונבנציות של הג'אז המסורתי וביצירת גוף עבודות בלתי מתפשר. מתוך אמונה חזקה באוונגרד פופוליסטי התמקמה השלישייה בחזית התנועה למוזיקה אינסטרומנטלית עכשווית והצליחה למשוך קהלים מגוונים. השלישייה יוצרת מוזיקה מקורית, ובין לבין עסקו חבריה גם בפירוק והרכבה מחדש של שירי פופ ורוק, קאנטרי ומוזיקה קלאסית. המנעד המוזיקלי העשיר מייצג את שלושת הטיפוסים המיוחדים שמאחורי השם, והמוזיקה נעה מעדין ומלודי לפראי ומופשט, מסווינג ועד טכנו של שנות השמונים. זוהי להקה שאימצה אל חיקה את הגיוון ככוח, ועם עשור מוצלח מאחוריהם, הם כאן כדי להישאר.

רייד אנדרסון בס, איתן איוורסון פסנתר, דיוויד קינג תופים

אין תמונה
טריו באד פלוס

רביעיית טרילוק גורטו

בתחנת הרדיו בי.בי.סי 3 כינו את וירטואוז כלי ההקשה ההודי טרילוק גורטו, "משתף פעולה סדרתי". לאורך קריירה ארוכה וחובקת עולם, כסולן, כנגן אורח וכמוביל הרכב, מימש טרילוק שיתופי פעולה בינלאומיים עם עשרות אמני ג'אז, מוזיקת עולם, רוק ופופ. כל אלה (ועוד) נמשכו אל חוש הקצב המבעיר שלו: ג'ון מקלפלין, יאן גרברק, ביל אוונס, דייב הולנד, פט מת'יני, בוב דילן, אריק קלפטון, אר.אי.אם, ננה שרי, לאלו שיפרין, ג'ילברטו ג'יל, אנני לנוקס.
טרילוק, יליד 1951, הוא בן למשפחת מוזיקאים מבומביי. בגיל שש התחיל לנגן על טאבלה ובהמשך עבר לתופים. כאשר עבד בסצנת המוזיקה של בוליווד ניגן על "הכול". הוא שיתף פעולה עם הידועים שבנגנים ההודים ועם כוכבי מוזיקת עולם כמו זאקיר חוסיין, ל. שאנקאר, יוסו אנ'דור, באבא מאל, סזריה אבורה.

הוא נגן בעל טכניקה מגוונת ולחניו קושרים מקצבים הודיים מעודנים עם שירה הודית ואלמנטים של ג'אז מודרני ורוק. "הטבע שלי הוא לשלב, לעשות דברים שונים בכל פעם, לקחת סיכונים ואתגרים", הוא אומר. "בני האדם מנסים לסווג מוזיקה לפי סוגים, אבל הכול אותו דבר".

טרילוק גורטו טאבלה, תופים, כלי הקשה, קרלו קנטיני כינור, קלידים, רולנד קאבזאס גיטרה, ג'ואן ברבי בס

הפרויקט של דורון רפאלי - "Horse of passion"

את דרכו המוזיקלית החל דורון רפאלי בגיל צעיר, כמתופף על תוף בוכרי ועל פחים, בעיקר באירועים משפחתיים. בגיל 15 גילה את מערכת התופים ומאז לא עזב אותה. רפאלי, בן 54, מלחין, מעבד, מתופף ונגן כלי הקשה עשה דרך ארוכה. מנגינה בלהקות רוק צעירות ולימודים בתיכון האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים, דרך להקת הנח"ל, ועד לימודים בארצות הברית, ונגינה עם הטריו של בובי אנריגז והרכבים בתחום הלאטין ג'אז והפיוז'ן. בארץ היה רפאלי חבר בהרכב הג'אז האתני המצליח מינואט ובלהקת הסלסה-רוק המצליחה אטרף. בשנת 1997 הקים רפאלי את להקת המתופפים הבינלאומית טררם. רפאלי לקח חלק בעשרות אלבומים של אמנים ישראלים, והיה שותף כנגן וכמפיק בעשרות אלבומים, בין היתר של יהודה פוליקר, דני רובס, מיקי גבריאלוב ושם טוב לוי.

זוהי הופעת בכורה עם חומרים מאלבום חדש, "Horse of passion", אלבום עם חומרים מקוריים בסגנון ג'אז לטיני אתני, אפריקאי וישראלי, יצירה משותפת של דורון רפאלי, הפסנתרן הוד מושונוב והבסיסט רן לוי. להופעה מצטרף הרכב נגנים משובח איתם שיתפו פעולה בהקלטת האלבום.

דורון רפאלי תופים, כלי הקשה, קולות, הוד מושונוב פסנתר, רן לוי בס, שירה, ניצן עין הבר סקסופון, מורן בר און טרומבון, חן מאיר כלי הקשה, חווה שושנה שירה

פרטים מלאים על המופע של זוהר פרסקו וחברים ומופע אחים למען אחווה יפורסמו בהמשך